Investigadors observen ximpanzés guarint les ferides dels seus companys per primera vegada

  • La troballa representa una aportació important al debat sobre l'habilitat dels animals de sentir empatia i ajudar-se mútuament

VilaWeb
Redacció
08.02.2022 - 17:17

Investigadors al país centreafricà de Gabon han observat ximpanzés guarint-se entre si per primera vegada. Tal com expliquen els científics en un estudi, publicat a la revista Current Biology, aquests primats apliquen insectes a les seves pròpies ferides –i, notablement, també a les dels seus companys– amb finalitats curatives.

Altres animals, com ara els ossos o bé els elefants, ja han estat vistos automedicant-se, per exemple a còpia d’ingerir determinades plantes. La troballa, tanmateix, és destacable perquè representa la primera ocasió en què s’observa un animal guarint-se no solament a si mateix, sinó també als seus companys. Com a tal, representa una aportació important al debat sobre l’habilitat dels animals de sentir empatia i ajudar-se mútuament.

El projecte començà l’any 2019, quan un ximpanzé femella fou observat inspeccionant un tall al peu de la seva cria. De sobte, l’animal caçà un insecte, l’esclafà, i tot seguit l’aplicà a la ferida de la cria. Després d’extreure’l, repetí el procés dues vegades més.

Al llarg dels quinze mesos següents, els investigadors van veure ximpanzés administrant-se aquest tractament a si mateixos una vintena de vegades. En dues ocasions, però, els ximpanzés practicaren aquest procediment en els seus companys. Cap dels dos ximpanzés als quals se’ls aplicà el tractament protestaren, cosa que semblaria indicar que entenien la finalitat d’aquest procediment. “Semblen entendre que, si es fa això amb aquest insecte, aleshores la ferida millora. És impressionant” diu a l’AFP Simone Pika, biòloga a la Universitat d’Osnabrück (Alemanya) i coautora de l’estudi.

Els investigadors encara no han pogut esclarir quina és l‘espècie d’insecte que s’usa amb finalitats curatives per aquests primats, però suposen que es tractaria d’un insecte que contingui substàncies corporals antiinflamatòries.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor