Ximo Puig sucursalitza les eleccions valencianes

  • La decisió obre una esquerda amb Compromís que hi veu una decisió partidista totalment aliena al govern del Botànic *** Puigdemont entra al Parlament Europeu després de la prohibició de Tajani *** Els taxistes andorrans impulsen un sindicat propi

VilaWeb
Pere Martí
04.03.2019 - 21:10
Actualització: 04.03.2019 - 21:22

TEMA DEL DIA
Pressions.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha tirat pel dret i ha decidit d’avançar les eleccions valencianes al 28 d’abril, fent-les coincidir amb les espanyoles. Els motius del president són molt clars. Primer, aprofitar l’augment del percentatge de participació que hi ha en totes les eleccions espanyoles. I segon, beneficiar-se que les enquestes són favorables al PSOE i la majoria pronostiquen una onada de vot útil cap a Pedro Sánchez per aturar l’extrema dreta, que podria arribar al govern espanyol si es repetís la majoria d’Andalusia. En la decisió també hi ha pesat la pressió del PSOE, concretament del ministre valencià José Luís Ábalos, perquè a Sánchez també li interessa la màxima mobilització electoral. Curiosament, Ábalos és l’enemic intern de Ximo Puig dins el PSPV i si la jugada surt malament serà el principal beneficiat perquè haurà tombat el seu rival intern al partit.

L’avançament electoral és una opció que Puig estudiava de feia mesos, tot i que fins ara l’havia descartada. Malgrat ser una comunitat autònoma de règim comú, gràcies a la reforma de l’estatut aprovada el 2006, el president de la Generalitat té la potestat de fixar les eleccions, com les anomenades comunitats històriques, que són Catalunya, el País Basc, Galícia i Andalusia. Quan va començar a reflexionar-hi, la intenció era cercar la fórmula per a ‘significar’ l’autogovern del País Valencià, fent-la sortir del calendari autonòmic general del 26 de maig. Hi havia l’opció, deia, de dotar de perfil propi la política valenciana amb un calendari diferent. Era al juliol, quan Pedro Sánchez arribava al govern espanyol gràcies a una moció de censura, amb el suport de Compromís, que semblava que obria una nova etapa a Espanya. Però l’opció es va descartar, perquè els seus socis de Compromís s’hi oposaven.

La segona temptació d’avançar les eleccions valencianes va ser fer-les coincidir amb les d’Andalusia, però finalment tampoc no va reeixir, pel mateix motiu. Vist com van anar les eleccions, hauria estat un daltabaix per al PSPV i la fi del Botànic, perquè, com va constatar Susanna Díaz, l’onada de la triple dreta estava en plena forma. Però Puig no esperava que Pedro Sánchez acabés tan sobtadament la legislatura, després de perdre el suport dels independentistes al pressupost, i convoqués eleccions en lloc de prorrogar els comptes i intentar arribar si més no fins a la tardor. L’avançament de Sánchez ha fet canviar l’opinió del president, que veu una ocasió d’or per a consolidar una victòria clara del PSPV i evitar una victòria de Compromís, com preveien algunes enquestes. Però el cost de la decisió serà alt.

És una decisió estrictament partidista que no té res a veure amb el funcionament del govern del Botànic i que en pot complicar la repetició, perquè Compromís ha deixat clar fins al darrer minut que s’hi oposava. Podem no hi té cap inconvenient, tot i que es troba en plena davallada, però Compromís refusa l’avançament, que només consideraria justificat per una crisi de govern. Pensa, a més, que encara hi havia iniciatives parlamentàries per tramitar abans a les eleccions del 26 de maig, amb un alt grau de compliment de l’acord del Botànic. Concretament, han quedat per aprovar set lleis de les quinze que els partits del govern van pactar de promulgar abans d’acabar la legislatura. Però el fet que més ha indignat Compromís és que el president usi la facultat estatutària de convocar eleccions per fer-les coincidir amb les espanyoles, en compte de cercar una data diferent que singularitzés l’autogovern. Si la intenció inicial de Puig era ‘significar’ la política valenciana sortint del calendari autonòmic, finalment l’ha sucursalitzada, supeditant les eleccions valencianes a les espanyoles.

Aquesta decisió deixa unes ferides que encara seran vives quan s’hagi de refer el govern d’esquerres, si és que té prou diputats. La jugada perjudica clarament Compromís, però el tàndem Mónica Oltra – Joan Baldoví provarà de sostenir o millorar resultats. També és cert que Puig pot tenir un altre soci, els Ciutadans de Toni Cantó, a l’hora de formar govern. Una opció que avui ha negat però que no s’ha de descartar. Fa quatre anys bé ho va intentar.

MÉS QÜESTIONS
Puigdemont entra al Parlament europeu després de la prohibició de Tajani.
El president Carles Puigdemont ha entrat per primera vegada d’ençà que resideix a Brussel·les al Parlament Europeu per participar en la inauguració d’una exposició sobre la llengua catalana. Fa quinze dies, el president de la cambra, Antonio Tajani, va prohibir una conferència que havia de fer amb el president Quim Torra. El Parlament Europeu va al·legar problemes de seguretat per justificar la seva decisió, després d’haver-ne demanat la suspensió el PP, Cs i el PSOE. Puigdemont ha presidit l’acte, juntament amb els consellers Lluís Puig, Clara Ponsatí, Toni Comín i Meritxell Serret. No hi ha hagut cap incident. Precisament avui la cambra ha autoritzat una conferència de Vox, partit que no hi té representació parlamentària, perquè no hi veia ‘problemes de seguretat’. Convidats per un eurodiputat polonès de Llei i Justícia, el secretari general de Vox Javier Ortega, el portaveu a Catalunya Jorge Buxadé i la vice-presidenta de Vox a Balears, Malena Contestí, participaran en l’acte titulat ‘Catalunya, una regió espanyola’. La cambra europea prefereix un acte d’extrema dreta d’un partit que no hi té representació abans que la conferència de dos presidents de la Generalitat elegits democràticament.

Més per Mallorca celebra tenir el marcador de la corrupció a zero. La coordinadora de Més per Mallorca, Bel Busquets, ha assegurat que el partit havia rebut amb alegria i tranquil·litat l’arxivament provisional per part del jutge instructor de l’anomenat cas Contractes i ha destacat que ‘el marcador de Més en corrupció continua a zero’. Busquets ha manifestat la seva ‘satisfacció, alegria i tranquil·litat’ arran de la resolució judicial i ha remarcat que la gent de Més per Mallorca ha estat sempre un exemple d’honestedat. Sobre els contractes de les conselleries de Cultura i de Turisme amb el qui va ser coordinador de campanya de Més, Jaume Garau, que han estat investigats, Busquets ha explicat que els treballs encarregats són fets, que han estat justificats, que es van pagar i que responien a ‘una necessitat al servei d’aquest país’. Ha reconegut els membres de Més per Mallorca que en el seu moment ‘van fer un pas al costat’ arran d’una acusació que considera injusta i ha recordat que van assumir responsabilitats polítiques donant ‘una resposta exemplar’ en aquell moment.

Els taxistes andorrans impulsen un sindicat propi. El sector del taxi vol tenir un sindicat propi. Membres del col·lectiu han començat els contactes amb la Unió Sindical d’Andorra per assessorar-se i preveuen de tenir enllestit el projecte en un mes. El sector té dues associacions, però ara aspira a tenir un sindicat. Actualment hi ha uns vuitanta taxis a Andorra, que donen feina a uns noranta xofers, entre propietaris de llicència i assalariats per compte d’altri. Darrerament han vist com el negoci minvava, sobretot en els viatges més enllà de les fronteres, amb la proliferació de competència. Les associacions professionals del sector van denunciar la competència de les plataformes de transport privat que connecten passatgers amb conductors particulars, i també d’altres serveis de transport amb xofer per mitjà d’empreses especialitzades, de les quals ja n’hi ha vuit a Andorra.

Ford Almussafes proposa ara un ERTO a tota la planta per a ajustar la producció. La direcció de Ford Almussafes ha presentat als sindicats un nou expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) a tota la factoria a causa de la caiguda de la demanda i per ajustar la producció. En concret, la proposta estableix sis dies d’aturada entre els mesos de març, abril i maig. Ho ha confirmat el portaveu d’UGT a la factoria, Carlos Faubel, que ha indicat que aquesta decisió de la direcció ‘se l’esperaven’, perquè ja els havien transmès que calia ajustar les vendes a la producció actual. No obstant això, ha explicat que dijous es tornarien a reunir per a saber l’acord final. Els sis dies d’aturada seran un al març i dos a l’abril, que s’ajuntaran amb les vacances de Setmana Santa –i, per tant, la factoria tancarà dues setmanes. Els tres dies restants seran al maig, dels quals un serà el 31. Faubel ha explicat que aquesta decisió implicarà la producció de 10.000 vehicles menys durant aquest trimestre i afectarà 6.000 treballadors, perquè abastarà tota la planta.

LA XIFRA
15 anys ha estat Joan Tardà diputat al congrés espanyol. Avui ha comunicat a l’executiva d’ERC que no es tornaria a presentar com a candidat a les eleccions espanyoles del 28 d’abril.

TAL DIA COM AVUI
El 4 de març de 1942 es publicava L’étranger, primera obra d’Albert Camus, escriptor i filòsof francès, descendent de menorquins.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor