Vins patrimonials a la DO Alella: dues novetats que recuperen varietats i un vi ranci del 1976 premiat 

  • Us proposem que descobriu un vi monovarietal que recupera la malvasia de Sitges al territori; un nou escumós de picapoll de seixanta mesos de criança i el ranci solera del 1976, un monument

VilaWeb
Vins patrimonials de la DO Alella.
Montserrat Serra
23.03.2024 - 21:40
Actualització: 24.03.2024 - 22:44

Quan parlem de la Denominació d’Origen Alella sempre recordem que és un territori vinícola que neix amb la romanització fa més de dos mil anys i que avui engloba trenta-un municipis de tres comarques (el Maresme, el Vallès Oriental i el Barcelonès). La proximitat amb Barcelona i la consegüent pressió urbanística ha fet que aquest territori vinícola urbà i periurbà hagi estat molt reduït, amb dues-centes hectàrees escasses de vinya. Però precisament per aquesta resiliència cal valorar com un fet extraordinari que resisteixi encara avui i que el paisatge vinícola sigui un dels grans atractius de futur tant per la puixança de l’enoturisme com pels avantatges que els territoris agraris i, per tant, no urbanitzats, ofereixen en un context d’emergència climàtica a tocar de la metròpoli.

Aquest territori vinícola, el més petit de la península, és reduït, però no pas esmorteït. Tot i tenir poca extensió de vinya, té un caràcter ben definit, amb un terrer ben identificable fet de sauló (granític), amb el treball d’una varietat pròpia i molt expressiva, la pansa blanca, que els elaboradors de la zona elaboren de múltiples maneres. I amb projectes plens de vitalitat i ganes d’experimentar buscant la qualitat. El valor de la quantitat a la DO Alella no té raó de ser. Per això, tan sols pot créixer en qualitat.

La demostració de la vitalitat i modernitat que gaudeix la DO Alella actual es mostra per exemple amb els tres vins que us oferim a continuació. Són vins patrimonials, que donen un valor al territori, però que també fan sumar qualitat i singularitat al conjunt del paisatge vitivinícola català. Tots tres, ben diferents, vinculen el passat amb el present.

Murtra 2023. Vi de malvasia de la Vall de Betlem

De la recuperació de la vinya al peu del monestir de Sant Jeroni de la Murtra, a Badalona, gràcies a la cooperativa Vall de Betlem, ja n’hem parlat. Han recuperat la malvasia de Sitges a la Denominació d’Origen Alella i ara són a punt de treure la primera anyada embotellada d’aquesta malvasia, que porta el nom de Murtra. La producció és petitíssima, 325 ampolles de Murtra 2023, però el preu és assequible. De manera que qui estigui interessat a tastar-lo i guardar-ne alguna ampolla, que no badi. Aquest vi prové d’una vinya molt jove encara, plantada el 2017. Una malvasia molt aromàtica, amb molta elegància. En boca, la joventut de la vinya fa que el raïm també expressi una acidesa viva i esmolada, que amb els anys s’anirà arrodonint. Un vi fresc, que ens fa salivar i que fa gaudir.

Foranell Picapoll Brut Nature 2019

El celler Quim Batlle, situat a la vall de Ca l’Andreu dins la finca la Sentiu, a Tiana (Maresme), ja fa vint anys que va començar el projecte vinícola. Gairebé d’ençà del començament, els seus tres vins monovarietals de pansa blanca, garnatxa blanca i picapoll blanc es van singularitzar de la resta del territori, per tenir entre tres anys i cinc de guarda en dipòsits d’acer inoxidable en contacte amb les mares fines, sense passar per fusta. Quim Batlle ofereix vins madurs, gastronòmics, molt identificatius, amb una personalitat molt marcada. El seu projecte també és patrimonial, perquè va recuperar el conreu de la varietat picapoll blanc a la DO Alella. Ara acaba de sortir una novetat que també excita les papil·les: un escumós de picapoll de l’anyada 2019. És un 100% de picapoll amb seixanta mesos de criança, desgorjat el 21 de desembre passat. Elegant, amb una acidesa marcada tot i els anys de repòs i que apunta lluny. Són 3.000 ampolles d’un vi amb bombolles fet a partir de l’hedonisme.

Generós sec Solera del 1976

Aquest vi fa de pont entre un passat històric esplendorós protagonitzat per la cooperativa Alella Vinícola i el present actual, que tira endavant Xavier Garcia Muntané amb la marca Marfil, situat a l’edifici històric de l’antic celler cooperatiu del poble. Aquest vi ranci, que porta un percentatge de vi generós sec de l’any 1976, va ser el més ben puntuat per l’equip del Master of Wine Tim Atkin en la categoria de millor vi generós de Catalunya, dins el seu Special Report Catalunya 2024. És un vi especial, que aporta un equilibri entre les aromes de fruita madura i els tocs torrats, amb les notes ràncies, amb un marcat to de salinitat propi del terrer i la proximitat de la mar i amb un final sec molt llarg.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any