Villach, a punt per esdevenir la capital de la cultura popular catalana

VilaWeb
Redacció
14.06.2023 - 15:30

Sardanes, ball de gitanes i esbarts, cercavila d’imatgeria festiva i de bandes de música, trobada de corals, una nit de foc i de diables, taller de diables i de percussió, degustació de gastronomia catalana… Durant quatre dies, la ciutat de Villach, situada al sud del país, situada a prop de la frontera amb Itàlia i Eslovènia, es convertirà en l’epicentre de la cultura popular i tradicional catalana, amb una cinquantena d’activitats i actes.

L’Aplec Internacional arriba a Àustria per tercera vegada, després de les edicions a Tirol i Innsbruck (1998) i Graz (2004). Les actuacions i espectacles es desenvoluparan en la Rathausplatz o plaça de l’Ajuntament, el passeig al costat del riu, el palau de congressos i en altres zones del centre històric, una ubicació que des de l’organització consideren que ha de propiciar el bon ambient festiu i la participació.

La inauguració oficial serà el dijous 15 a les 11 h del matí, però la començarà el mateix dia a la tarda, amb l’espectacle de benvinguda, sardanes, cercavila d’imatgeria festiva i de bandes de música, un espectacle de música, llum i aigua al riu, i cantada d’havaneres amb rom cremat.

Festa major catalana en el sud d’Àustria

Un dels espectacles centrals del programa arribarà dissabte al vespre, amb la proposta La Festa Major a Catalunya, un muntatge de creació pròpia i estrenat l’any 2018 a Washington que “mostrarà als ciutadans de Villach la riquesa d’una festa major a Catalunya, el que es trobarien si passessin tot un dia de festa en alguna ciutat catalana” explica el president d’Adifolk, Ivan Besora. En el muntatge hi participaran tots els grups de l’Aplec, entre ells, la Mulassa de Tarragona, la Colla sardanista Fonts de Valldans – Ponts, els Diables de Ca n’Aurell, l’esbart Som Riu d’Or, els Gegants i Capgrossos del Catllar o la Cobla de l’Aplec, creada expressament per l’Aplec i integrada per onze noies seleccionades d’arreu de Catalunya.

El president d’Adifolk explica que aquesta 35a edició s’estrena la proposta Catalonia meets Carinthia, un espai de trobada preparat des de la Delegació del Govern de Catalunya a Europa Central, amb el propòsit de donar a conèixer Catalunya, que oferirà degustació comentada de vins i productes catalans, i tallers de balls, d’imatgeria festiva o de jocs tradicionals catalans, entre d’altres, impartits pels mateixos grups que participen en l’Aplec.

Besora explica que la voluntat de l’Aplec és ser un aparador de la riquesa cultural de Catalunya, però també propiciar l’encontre de cultures. Per això, “els grups austríacs prendran part en les cercaviles i mostres, i també hi haurà intercanvis”, com una Trobada de corals catalanes -el Cor de Cambra de la Federació Catalana d’Entitats Corals i el PradesCor- i de Villach.

El diumenge al vespre, l’espectacle de cloenda, “un exponent de la riquesa i la qualitat dels diferents balls propis que oferiran els grups”, posarà punt final a quatre dies de festa.

Consulteu el programa en aquest enllaç.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any