28.12.2022 - 21:40
Els videojocs han esdevingut aquests darrers anys un dels àmbits del lleure més populars i de més èxit. Malgrat que al nostre país hi ha una gran indústria de videojocs, avui dia el percentatge dels traduïts al català encara és ínfim, en relació amb els centenars de milers de jocs publicats cada any.
Així i tot, podem trobar-ne de gran qualitat i varietat en català: de difícils trencaclosques a jocs d’acció desenfrenada o d’aventures emotives que ens faran reflexionar. A continuació us deixem un recull de deu videojocs en català que podeu regalar per Reis.
El català lluita per guanyar la partida dels videojocs: “Cal picar molta pedra”
Jocs infantils
Dicey Dungeons
Més grans de tres anys. Dicey Dungeons és un videojoc de masmorres basat en la creació de jocs de cartes amb l’objectiu de derrotar monstres i pujar de nivell per vèncer la deessa Fortuna. Elaborat per l’irlandès Terry Cavanagh i basat en el joc de taula de Dracs i Masmorres, va ser dels més venuts el primer mes de la seva publicació. Dicey Dungeons és disponible per a Nintendo Switch, Xbox One i ordinador per un preu mitjà de dotze euros.
Running on Magic
Més grans de set anys. És un videojoc de plataformes de desplaçament lateral en què controlem un mag covard que fuig desesperadament de la mort. Es destaca perquè té història amb tocs humorístics i un apartat artístic basat en píxels. Running on Magic, que ha estat desenvolupat per dues persones, també ha estat traduït al basc i al gallec. És disponible per a PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series X i ordinador per un preu mitjà de cinc euros.
LumbearJack
Més grans de set anys. LumbearJack és un videojoc d’aventura en què controlem en Jack, un ós bru que abandona una vida tranquil·la per aturar els humans, destructors del bosc on viu. L’objectiu és fer miques a cops de destral tota la maquinària, les deixalles i les construccions que trobem per totes les pantalles. Desenvolupat per l’empresa catalana Finalboss Games, ens presenta una història de conscienciació ambiental i defensa del medi, apte per als més petits. El joc és disponible per a Xbox One, Xbox Series X, Nintendo Switch i ordinador per un preu mitjà de deu euros.
Spelunky 2
Més grans de set anys. És la segona part d’un videojoc d’acció i plataformes en dues dimensions en què hem d’explorar coves subterrànies plenes de paranys i enemics per trobar tots els tresors que amaguen. Ens hem de posar en la pell de l’Ana, la filla de l’explorador protagonista del primer joc. Spelunky 2 es destaca per una gran dificultat, que pot resultar un desafiament per a molts. El videojoc, desenvolupat pel nord-americà Derek Yu, va comptar amb la col·laboració de l’empresa catalana Blitworks. El trobarem disponible per a Xbox One, Xbox Series X, Nintendo Switch, PlayStation 4 i ordinador per un preu mitjà de disset euros.
Jocs per a adolescents
Dràcula, Rastre de Sang
Més grans de dotze anys. És un videojoc per a plataformes mòbils basat en una història interactiva dividida en quatre actes. L’objectiu és descobrir la història dels protagonistes mitjançant diaris, xats, correus electrònics i notes. Totes les decisions afectaran el desenvolupament i el desenllaç de l’aventura, perquè disposa de molts finals. Desenvolupat per l’empresa Cubus Games, va ser escollit per la comunitat com a millor videojoc en català en els Premis GamingCat 2020. És disponible per a dispositius iOS i Android per un preu mitjà de cinc euros.
Blind Fate: Edo no Yami
Més grans de dotze anys. Aquest joc d’acció i aventura combina un món distòpic de ciència-ficció amb la tradició ancestral japonesa. Ens explica la història d’un samurai cec, al qual han reconstruït el cos amb modificacions tecnològiques. Aquest fet obliga el jugador a reaccionar als estímuls sonors i olfactius que el personatge principal detecta gràcies a tot de sensors. El joc, que ve de les mans de l’estudi català Troglobytes Games, és disponible per a PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Sèries, Nintendo Switch i ordinador per un preu mitjà de vint euros.
Jocs per a adults
Endling, un món devastat
Més grans de setze anys. Endling ens presenta un món devastat a causa de la contaminació i l’escassetat de recursos naturals, on encarnarem una mare guineu que ha de protegir quatre cadells. Se’ns presenta una estructura cíclica en què cada nit hem de sortir a cercar aliments i més recursos, i alhora evitar depredadors i humans. El videojoc, desenvolupat per la companyia barcelonina Herobeat Studios, va ser nominat enguany als premis Game Awards. És disponible per a PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One i ordinador per un preu mitjà de trenta euros.
Aragami 2
Més grans de setze anys. Aragami 2 és un videojoc de sigil en què controlem un esperit venjatiu que té el poder de dominar les ombres per traslladar-se, fer-se invisible i fabricar armes. És la segona part de l’aclamat Aragami, que va ser nominat als premis Game Awards 2016 com a millor videojoc de sigil. Aquesta vegada va més orientat al multijugador, perquè permet que cadascú es creï el propi clan ninja i personalitzi el personatge. Aragami 2, desenvolupat per la companyia barcelonina Lince Works, és disponible per a Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One i ordinadors per un preu mitjà de vint euros.
Més grans de setze anys. Aquest videojoc de supervivència amb perspectiva isomètrica, és ambientat en un món postapocalíptic ple de zombis. L’objectiu és sobreviure tant temps com sigui possible vencent innombrables perills. Un alt nivell de realisme i una gran dificultat el fan ser un dels jocs de referència d’aquests últims anys quant a simulació i supervivència zombi. El videojoc, elaborat per la companyia britànica The Indie Stone, actualment encara és d’accés anticipat, és a dir, no se n’ha produït la seva versió definitiva. Project Zomboid només és disponible per a ordinador i té un preu mitjà de 17 euros.