[VÍDEO] L’entrevista viral d’un humorista sobre la guerra a Gaza: “Els palestins són molt difícils de matar”

  • L'humorista egipci Bassem Youssef s'ha fet viral a les xarxes després de denunciar amb ironia la situació de Gaza al programa del periodista britànic Piers Morgan

VilaWeb
Youssef (dreta) parla amb Morgan (esquerra) durant l'entrevista
Redacció
19.10.2023 - 17:45
Actualització: 19.10.2023 - 19:20

L’humorista egipci Bassem Youssef s’ha fet viral a les xarxes per una entrevista amb el periodista Piers Morgan al programa britànic Piers Morgan Uncensored en què ha ironitzat sobre la situació dels palestins atrapats a Gaza enmig dels bombardaments de l’exèrcit israelià.

Youssef, que explica que la família de la seva dona viu a l’enclavament, comença la seva intervenció explicant –en to sarcàstic– que estan acostumats a no saber-ne res durant les ofensives israelianes. “No sabem com estan, però ja hi estem acostumats. És molt repetitiu“, diu.

I afegeix: “Són molt dramàtics, aquests palestins. ‘Ah, Israel ens mata!’, però no es moren mai; sempre tornen. Són gent molt difícil de matar. Ho sé perquè estic casat amb una. Ho he intentat moltes vegades, però mai no he pogut matar-la: fa servir els nostres fills com a escuts humans. No me’n puc desfer”.

Més endavant, l’humorista es pregunta què seria una resposta proporcionada d’Israel als atacs d’Hamàs. “Com seria una resposta proporcionada? Perquè canvia d’un any a l’altre. Si mires aquest gràfic [mostra un gràfic de morts palestines i israelianes en cada any del conflicte], veuràs que les morts canvien d’un any a l’altre. La meva pregunta és: quin és el tipus d’intercanvi de vides humanes?”.

És aleshores que el periodista li pregunta com hauria respost ell a l’atac d’Hamàs si fos Israel. “Faria exactament el que va fer Israel. Mataria tanta gent com pogués, perquè el món em deixa fer-ho. Ho faig perquè puc”, diu.

En un moment de l’entrevista, el periodista li pregunta si condemna Hamàs. És aleshores que Youssef es planteja què faria Israel si no existís el grup. “Imaginem-nos, per un moment, un món sense Hamàs. Donem-li un nom. Li podem posar, per exemple, Cisjordània. Hamàs no té cap mena de control sobre Cisjordània. Però des del començament d’aquest any, i fins l’agost, 37 nens palestins han estat assassinats. Més de 7.000 palestins han estat assassinats des del principi de l’ocupació. Sense festival de música, sense parapents, sense Hamàs”.

“Diuen que Israel és l’únic exèrcit del món que avisa els civils abans de bombardar-los. Que n’és de bufó, això. Perquè amb aquesta lògica, si les tropes russes comencen a avisar els ucraïnesos abans de bombardar-los, aleshores ens hauria de caure bé en Putin, oi?”, continua.

I acaba dient, sobre la implantació d’Hamàs a Palestina: “Ara mateix, a Palestina, un 20% dels palestins passen pel sistema de presons israelià. Viuen una vida de pèrdues constants: de terres, de llars, de la vida. És una cosa sufocant. Per tant, deixa’m que et faci una pregunta: si fossis un palestí que ha de suportar aquestes condicions durant dècades, simpatitzaries amb l’opressor o bé amb la gent que promet de resistir-los, encara que siguin terroristes?”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any