Vicent Sanchis para els peus a Ferreras i Ana Rosa Quintana pels atacs contra TV3

  • El director de TV3 ha estat entrevistat a la Sexta i a Telecinco arran de l'intent de control per part del govern espanyol

VilaWeb

Redacció

24.10.2017 - 15:22
Actualització: 25.10.2017 - 10:43

El director de TV3, Vicent Sanchis, ha estat entrevistat avui a la Sexta i a Telecinco per Antonio García Ferreras i per Ana Rosa Quintana, respectivament, arran de la intenció del govern espanyol de controlar directament els mitjans públics catalans. No hi ha hagut pas cap mostra de solidaritat envers Televisió de Catalunya i els seus treballadors; al contrari, Sanchis ha hagut de rebatre constantment les acusacions de manipulació i de partidisme i manca de pluralisme que li feien.

Vegeu ací la transcripció d’una part de l’entrevista a Sanchis a la Sexta, el vídeo sencer i alguns fragments.

—Antonio García Ferreras [A. G. F.]: Hi ha una majoria d’independentistes a les taules de debat, hi ha una sobredosi d’informació dedicada a la independència permanentment i en favor de la independència.

—Vicent Sanchis [V. S.]: Hi ha una sobredosi d’informació, com diu, d’informació sobre l’actualitat. És cert. La seva televisió també mira què li demana l’audiència, i la gent n’està molt pendent i respon de seguida als programes d’actualitat política. Però d’aquí a dir que hi ha un excés de propaganda independentista…

—A. G. F.: Jo acostumo a veure TV3 perquè hi ha molt talent i magnífics professionals. I la línia editorial no és la de La Sexta, precisament…

—V. S.: Perdoni, quina és la línia editorial de TVC?

—A. G. F.: La meva opinió és que té una línia molt favorable a la independència

—V. S.: És la línia editorial que vostès llegeixen entre línies, perquè no hi ha línia editorial. Perquè entre altres coses tenim codis deontològics que complim. Cap periodista de TV3 no pot fer manifestacions polítiques de part.

—A. G. F.: I què li semblen els presentadors de TV3 que porten adhesius amb estelades? O amb una camisa de l’1-O.

—V. S.: En un programa amb humor, amb altes dosis de sàtira…

—A. G. F.: Als programes de la tarda sempre seleccionen declaracions dels periodistes de Madrid que desqualifiquen independentistes. Sempre se selecciona la caverna espanyolista. Això és el que es critica.

—V. S.: Sí, es critiquen detalls i anècdotes en un sentit, però també n’hi ha en un altre sentit i que no es destaquen mai. Però no ens enganyem, no es critica això. Des de fa mesos, hi ha una línia d’ofensiva publicada amb editorials, amb declaracions de partits de l’oposició que coincideixen a apuntar tres fronts: crear una desconfiança sobre la policia catalana, sobre l’escola catalana dient que adoctrina i sobre els mitjans de comunicació públics, per dir que s’enganya i que s’adoctrina; no es tracta de dir que un senyor es va posar un dia una samarreta, no és això. És una esmena a la totalitat.

—A. G. F.: També és important. Si en un programa els espectadors només aplaudeixen les intervencions dels independentistes i murmuren amb les dels no independentistes, algú pot pensar que està preparat per crear aquest ambient pro-independència i pro-referèndum.

—V. S.: Tenim una gent molt professional que treballa a producció, que atén les trucades de la gent que vol venir als programes, a qui no es pregunta què pensen. I de vegades es troben amb alguna situació que ha de resoldre el presentador. Si resulta que al final ve una mena de gent que respon bastant a l’audiència mitjana de la televisió i que tot això es resol professionalment sobre aquest públic i que no s’incita el públic a escridassar, doncs és diferent. I en la majoria de televisions, tant públiques com privades, passa a l’inrevés: quan algú dóna una opinió contrària a la que té el govern espanyol sobre el problema català, em trobo el contrari, que la gent aplaudeix o escridassa. Ara potser haurem de preguntar a la gent que ve a un plató què pensa.

Sanchis també ha estat entrevistat a ‘El programa de Ana Rosa’, a Telecinco, on la presentadora i els contertulians també han qüestionat la pluralitat de TV3. Hi ha hagut algun moment de tensió.

—Ana Rosa Quintana [A. R.]: Sabem que al parlament tot continuarà igual excepte tot allò que tingui a veure amb la independència. Llavors, sí que d’alguna manera, també en la informació, podrà afectar [TV3].

—Vicent Sanchis [V. S.]: Per què?

—A. R.: Perquè tot allò que tingui a veure amb la promoció, publicitat de la independència es controla des del parlament?

—V. S.: Quina publicitat institucional a favor de la independència s’ha emès des de TV3 o emet ara mateix TV3?

—A. R.: No ho sé…

—V. S.: Doncs llavors ho ha de saber, li ho explico.

—A. R.: Era un principi de frase, ho sé perfectament. Era una forma de ser amables.

—V. S.: Jo també intento ser amable, però és que és molt seriós.

—A. R.: Però suposo que també en les informacions.

—V. S.: En les informacions hi ha publicitat a favor de la independència? Això és el que diu el govern, que no hauria de ser part.

—Periodista: És el que diu exactament l’executiu a l’hora de poder argumentar una informació que per mi és boja i que no entenc. Però el que estem intentant saber és si hi ha hagut censura per part de TV3, si s’han seguit ordres per part de TV3.

—V. S.: Vejam. En primer lloc. Que un govern expliqui a un mitjà públic de comunicació què és veracitat i què és neutralitat, i no només ho expliqui, sinó que intenti intervenir per assegurar la veracitat, la imparcialitat i la independència del mitjà, això no passa en cap punt del món civilitzat. Punt número dos: si TV3 fa alguna mena de propaganda independentista, no ho ha de dir el govern espanyol, que forma part d’aquest problema o de tot aquest litigi. Sí que podria dir-ho, per exemple, el comitè d’empresa d’aquesta televisió, el comitè professional d’aquesta televisió, el CAC, les comissions al Parlament de Catalunya, on és veritat que hi ha dos partits de l’oposició que ho diuen, però són una oposició minoritària que moltes vegades es queixa d’aquest tipus d’acusacions. Però resulta que aquesta és una acusació política dins la lògica política. Però hi ha alguna instància, com algun col·legi o algun comitè, que digui això? Segons que tinc entès, sí que hi ha algunes d’aquestes crítiques dins de TVE. Aquí no en tenim cap. Però no només això: TV3 és de les poques televisions públiques que són auditades. Hi ha una empresa d’estudis de mercat molt important a Europa i que utilitzen moltes televisions i molts mitjans, que es diu EFK. En el seu estudi de l’octubre situa TV3 entre les televisions espanyoles que emeten a Catalunya: TV3 és en el primer lloc en el rànquing de credibilitat i independència en els seus informatius.

[…]

—A. R.: Jo no crec que cap periodista estigui d’acord amb aquest tipus d’intervenció. Però quan parlem d’una mesura d’excepcionalitat, com és el 155, al final, el que canviarà, seran les estructures per dalt. Però no crec que ningú intervingui directament una televisió.

Sobre la suspensió del TC, segons la qual no es podien fer actuacions relacionades amb la llei suspesa del referèndum, Sanchis s’ha defensat així:

—V. S.: Aquesta és una televisió derivada del parlament i del govern de Catalunya i, per tant, es deu a les decisions del parlament i del govern de Catalunya. I en aquell moment una campanya pública del govern de Catalunya, amb el suport majoritari del parlament, es va considerar que una televisió emanada del govern i del parlament, sí que l’havia d’emetre. Si això té cap conseqüència, serà una conseqüència dins l’àmbit de la llei i suposo que la justícia decidirà. Aquí s’ha comès, per dir-ho així, una desobediència a una suspensió preventiva. Doncs veurem quines conseqüències té. Però això justifica la intervenció d’una televisió pública?

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem