Un vi de vinya centenària al Verkami, per a finançar la recuperació vinícola de l’Alt Maresme

  • Hi col·labora l’artista Perejaume, que n’ha fet l’etiqueta, el disseny de l’ampolla i li ha donat nom

VilaWeb
Montserrat Serra
15.04.2023 - 21:50
Actualització: 15.04.2023 - 22:00

Bernat Lleixà és un jove elaborador de vi a la Vallalta (el Maresme). Professor de música, fa pocs anys que també fa de pagès, de viticultor, i ja ha tret al mercat els primers vins sota el nom de celler Vallalta Vinícola. Viu en un mas a Sant Cebrià, can Castellar de la Riera. Fins a la primera meitat del segle XX, va ser territori vinícola. Després, les nou hectàrees de vinya van anar desapareixent. Ara, Bernat Lleixà vol recuperar el conreu de la vinya en aquest mas i ha aconseguit que li concedeixin drets de plantació de vinya per una mica més d’una hectàrea. Per finançar aquesta vinya nova ha elaborat un vi de vinya vella, una de les vinyes més velles del Maresme. Els propietaris diuen que data de la dècada de 1920. N’han sortit 450 ampolles que es podran aconseguir per mitjà de micromecenatge. Tan sols així. El Verkami, que porta per nom Mans a la Vinya, s’acaba d’engegar. Tal com diu Lleixà, és el vi d’una vinya vella que permetrà de donar vida a una vinya nova. En el projecte hi ha col·laborat l’artista Perejaume, lligat a la Vallalta de naixement, que ha triat l’ampolla, n’ha dissenyat l’etiqueta i ha donat nom al vi: Ningú.

Tot això ens ho explica a continuació amb més detall Bernat Lleixà, l’ànima del projecte:

“Vam demanar drets de plantació per plantar vinya nova a can Castellar de la Riera, que és una de les quatre cases que històricament es dedicaven a l’elaboració de raïm aquí, a la zona de Sant Cebrià de Vallalta. Era de les que produïa més quilos de raïm. A final del segle XIX tenia unes nou hectàrees de vinya. Fa uns seixanta anys llargs es va perdre, aquesta vinya.

Una de les coses que tenia entre cella i cella era recuperar la vinya en aquesta zona, perquè quina pena que a la Vallalta i els voltants (que és tota la zona d’Arenys de Mar i Arenys de Munt, Canet, Calella, fins a Pineda) gairebé no quedi vinya. Aleshores ens vam embarcar en el projecte de recuperar la vinya en aquest territori.

Ens van donar drets de plantació per a una hectàrea i una mica més. Evidentment, per a plantar una vinya no solament calen els drets, també una quantitat important de recursos econòmics, perquè plantar una vinya vol dir treure arbres, treure soques, preparar la terra perquè novament pugui ser vinya…”

Una vinya del 1920

“Vaig parlar amb en Perejaume i li vaig proposar de fer alguna cosa conjunta per finançar el projecte. I en aquest procés va passar que em van proposar de vinificar una vinya molt antiga d’aquí. M’atreviria a dir que, si no és la més antiga, és la segona més antiga de tot l’Alt Maresme. Diuen que es va plantar el 1920. Una part dels ceps té 102 anys i l’altra part en té 85, aproximadament. La gent que mana aquesta vinya es van posar en contacte amb mi i vam acordar que em cedirien el raïm perquè pogués elaborar el millor vi possible amb aquella meravella de vinya. Una vinya d’on sempre havia sortit un vi per a l’autoconsum i no s’havia comercialitzat mai.

Bernat Lleixà, amb el raïm de vinya vella a les mans.

La vinya és a Arenys de Munt. No es coneixen les varietats de raïm que hi ha plantades. És de raïm negre, majoritàriament, i podria ser sumoll o mataró, però no se sap. I després també hi ha alguns ceps de raïm blanc, molt poquets, que semblen de pansa blanca. Són 1.300 ceps d’una vinya en un coster de sauló, que mira de cara al mar, al mig d’una plantació d’ametllers i més fruiters. Hem elaborat un vi de finca.”

Mans a la Vinya

“Com que va coincidir que va aparèixer aquesta vinya vella quan ens van donar els drets de plantació, vaig pensar que tenia un sentit: la vinya més vella ajudarà a fer néixer la vinya més nova. En Perejaume ha triat l’ampolla i ha elaborat el disseny de l’etiqueta del vi, a partir de Sant Galderic, patró de la pagesia. I d’aquest procés artístic en surt el nom del vi: es diu Ningú.

Han sortit 450 ampolles d’un vi de 13,5°, especial, que tenen per objectiu ajudar a finançar la plantació de la vinya nova de la finca de can Castellar de la Riera. I per això hem obert un Verkami, Mans a la Vinya, i qui vulgui aconseguir alguna d’aquestes ampolles ho podrà fer així i solament així. El vi no es donarà a conèixer fins a principi de juliol. Farem una festa de presentació en què descobrirem la imatge de l’ampolla i en Perejaume ens explicarà el procés creatiu que l’ha dut fins a la paraula Ningú, i en farem un tast.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any