La Universitat Nova Història comença per sisè any a Montblanc

  • S'hi impartiran una quinzena de conferències sobre la falsificació i la restauració de la història de Catalunya

VilaWeb
Redacció
31.07.2019 - 21:50
Actualització: 01.08.2019 - 09:18

Montblanc acull, d’avui a dilluns, la sisena Universitat Nova Història, que organitza l’Institut Nova Història. És un curs d’estiu sobre la falsificació i la restauració de la història de Catalunya. Les ponències les imparteixen investigadors de l’Institut, però també hi participen altres persones que, sense pertànyer-hi, amplien el coneixement sobre la història ‘ocultada i tergiversada’. Tot seguit, us detallem el programa previst a l’antic convent de Sant Francesc.

Avui dijous, la conferència inaugural serà ‘Censura política i raó d’Estat’ i anirà a càrrec del doctorand en Estudis Europeus Roger Mallola. El seguiran Pere Coll, amb la presentació del llibre Les identitats catalanes de Cervantes. Cervera o Servent, i Pep Mayolas, que pronunciarà la conferència ‘Francisco de los Cobos y Molina, secretari d’estat de Carles I, o Francesc d’Alòs-Colom i Codina’. Clourà la jornada Xavi Llobet amb la conferència ‘L’arquitectura catalana a Malta’.

Demà, el matí començarà amb Manel Capdevila, que hi pronunciarà la conferència ‘La construcció naval catalana a l’illa de Malta’; a continuació Francesc Jutglar abordarà els ‘Zoònims catalans arreu del món’; tot seguit, Pep Mayolas presentarà el llibre Erasme i l’imperi català de Carles I. A la tarda, l’historiador i president de Reagrupament, Josep Sort, i Teresa Casals, creu de Sant Jordi, hi pronunciaran la conferència ‘Homenatge a en Ramon Payàs, difusor de les Homilies d’Organyà. Clourà la jornada de conferències el president de l’Institut, Jordi Bilbeny, amb ‘Mitra i els orígens del cristianisme. La supervivència dels cultes a Catalunya’.

Joanjo Albinyana inaugurarà la jornada de dissabte amb ‘Semblances entre els Téllez d’Osuna i els Centelles d’Osona’; seguirà Víctor Cucurull amb ‘Els Ariosto i els Aragó a la cort de Ferrara’; el tercer acte abans de dinar serà la presentació A cavall del vent, la novel·la d’Imma Tubella que parla sobre la presència de la filla de Moctezuma a Catalunya. A la tarda, el curs es reprendrà amb la presentació de l’Organització per l’Alliberament de Catalunya (OAC), a càrrec del fundador Jordi Fornas. A continuació, l’advocat i membre de Juristes per la Indepenència pronunciarà la conferència ‘De l’abjuració a l’execució. Una proposta per fer efectiva la DUI’. Clouran la tarda Rafael Mompó amb ‘Era Nicolau de Cusa de Sagunt? Revisió d’una vella polèmica’ i Carme Jiménez Huertas amb la conferència ‘Ve el català del llatí?’.

Diumenge, el curs del matí començarà amb la conferència ‘Orland i el traspàs a Castella de la història catalana’, de Lluís Maria Mandado. Tot seguit, Jordi Bilbeny presentarà el seu llibre Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya. Ja després de dinar, l’escriptor Bartomeu Mestre, Balutxo, pronunciarà la conferència ‘Un procés sense Mallorca?’; seguirà Montserrat Montesinos amb ‘La conquesta catalana de Granada i el Gran Capità’ i clourà la jornada Rafel Vallbona, amb ‘Eines per a convertir la història en novel·la: de la documentació al capítol’.

El darrer dia de curs començarà amb la conferència ‘La llengua catalana i el Lazarillo de Tormes’, de Montserrat Camp. El penúltim acte de la Universitat Nova Història serà la taula rodona ‘Recuperar el passat per guanyar el futur’, en què participaran el batlle de Montblanc, Josep Andreu; David Raventós, de Directe68; l’arqueòleg i historiador de l’art Isidre Pastor; Núria Breu, de la fundació Randa-Lluís M.Xirinacs. Moderarà l’ex-presidenta d’Òmnium Cultural de Lleida, Montserrat Torres. Finalment, l’historiador Francesc Forn pronunciarà la conferència de clausura ‘Arrelar-se a la terra, arrelar-se a la història’.

A banda de les conferències, també s’hi fan projeccions de cinema. Dijous, es projecta el documentari L’estigma, de Martí Sans. Una visió de la gènesi, mutacions i pervivència dels prejudicis antijueus a casa nostra, amb debat posterior amb el director. Divendres, es projectarà Desmuntant Leonardo, de Marc Pujolar i Dani de la Orden. Dissabte, serà el torn del documentari Mossos d’Esquadra.cat, d’Ignasi P. Ferré. Una història de la policia catalana, des del 1640, amb debat posterior amb el director.

D’altra banda, diumenge al matí es farà una sortida naturalista per l’entorn de Montblanc amb Pere Alzina, biòleg i guia de natura. A la nit tindrà lloc el concert del grup Relk, ‘Camins de llum’, un homenatge als presos polítics i als lluitadors per la llibertat de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any