Les bases de Podem han rebutjat integrar-se en el nou partit dels ‘comuns’ que es presentarà el 8 d’abril. En una consulta interna amb només una participació del 7,5% (el partit té 52.000 inscrits), el no a la confluència s’ha imposat amb el 62,14% dels vots. El secretari general Albano Dante Fachin, va sotmetre la confluència a votació, perquè dubtava del funcionament democràtic de la nova formació que encapçalen Ada Colau i Xavier Domènech.

Els estatuts de Podem fixen que llindar mínim de participació del 10% perquè una consulta interna sigui vinculant. Tanmateix, la secretària d’organització, Ruth Moreta, ha explicat que el resultat és ‘vàlid i vinculant’. I el mateix Fachin ha assegurat que la consulta expressa l’opinió de les bases del partit. Segons ell, el criteri del topall del 10% era vàlid fins l’última assemblea de Vistalegre. Ara no hi ha ‘cap document que fixi una participació mínima del 10%’.

Tanmateix, els estatuts de Podem Catalunya fixen un quòrum mínim del 10% de participació com un dels requisits extraordinaris per als procediments decisoris de l’Assemblea Ciutadana de Catalunya:

El secretari general ha defensat que el seu partit és qui ha fet bandera de la transparència i la participació, perquè ha estat l’única formació que ha preguntat a les bases si volien confluir o no en ‘el nou subjecte polític’. El no a la confluència emplaça ara a la direcció a seguir negociant però des de fora del nou partit. Fachin havia anunciat que si perdia la consulta, convocaria eleccions per elegir un nou secretari general.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]