El Washington Post, la cadena alemanya ZTE i la radiotelevisió suïssa SRF han publicat un reportatge que assegura que la CIA i el Servei Federal d’Intel·ligència (BND) alemany, van espiar durant dècades països aliats i enemics a través d’una empresa d’encriptació suïssa que era propietat seva. Crypto AG, líder en la codificació de comunicacions, proporcionava els seus serveis a desenes de països. La jugada consistia en el fet que la CIA i la BND adulteraven els equips que venia l’empresa per a després vulnerar amb facilitat els codis de seguretat i accedir als missatges secrets dels governs que actuaven com a clients.

Els documents de la CIA indiquen que més de 120 països van utilitzar els sistemes d’encriptació d’aquesta empresa. Entre ells, l’Iran, el Vaticà, Argentina, Espanya o organismes com l’OTAN. L’operació, coneguda primer amb el nom ‘Thesaurus’ i després ‘Rubicon’, la CIA la definia com ‘el cop del segle’. 

Els serveis d’intel·ligència alemanys van retirar-se del programa als anys noranta, ja que no estaven d’acord en el fet d’espiar països aliats de l’OTAN com Grècia, Itàlia o Espanya. Per això la BND es va vendre la seva part de l’empresa a la CIA, que va continuar fent ús de l’espionatge fins al 2018, quan va acabar sent liquidada.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb