La commemoració de les Normes de Castelló, de les que se celebra el vuitanta-cinquè aniversari, enguany té com a eix central la demanda de la plena recuperació dels mitjans de comunicació públics en llengua pròpia: el ple funcionament d’À Punt ràdio i televisió, i la reciprocitat d’emissions amb TV3 i Catalunya Ràdio.

Les entitats convocants, Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana, Acció Cultural Tirant lo Blanc, Plataforma per la Llengua, Enllaçat per la Llengua Castelló per la Llengua i l’STEPV, han cridat a la societat castellonenca a participar de forma activa a la jornada i a reivindicar ‘la recuperació de tots els nostres mitjans’.

La jornada ha començat amb la Fira d’entitats a la plaça de les Aules de Castelló. Més de trenta col·lectius han muntat parades informatives en un espai on també s’hi han fet activitats com tallers de cultura popular (amb la Muixeranga de la Plana i el ball de dimonis Botafocs), animació infantil, i conta-contes. Un dinar popular i l’actuació de la Rondalla Primer de Maig han servit per a cloure la fira.

Posteriorment, una concentració ha reivindicat la plena recuperació dels mitjans de comunicació públics en llengua pròpia. Hi han participat la Conlloga-Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Cullera.

El 29 de novembre, aniversari del tancament de l’antiga RTVV, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) organitzà un acte públic per a reclamar l’acceleració de l’inici de les emissions d’À Punt televisió i l’aplicació efectiva de l’acord de reciprocitat amb TV3 i Catalunya Ràdio. Hi van participar les cinc universitats públiques valencianes, el president de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) i diputats i representants polítics i sindicals valencians.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]