Un pregó feminista d’homenatge a Maria Aurèlia Capmany, amb puro inclòs, engega el Sant Jordi barceloní

  • L'escriptora Gemma Ruiz exalça la trajectòria i el llegat d'una artista de la qual denuncia que la van privar

VilaWeb
ACN
22.04.2023 - 21:24
Actualització: 22.04.2023 - 21:38

L’escriptora i periodista Gemma Ruiz ha engegat la diada de Sant Jordi de Barcelona com a pregonera de la festivitat d’enguany. Ruiz ha pronunciat un discurs de reivindicació feminista i d’homenatge a Maria Aurèlia Capmany, fins al punt que l’ha culminat fumant-se un puro, tal com feia Capmany: “M’encendré aquest puret. Va per tu, Maria Aurèlia.” Gemma Ruiz (Sabadell, 1975) és autora d’Argelagues (2016), Ca la Wenling (2020) i Les nostres mares (2022), que va guanyar el premi Sant Jordi de novel·la atorgat per Òmnium Cultural.

Va ser precisament quan va recollir aquest guardó que va pronunciar un discurs que ha ressonat fins avui, com ella mateixa ha reconegut, i que la batllessa de la ciutat, Ada Colau, ha recordat quan ha presentat la pregonera. Ruiz ha explicat que va defensar la seva novel·la com a feliçment feminista en referència a l’obra de Capmany Feliçment, jo sóc una dona. Però avui ha tornat a invocar i reclamar Capmany, que va ser regidora a l’Ajuntament de Barcelona, del Saló de Cent estant. “El teu Saló de Cent”, ha reivindicat.

Ruiz ha lamentat que durant la seva etapa formativa hagi estat privada de Capmany, com de tantes autores més: “La figura que m’hauria hagut de donar la força de la raó i la raó de les paraules”, ha dit, i ho ha atribuït al masclisme històric que no admetia que l’autora fos “un problema” per ser alhora novel·lista, filòsofa, assagista, actriu, dramaturga i política.

“Em fa vergonya i, encara més, em fa malícia que ningú no m’hagués avisat que qui millor m’explicaria el món series tu”, li ha dit, i ha avisat la societat que no es facin il·lusions perquè no s’ha donat per vençuda. A més, ha assenyalat que darrerament hi ha motius per a l’alegria col·lectiva perquè dir-se feminista avui ja no fa d’empestada i hi ha molts joves que se’n diuen orgullosament. “Elles ara ja no callen, assenyalen i canvien el món”, ha celebrat.

El pregó de Sant Jordi és un acte honorífic organitzat per les Biblioteques de Barcelona que d’ençà de l’any 2003 han fet veus com ara José Saramago, Emili Teixidor, Raimon, Albert Sánchez Piñol, Donna Leon, Almudena Grandes, Empar Moliner i Irene Vallejo. A l’acte també hi ha assistit la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la periodista cultural Anna Guitart, que ha mantingut una conversa pública amb la pregonera d’enguany.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any