Un dia ple de males notícies per a Rajoy

  • «Que una operació il·legal de dues hores acabe empantanegada i convertida en una operació de tot un dia, tenint en compte el poc temps que queda per a votar, és un gran senyal, un magnífic precedent»

Vicent Partal
19.09.2017 - 22:00
Actualització: 20.09.2017 - 12:18
VilaWeb

ACTUALITZACIÓ DIMECRES MATÍ: És evident que a la vista que l’estratègia no els funcionava han precipitat les coses. El cop d’estat contra la Generalitat és un fet d’una gravetat desconeguda fins ara. Ara cal defensar les nostres institucions amb la convicció de que això ja és a cara o creu.

Ací teniu el meu editorial d’urgència: Serenitat contra el cop d’estat, fermesa per la llibertat

——–

Ja han passat vint-i-quatre hores més en el camí que ens acosta al primer d’octubre. Ja falten només deu dies i ahir va ser un dia ple de males notícies per a Mariano Rajoy.

La primera, el rebuig del parlament espanyol a la seua política sobre Catalunya. Sembla poca cosa, però té una importància cabdal. Perquè des de fora, a l’hora d’avaluar el resultat general del referèndum, tothom mirarà també si Rajoy s’ha consolidat a Madrid o no. I la resposta és que perd les votacions amb l’abstenció incompleta del PSOE i amb el no de tots els altres, inclosos els seus aliats del PNB. Està sol, amb l’únic vot dels dos PP.

La segona mala notícia li arribà de l’ONU, on el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, quan li demanaren específicament l’opinió sobre el referèndum català, va dir que és molt important de respectar el dret d’autodeterminació. Un avís més per als qui neguen la major. Això va anar acompanyat, ahir també, d’un manifest de polítics italians encapçalats per l’ex-president de la Comissió Europea i ex-primer ministre italià Romano Prodi, demanant que el govern espanyol negocie amb el català.

La tercera mala notícia venia del nostre país: el Parlament de les Illes Balears es pronuncià ahir oficialment contra l’estat d’excepció encobert que viu el Principat. Poca broma, perquè la moció expressa el rebuig a ‘la persecució de la llibertat d’expressió, la llibertat d’informació i el dret de reunió pacífica a Catalunya per part de l’estat espanyol’. Clar i balear.

I, per a acabar-ho d’adobar, les bases de Podem van aprovar ahir, amb un 64% dels vots a favor, de participar en el referèndum del primer d’octubre. I mentre passava això els actes de campanya a l’àrea metropolitana de Barcelona eren plens de gom a gom. Les dades, totes, indiquen que la participació serà molt alta i que les amenaces no fan efecte.

I una cinquena mala notícia, encara. El front institucional es mou. Ahir havia de començar la usurpació de funcions econòmiques del govern, però no va passar res. I uns quants batlles van començar a posar sota control les guàrdies urbanes. Magnífic, especialment, el de Moià, que els obligà a tornar a penjar les pancartes que havien arrencat irregularment.

Va fallar també ahir l’intent d’empastifar Puigdemont en un cas de corrupció, una facècia que no va durar ni una hora. Però permeteu-me que destaque per sobre de tot les dotze hores de resistència popular de Terrassa.

Ahir a Terrassa la Guàrdia Civil, sense ordre judicial, va entrar a l’empresa Unipost, en cerca de material de campanya. Eren les sis del matí i pensaven fer una operació ràpida. Però el cas és que durant més de dotze hores centenars de ciutadans els van aturar i els impediren d’endur-se aquest material. Fins a darrera hora del vespre el secretari judicial no se’n va poder endur una mostra per a ser examinada pel jutge. Així doncs, les imatges de la Guàrdia Civil fent el que li plau a Catalunya s’aturaren en sec.

L’extraordinària resistència pacífica de la gent de Terrassa va tornar a marcar un abans i un després. Que una operació il·legal de dues hores acabe empantanegada i convertida en una operació de tot un dia, tenint en compte el poc temps que queda per a votar, és un gran senyal, un magnífic precedent.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Ramon Perera
Ramon Perera
19.09.2017  ·  22:42

Jo vinc de posar enganxines del Sí i amb els companys estem preparant un equip per enganxar cartells als pirulís. L’ambient que es respira és que anem a totes.

Josep Usó
Josep Usó
19.09.2017  ·  22:48

És molt interessant. La Guàrdia Civil, que temps enrere va veure la seua imatge de totpoderosa esmicolada en esser retinguts els seus membres al parlament i a la Generalitat (desarmada, custodiada i posats en modo “espera que ja t’avisaré”) ara s’ha trobat en una situació semblant però aturada pel poble. Ferm, però festiu. Els seus mitjans de propaganda (ells en diuen informatius) ja no saben què més dir. El Parlament de Madrid s’esquerda i es va fent evident la impotència del poder central, mentre ací es van passant les hores i els dies. Ara mateix, només en resten deu per al final de setembre. I l’endemà el referèndum. Recordeu quan dies enrere vaig recordar aquells comptes enrere de la època del programa Apol·lo? Doncs ja comencem amb el final del compte enrere: Deu.

Joan Rubiralta
Joan Rubiralta
19.09.2017  ·  23:41

Terrassa ha estat de sempre una terra de lluitadors de la classe treballadora i les vagues històriques que s’han fet ho testifiquen i ahir van recuperar aquest esperit per lluitar per la democràcia que el govern espanyols i els seu còmplices judicials, ens volen impedir. L’actitud de la població de Terrassa ens ha de servir d’exemple quan es torni a produir un fet semblant sense por de fer el possible per tal que el robatori de material del referèndum no els surti gratis.

A banda de la pressió internacional contra l’estat d’excepció encobert que cada dia va a més, i que aconsegueixin que el govern que l’aplica es trobi cada dia més sol –tret del PP 2.0- i més qüestionat. Lamentable també que a l’Hospitalet mentre la policia local requisa els cartells a favor del referèndum, no toqui els fets pels unionistes encontra de la seva celebració, aquesta és una altra mostra de la “democràcia” espanyola que és la que hi haurà si no guanyem.

Vist com van les coses, poden concloure que malgrat els atacs, aconseguirem votar perquè la feina es va fent ben feta i cada dia que passa ens acosta inexorable a la diada on tot serà possible.

Ricardo Juanola
Ricardo Juanola
19.09.2017  ·  23:41

Pregunto en referencia a Unipost Terrassa: Cal enviar les notificacions en paper? No ens convé donar peu a aquest tipus de situacions…amb emails (no se si es permés) s’hagues pogut evitar.

Josep Martín Gurgui
Josep Martín Gurgui
19.09.2017  ·  23:44

Bona noticia per Rajoy.

En un referèndum popular a Lleida on es podia votar transgènics SI o NO els mossos van fer retirar les urnes.
Ahir es van posar a reforçar la guàrdia Civil.

Algú hauria d’aclarir-nos alguna cosa. No creieu?

Bieito Seivane
Bieito Seivane
20.09.2017  ·  00:02
ANTONI NAVALES
ANTONI NAVALES
20.09.2017  ·  02:12

Per repartir les targetes censals, es podrien repartir per zones geogràfiques i que voluntaris s’encarreguessin de portar-les a les bústies de la gent.
Ho podrien organitzar les entitats sobiranistes, ANC, Omnium. AMI, etc. crec que en 24 hores es podrien trobar els voluntaris necessaris.
Altra cosa son les comunicacions per anar a una mesa, suposo que aquestes entregues han de ser amb acusament de rebut i s’hauria de buscar un altre sistema.

Albert Miret
Albert Miret
20.09.2017  ·  07:54

Veient que aquesta gent actuen com sempre, és a dir amb premeditació nocturnitat i traïdoria, i havent comprovat que quan hi ha moltes persones enganxant cartells o fent “bustiades”, no ataquen ( no pas per por a la resposta ja que saben perfectament que som pacífics, sinó per les fotos que ja corren per tots els diaris del món), jo crec que els repartiments s’haurien de fer en grups de voluntaris i, sobretot sense propaganda i sense castells de foc. Sovint ens perdem per tanta “cura democràtica” i tanta sinceritat amb l’enemic, que arribem a semblar beats, i això m’emprenya. Davant l’atac d’un os, si et planteges el contraatac amb molta mesura i delicadesa, segurament t’enduràs més d’una i de dues esgarrinxades. Admiro el nostre govern, que fins ara ho ha fet tot amb amb astúcia i genialitat molt notòria, per tant imagino que l’edició de les targetes i el seu repartiment s’hagi fet com a mínim a dos-centes empreses simultàniament, perquè de tant en tant en trobin unes quantes i en la seva fatuïtat s’asseguin i beguin força per a celebrar el seu gran èxit. Això els hi va molt. El celebrar, encara que ningú sàpiga el què, els agrada molt.

Dolors Tenas
Dolors Tenas
20.09.2017  ·  07:59

No pot sortir malament. Aquesta vegada estem aconseguint vèncer la bèstia perquè li hem perdut la por, amb la seva agressivitat ha demostrat que és molt menys intel.ligent del que molts creien. L’1 d’octubre tots a votar SÍ per sempre més!!!

jaume vall
jaume vall
20.09.2017  ·  08:21

Tal com he llegit via xarxes socials, cal recordar que :

Eslovènia va fer un referèndum “il·legal” el 1990.
El 1991 va declarar la independència.
El 2004 entrava a la UE.
El 2008 presidia la UE.
El 2017 eliminava Espanya de l’Eurobasket… i guanyava la final.

Gemma R.
Gemma R.
20.09.2017  ·  08:36

Em preocupen les notificacions als que hem de configurar les meses. Per lo demés, cert és que va ser un mal día per Rajoy. Haurem de seguir forts i obstinats, queden pocs dies però es faran eterns!

Andreu Fàbregas
Andreu Fàbregas
20.09.2017  ·  08:44

Us contaré unes petites coses de la tarda d’ahir a la plaça Can Bruixa (a la boca de la parada del ‘metro’ ‘Les Corts’). Espero que us augmenten (encara més) l’ànim:

Es el cas que la ANC havia de posar una paradeta per a vendre i repartir propaganda. Hi vaig anar per a comprar-los alguna coseta. Tot caminant em vaig creuar amb un parell de guàrdies urbans que anaven patrullant per la zona i que observaven de lluny lo de la paradeta; després els ho vaig comentar als companys i que jo em quedaria amb ells per el que calgués si de cas s’atansessin els guàrdies o algun intrús no desitjat. Però, aquella parella de guàrdies es van fer fonedissos, ni rastre (carall d’aprensius algun de vosaltres amb la guàrdia urbana!). I, Colau, ja que t’assegurem la cadira si els del psc, perdó, psoe, t’ho posen difícil espero que també ens serveixis d’alguna cosa.

Mentre tant, els nois i noies de la paradeta, en total 3 ó 4, anaven atenent les vendes i entregant fulletons als vianants (uns els acceptaven i uns altres els refugien). Nosaltres donàvem respostes als dubtes d’alguns; inclús una unionista, mig furibunda, ens volia convèncer a nosaltres; ja veus tu, quina gracia!

Algú de la paradeta em va comentar que, en la línia de les meves pròpies idees i de la meva penosa experiència del 9-N, hi havia un projecte ja molt avançat i amb algun partit polític de que per a la votació i les urnes hi hauria equips amb suficient nombre de persones de manera permanent i en torns, que des de el dia previ i la totalitat del dia mateix de la votació vetllarien de que ningú no s’emportés cap urna. Es clar que els vaig dir que jo formaré part en el que faci el cas a la urna que em pertoqui; i que deixo a la discrecionalitat de cadascú el possible us de cadenes per a tot el que calgui.

Els vaig comprar un objecte de 2 € i posant-los un billetet de cinc euros a la caixeta.

Tot amb la meva idea de que el que jo faig es poca cosa però que ni ha molts milers que fan també alguna cosa i que entre tots sumem moltíssim. I amb la secreta il•lusió de que aquestes modestíssimes aportacions meves indueixen també a moltes altres persones. Ens calen menys xerrameques i més accions pràctiques, nois (i noies).

Ah, se m’oblidava, Vicent; una d’aquelles companyes, Assumpta, em va dir que al començar el dia el primer que feia era llegir el teu editorial, i que l’esperava amb ganes. Li vaig contestar que em consta que en aquest cas hi estem molts més dels que potser es pensa el mateix Vicent. Segueix així, Vicent, no paris…

Joaquim Farres
Joaquim Farres
20.09.2017  ·  09:14

Com l’Andreu Fàbregas jo també cada mati llegeixo l’editorial d’en Partal, i si puc fer un comentari aquí es perquè ara soc col·laborador, mes que tot per poder llegir els vostres comentaris, a vegades tant interessants com el mateix editorial.
No seria el moment, donat la excepcionalitat actual, de que aquests comentaris els podes llegir tothom?.

humbert roma
humbert roma
20.09.2017  ·  10:35

Més significativa, en la mateixa línia d’aquesta informació vostra, és per mi la convocatòria –de la qual no en sé veure notícia a “Vilaweb”– d’una concentració per dimecres (avui per al lector) a les vuit del vespre al davant de la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla de Catalunya, 10 de Barcelona), amb el lema “Per la llibertat de premsa i per totes les llibertats”. La convoquen vuit organitzacions de professionals de la informació, entre elles el Grup de Periodistes Ramon Barnils, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català i l’Associació Catalana de Premsa Comarcal, a l’entorn d’un manifest que podeu trobar aquí, amb la relació completa de firmants i convocants http://www.grupbarnils.cat/freepresscatalonia/ S’hi han adherit fins al moment de redactar aquesta nota, 138 organitzacions i mitjans –entre ells “Vilaweb”–, a més dels convocants, i més de 1.800 persones. Curiosament –no sé si dir, significativament, però no tinc més informació al respecte– hi falta el Col·legi de Periodistes de Catalunya. Mai des del temps que el jutge De l’Olmo va fer tancar el diari basc “Egunkaria” havíem vistcut a Catalunya una reacció solidària d’aquest abast en defensa de la llibertat d’expressió.

Humbert Romà
Humbert Romà
20.09.2017  ·  11:47

Una altra notícia, potser no tan rellevant com les que remarques Vicent, però de la qual no sé trobar notícia a « Vilaweb », tot i que em sembla molt important: la convocatòria –de la qual no en sé veure notícia a “Vilaweb”– d’una concentració per dimecres (avui per al lector) a les vuit del vespre al davant de la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla de Catalunya, 10 de Barcelona), amb el lema “Per la llibertat de premsa i per totes les llibertats”. La convoquen vuit organitzacions de professionals de la informació i mitjans de comunicació, entre elles el Grup de Periodistes Ramon Barnils, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català i l’Associació Catalana de Premsa Comarcal, a l’entorn d’un manifest que podeu trobar aquí, amb la relació completa de firmants i convocants http://www.grupbarnils.cat/freepresscatalonia/ S’hi han adherit fins al moment de redactar aquesta nota, 138 organitzacions i mitjans –entre ells “Vilaweb”–, a més dels convocants, i més de 1.800 persones. Curiosament –no sé si dir, significativament, però no tinc més informació al respecte– hi falta el Col·legi de Periodistes de Catalunya, davant la seu del qual es convoca la concentració No n’hi ha precedent d’aital magnitud des de les mostres solidàries quan el jutge Del Olmo va ordenar tancar el diari basc “Egunkaria”.

Joan Ortí
Joan Ortí
20.09.2017  ·  12:03

Ahir Vicent el vaig enviar massa tard.
El exemple de Terrassa és molt encoratjador perquè ens porta ha entendre i copsar, que la situació es aquesta, lluitar pacíficament per defensar els nostres drets. Que tinguem ben clar que el procés que acaba i comença el 1 d’octubre, ha d’estar presidit per questa mobilització general i permanent allà on és requereixi, si ens volen prendre els cartells i els clavells, cap problema, ens quedarà sempre el somriure.
Joan Ortí

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any