Un assassí a la Moncloa

Ordenant assassinats des de la Moncloa sobretot poses en relleu el fracàs del teu projecte històric

Vicent Partal
Vicent Partal
15.06.2020 - 20:29
Actualització: 15.06.2020 - 22:29
VilaWeb

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

Això que en diuen ‘terrorisme’ és, malgrat la manipulació del concepte, un acció que sempre deriva d’una anàlisi política. El terrorisme és una actuació política sempre. Fa servir un mètode que en tot cas és moralment més que discutible, però que cerca un objectiu clarament polític: la disrupció del sistema mitjançant la violència i la deslegitimació d’aquest sistema als ulls de la població, a través de provocar una reacció repressora en excés. Invoca, doncs, un propòsit polític i aconsegueix el seu objectiu principal quan arrossega fora dels canals constitucionals l’acció de govern.

Per això, a l‘informe de la CIA que es va difondre ahir i que assenyala Felipe González en relació amb els GAL l’agència nord-americana deixa clar que el pas que fa el govern del PSOE quan, amb l’exèrcit, crea un grup de mercenaris per matar fora de la llei farà molt de mal al Partit Socialista i a la credibilitat democràtica de l’estat espanyol. La frase és del 1984 i crec que avui ningú no pot dubtar que això ha estat, efectivament, així.

És veritat que la desclassificació d’aquests papers de la CIA arriba molt tard, quan pràcticament ja ningú no dubta que el senyor X i Felipe González eren la mateixa persona. El judici dels GAL i la condemna de col·laboradors seus ben pròxims feia difícil de pensar res que no fos això, però, siga com siga, ara el cercle s’ha tancat una mica més.

La notícia d’ara, però, ens obliga encara a preguntar-nos sobre dues coses. La primera és sobre la moralitat i la capacitat de lideratge d’una persona i d’un partit que, tenint a l’abast com tenia el monopoli de la violència legal, no va ser capaç d’evitar la temptació de fer servir la violència il·legal. I no parle del passat: em pregunte quan algú negocia avui amb el Partit Socialista com pot fer abstracció dels seus crims.

Però la segona és de caràcter social, més profunda, i interroga la societat sencera que permet una acció com aquesta. Tots som conscients no solament que el govern del PSOE va autoritzar els assassinats extrajudicials sinó també que la majoria de la població espanyola hi era favorable i que gairebé tota la classe política de l’època hi assentia, de manera còmplice –si ho recordeu, fa pocs dies vaig explicar l’expulsió dels diputats de Batasuna del congrés espanyol l’any 1989 dies després de l’assassinat de Josu Muguruza, i al vídeo que acompanya l’article fa tremolar la fredor professional del president de la cambra i de tots els diputats, inclosos els nacionalistes catalans i bascs, davant el dolor dels diputats abertzales.

I ací retorne a l’informe de la CIA. Poca gent sap més d’assassinar que ells i quan ells, precisament, avisen que entrar en aquest camí acabaria tenint un cost molt alt per a l’estat espanyol segurament que ho deien amb la preocupació de veure que l’Espanya que els Estats Units volien i volen estable prenia un camí equivocat. Perquè vist des de la seua dilatada experiència era evident que els GAL, al cap i a la fi, feien un tomb històric i inauguraven l’aporellos que tant deslegitima dècades després l’estat espanyol en bona part d’allò que, ara com ara, encara és el seu territori.

Perquè quan tu assumeixes que estàs en guerra contra una part dels teus ciutadans i que no en tens prou amb els instruments legals –cosa que has d’assumir perquè si no moralment no podries dur a terme una acció il·legal–, assumeixes també inevitablement que els has perduts, que deixes de ser el seu estat, l’estat del qual ells formen part. I amb això envies dos missatges molt clars que amb els anys, especialment si no se’n netegen i depuren les responsabilitats, han acabat empenyent l’estat espanyol contra les cordes. Als teus nacionals els dius que dins la seua comunitat política n’hi ha uns –uns bascs, en aquest cas– que no són els seus i que contra ells tot s’hi val, cosa que legitima el nacionalisme espanyol més agressiu, un nacionalisme que acabarà rosegant la democràcia, tal i com està passant ja. I als altres ens deixes clar que ens n’hem d’anar si volem viure d’una manera diferent de la que ells creuen, cosa que dóna ales i legitima l’independentisme.

En definitiva, ordenant assassinats de la Moncloa estant, sobretot trenques la tímida concòrdia que volia crear la transició, poses en relleu el fracàs del projecte històric de la reforma del franquisme i encarriles l’estat cap a un cul-de-sac que té per conseqüència, mínima, la inestabilitat crònica que avui és ja tan evident i irreparable. Que és, crec jo, allò que la CIA, experta en tot plegat, avisava que passaria.

 

PS. Avui fem la segona sessió, virtual aquest any a causa de la pandèmia, de les Assemblees de Lectors de VilaWeb. En aquesta ocasió amb els subscriptors d’Andorra, Catalunya Nord i la Franja amb els quals parlarem per videoconferència de sis a set de la vesprada. Si voleu participar-hi demaneu les instruccions a suport@vilaweb.cat

I avui anunciem també un curs per a joves periodistes, gratuït, que farem a primers de juliol, com a part de la celebració dels 25 anys del diari. Pensem que és important retornar a la societat allò que hem après amb tanta feina i dedicació i no se’ns acut una millor manera de fer-ho que adreçant-nos als companys que comencen ara el seu trajecte professional.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
15.06.2020  ·  22:03

El PSOE ja no està en condicions de donar lliçons a ningú. De res. Però el pitjor és que aquells que ells pensaven que eren “els seus” els consideren uns rojos inútils. Rojos perquè no tenen llinatge d’aquells que a la Cort tant aprecien. I inútils perquè la veritat és que els GAL van ser molt maldestres. I ara, acabaran escombrats, per una i per l’altra banda. I no puc dir que ho lamente massa, la veritat. En el cas de Felipe González, confie en que no tornarà a parlar. I dels del PSC, trobe exagerat el seu silenci. Que no en sabien res?

Mª Teresa Brasó
Mª Teresa Brasó
15.06.2020  ·  22:41

Presisament perque ho saben tot no parlen. Estan buscan l,estrategia.

Matilde Font
Matilde Font
15.06.2020  ·  22:53

Els PSOE i el PSC com filial directe i els seus dirigents, fa molts anys que si tingueren un mínim de decència no donarien lliçons morals a ningú. No tenen cap credibilitat. Han fet el mateix que els franquistes i utilitzen els seus mateixos mètodes. Cap demòcrata hauria de pensar que són d’esquerres i que volen canviar la societat.
I Felipe González és el més gran estafador que ha passat de semblar revolucionari a ser un corrupte com el rei emèrit i tota la resta d’amics.
L’única possibilitat que tenim els catalans és marxar d’este estat tan corrupte. No tenen cap solució.

Josep Salart
Josep Salart
15.06.2020  ·  23:15

Fins i tot el 2020 hi ha partits polítics catalans que recolzen i pacten amb assassins a la Moncloa. O es que un pres polític privat de llibertat no és lo mateix?
Quina vida te una persona que ha defensat una causa per la llibertat sense posar cap mort al damunt de la taula i ara estigui privat de la seva família i de la seva vida??
No es mister X, ni la Z, es el poder d’uns clans que controlen el país i fan, desfan, fan assasinar i si convé munten un atemptat de falsa bandera o et demanen si us plau que et suicidis a la finca després d’esmorzar perquè ja estàs amortitzat.

No estem pas aquí per justificar els morts d’ ETA, rés més lluny, però no ho feien per diversió. Mentre jo i molts d’altres ens vàrem alegrar fins la immensitat de l’atemptat de Carrero, per posar un cas, el poder no podia soportar ni la democràcia, ni la transició ni trencar la unidad de españa.

Es per això que fins avui continuen manant i ordenant matar, empressonar i fer el què calgui. Això sí tots cap a les seves entitats bancàries a posar la llibreta al dia..

No ens distraguem amb l’ Isidoro que tením feina, contrariament morirem amb l’estética i d’estética.

jaume vall
jaume vall
16.06.2020  ·  00:18

1. Editorial contundent, robust. Probablement, necessari.
2. Tots plegats, uns més que d’altres, patim la síndrome del colonitzat. Cal demonitzar el colonitzador. Ens serveix una miqueta de “soma”, ens cohesiona davant l’adversari, ens posposa el deure de dir “i nosaltres, què?”
Perquè, vist la reacció de la CUP i ERC davant el suplicatori de Laura Borràs, només se m’acut repetir el que vaig dir ahir. Fins aquí hem arribat. Hem oblidat els bons -artificials, però bons- moments d’una certa unitat “9/N 2014”, “27/S 2015”, “01/O 2017”, i sembla que a alguns els pugui més el sectarisme, l’animadversió, la supèrbia, el resentiment. A més sembla que això no canviarà encara que els “neutrals” s’hi impliquin, i a més podria ser que fins i tot tinguin premi a les urnes. Això s’acaba. Fins aquí hem arribat.
Per la meva part, si les coses segueixen com fins ara, a les properes eleccions votaré la candidatura de Puigdemont, no importa amb qui vagi. Però serà l’última vegada que voto llistes partidistes tancades. O llistes obertes + limitació de mandat + “accountability”, o prou.

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
16.06.2020  ·  00:20

Josep Salart
Mentre jo i molts d’altres ens vàrem alegrar fins la immensitat de l’atemptat de Carrero

Suposo que ja sap que ETA va ser ‘manipulada’ pels ‘angelets’ de la CIA en aquest atemptat…

I que l’IBEX35 encara fa servir al ‘corrupte’ Felipe G quan vol ‘tapar’ coses

Robert Mora
Robert Mora
16.06.2020  ·  01:43

Jo he arribat a la conclusión que el PSOE mes enllà de la seua condició de partit polític és la expressio d’un símptoma que ateny a una patología profunda de la societat espanyola, perquè s’expressa mitjançant codis d’esquerra i democràcia quan la seua praxi profunda és exactament la contrària.
La dreta ferésteca es igual a si mateixa des de temps immemorials, el PSOE que volia representar el renaixement, a acabat encarnant i simbolitzant la constel·lació de símptomes d’una patologia social greu.
Ells mateixos ho diuen: “Somos el Partido que más se parece a la sociedad española’. I si, tenen raó.
I una societat malalta s’acaba esfilagrassant-se.

Francesc Rosés
Francesc Rosés
16.06.2020  ·  03:22

Lamento dir que el terrorisme d’estat no ha causat cap problema a Espanya ni al PSOE. Presideixen el govern espanyol, el senyor González viu com un rei, la premsa espanyola els cobreix i l’estat espanyol i el PSOE segueixen aplicant la tàctica de terrorisme d’estat contra els catalans, especialment contra els independentistes. O no és terrorisme d’estat la inseguretat jurídica que patim els catalans?

PAU BOLDU
PAU BOLDU
16.06.2020  ·  05:20

Narcisito Serra un terrorista del PSC.GAL. Reventos fundador de la banda terrorista, quin fastic feu, assassins

Jordi Canes
Jordi Canes
16.06.2020  ·  07:10

Crec que, tant al PSOE com al PSC, molts dels seus dirigents (no pas les seves bases ni votants, que n’hi ha de tota mena) són més aviat franquistes que demòcrates. Mireu el que ha passat durant els darrers quaranta anys: en quasi totes les lleis importants (per a ells, no per a beneficiar el poble espanyol) al Congrés de Madrid han votat el mateix que el PP.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
16.06.2020  ·  07:31
Miquel Estrades
Miquel Estrades
16.06.2020  ·  07:39

Franquisme/TOP=PSOE/GAL=PSOE+PP+CS/155=PSOE+PP+CS+VOX/Monarquia corrupte (borbons)

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
16.06.2020  ·  08:14

L’Iceta farà sortir l’abadessa reprimida a dir “que tot és mentida , un muntatge , no en sabem res ” . Apa !!

Albert Miret
Albert Miret
16.06.2020  ·  08:14

El fet és que ja ho sabíem tots tan clarament com sabem qui són els autors de la barbàrie terrorista de falsa bandera a Catalunya. Hi ha però entre molts altres, un personatge tenebrós i putrefacte que ningú l’esmenta i que per força havia d’estar d’acord amb els assassinats. Es diu Alfonso Guerra. Aquest escurçó que sempre viu amagat fins que el fan sortir a explicar les seves perversions mentals -sempre contra Catalunya- en públic, cal que el tinguem tots en compte, perquè que si no en va ser l’autor, segur que en va ser còmplice i tan autor com el podrit del González. Segurament la dona d’aquest assassí es devia divorciar d’ell en assabentar-se de què no era més que un puto delinqüent comú. Fa riure que un Iceta que sempre surt fent el ridícul a matar tot allò que és català, ara resti en silenci amagat i esperant que passi la tempesta. En un país que ha viscut tants anys victorejant un rei que ja de petit va assassinar al seu germà perquè no li fes ombra pel seu tron futur, no sorprèn gens que resti governat per sempre més per la màfia espanyola. No és una casualitat.

Boníssim el teu comentari, Josep Salart.

Carme Garcia
Carme Garcia
16.06.2020  ·  08:36

Els partit españols, no han canviat gens, quan volen guanyar l’adversari, fan el que sigui necessari per enfonsar l’enemic.
El PP manat per SSS van idear el atemptat del 17 d’agost comptant en que aquí els Mossos fossin tan ineptes com els seus cossos deseguratat i amb aquesta excusa haurien ficat l’exercit a Catalunya, d’aquesta manera ja no tindrien que enviar tanta policia ni Gc , per impedir el referenddum, però els hi va sortir malament.
Es molt interassant i esessari investirar el tema de A,Satti, que va passar ?.
També molt interessant l’artícle de Pere Martí, perqué els mitjans catalans no estan dedican tertúlies parlant del senyor X, i de l’ajuntament de L’H.
Tot está podrit el máxim.

Carles Serra
Carles Serra
16.06.2020  ·  08:49

L’espaNa i l’espanyolada, si aquest assassí i criminal de Felipe es tornés a presentar tornaria a guanyar i ompliria el pavelló de L’H, aquest són els valors democràtics d’aquesta societat.
Mentrestant tinguin un PER i una paga vital per anar fent bullir l’olla i sobretot a fer un fino o una cerveza i anar a la plaça o Terrassa ha comentar lo que han vist a TVE ; si buscant feina a funcionari, Guàrdia Civil o militar; qui dia passa any empeny

Jaume Bosch
Jaume Bosch
16.06.2020  ·  08:50

Gozalez

Eduard Samarra
Eduard Samarra
16.06.2020  ·  09:14

De veritat que crec que arribats aquest punt donar voltes i voltes sobre el mateix no ens aporta res més que frustració. O potser he de començar a malpensar que és una estratègia de distracció? Sabem com és l’enemic, però com que no ens hi volem enfrontar, ens passem el dia parlant-ne obsessivament. Quan els polítics et deixen a l’estacada i com a societat no reacciones per fotre’ls fora, el problema llavors és de tota la societat i no només de la classe política caciquil.

https://www.bbc.com/mundo/noticias/2013/10/131022_rumiar_el_peligro_de_obsesionarse_mxa

P.D: l’enllaç és en castellà perquè en català no hi ha res de res.

Joan Xuriach
Joan Xuriach
16.06.2020  ·  09:31

Qui no vol marxar d’un país on han manat i manen terroristes i encobridors de terroristes? Qui no vol marxar d’un país on han manat i manen corruptes i encobridors de corruptes? Qui no vol marxar d’un país on han manat i manen mentiders i encobridors de mentiders? Qui no vol marxar d’un país on han manat prevaricadors i encobridors de prevaricadors? Qui si troba a gust? La resposta és òbvia.
Ara bé, els que sí volem marxar, hem de fer-ho quan abans millor i, si cal, al marge dels partits. Hem de bastir una alternativa decidida per honorar el mandat de l’1 O.

Albert Reinoso
Albert Reinoso
16.06.2020  ·  09:44

Perdoneu però quan dieu PSC, us referiu al PSOEaC no? Es que em faig un embolic.

Agnès Buscart
Agnès Buscart
16.06.2020  ·  10:10

Gràcies Partal.
Primer molta pena per estar tan venuts…després vergonya per tanta ignorància.
Poble adormit si no ens la fan moooooolt grossa no ens adonem de res…
com ara amb els amos de la OMS…
Sort en tenim que hi ha algú que ens fa mal per sentir dolor i despertar…
i pot ser que aquest despertar no serveixi de res…Ara la por reina.
ON són els Humans?

LLIBERTAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

Jaume Gras
Jaume Gras
16.06.2020  ·  10:18

Vaja, vaja…quins socis que tenen els companyons d’ER…..No. no parlo dels fills del Pujol, de la D R E T A catalana i N A C I O N A L I S T A, no, no en el Govern autonòmic de pa sucat amb oli. Parlem dels amics d’esquerra, aquests que sempre han estat uns homes d’estat i molt responsable com es va demostrar en la Primera Dictadura de Primo de Rivera, com es va demostrar durant el franquisme, desaperaguts en combat, com quan el 23 F estaven a la taula del Bernat de Lleida i també a la taula de la LOAPA…Vaja, uns cracks i demòcratres de tota la vida. De tradició republicana. Bravo Rufian !!!!

Josep Gualló
Josep Gualló
16.06.2020  ·  10:28

TOTS HEM SABUT SEMPRE QUI ERA EL SENYOR X

Ho sabiem els que ho deiem. Ho sabien els que ho negaven. Ho sabien els que deien que això era cosa de polítics. ho sabiem tots. Uns ho deploravem enfadats, uns altres aplaudien enfervorits, uns altres ho aplaudien en la intimitat i els del ramat d’anyells deien que no era cosa seva.

Totalment deplorable. El senyor Felipe Gonzalez passarà a la historia espanyola com un heroi. A la internacional com un terrorista. I Espanya seguirà essent un païs de ” hijos d’algo”.

Vicent, fas una pregunta clarament retòrica i em sembla be que sia així. La respondré per l’ordre d’importància que assigno a cada partit:

Els lerrouxistes d’ERC, volen una Espanya autonòmica, tenir la presidència de la Generalitat i ser influents a Madrid.

Els il·luminats de la CUP. Com pitjor millor!

Els indecisos Comuns, estat autonòmic, manar a Madrid i al màxim d’autonomies possibles.

La resta, ni ells saben que volen.

Parlem de l’informe de la CIA. És fantàstic que l’hagin desclassificat i publicat però sap greu que hagin esborrat les parts que els podrien perjudicar a ells. Podrien ser les que ens afavorien a nosaltres. Així i tot es fantàstic tenir-los mal que sigui retallats.

Expliques els fets deplorables del 1989 quan els diputats de Batasuna varen ser expulsats del parlament espanyol. L’estat espanyol fa tremolar sempre. Quan veus el que expliques i quan veus qualsevol altra cosa. Son “hidalgos” i actuen coma tals.

Josep Castelltort
Josep Castelltort
16.06.2020  ·  10:30

El fet és que al País Basc tenen el concerte econòmic i, si no és per ETA, ja m’explicareu per què és. Jo crec que moltes vegades ens neguem a entendre les coses quan no ens agraden.
Donar concert al País Basc per por d’ETA i ordenar els GAL formen part de la mateix visió del poder.
Això fa impossible la democràcia, certament, però els preocupa ben poc.
Ara hem de descobrir si, malgrat que un dia d’aquest es llevi Espanya i es vegi al mirall amb una ganyota lletja, el règim pot anar tirant aprofitant que ara ha nascut un model nou d’ultradreta al món.
La violència no és acceptable perquè guanyarien ells. Dir que la violència no és acceptable en política és una creença religiosa. No perquè es basi en una ètica, sinó perquè dóna per fet que es guanya sense violència, cosa que contradiu tota l’experiència disponible.
Només és pot prescindir de la violència quan la força manifestada és tant forta que l’adversari ho deixa córrer perquè els costos són desmesurats.
I soc partidari de la no-violència des de ben jove, però no soc partidari d’enganyar-me.

Pep Agulló
Pep Agulló
16.06.2020  ·  10:31

“TERRORISME ÉS UNA ACCIÓ POLÍTICA SEMPRE”

Absolutament cert. Però una acció política que per la naturalesa militar de l’acció no es controla mai del tot, o de vegades surt un efecte polític totalment contrari. Aquella bomba que esclata a destemps; aquells avisos reiterats d’ETA a la policia perquè desallotgessin Hipercor i no ho van fer, etc. Això ho saben molt bé els de la CIA d’aquí el pronòstic sobre els GAL.

El profund calat del significat de donar des de l’Estat llum verda als assassinats d’una part de la ciutadania basca l’hauríem de considerar un episodi encara obert, perquè salvant distàncies, el “a por ellos” contra els independentistes respon a un atac contra una minoria nacional dins l’Estat. El grau de la violència és secundari pel concepte. La repressió de l’1-O justifica els GAL, com el fil del franquisme es perpetua en el règim del 78.

El que no estic segur és el cost que han pagat pels crims d’Estat tant a la Moncloa com a la Zarzuela (no ho oblidem) com apunta el comentari d’en Juan Martin Alegria. El terrorisme sempre és molt més manipulable i condemnables davant la ciutadania, en canvi, la repressió d’un referèndum democràtic té molt més pes polític i social.

Perquè tot plegat si el preu és només una “inestabilitat crònica” tenen la fórmula, perillosa pels efectes contraris que genera, però fins ara eficaç, d’anar pujant graus de mides repressives i autoritàries. De moment estireganyen la màscara democràtica i Europa mira cap a un altre cantó. Encara.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
16.06.2020  ·  11:42

He llegit molts comentaris de que el PSC està calladet.

Doncs ahir la Eva Granados, autèntic escurçó (i que em perdonin els escurssons per comparar-los amb ella), que quedaria molt bé a les SA hitlerianes, va tenir la cara dura de que l’informe de la CIA era fals.

La UE no deixa entrar Turquia per manca dr democràcia.
Els turcs, si veuen la ineptitud de la UE, només han de simular fer bondat un temps i així entrar.
Un cop dins ja podrán fer com el clon espanya, passar-se pel folre el que no els agradi i carregar-se la democràcia simulada que van emprar per entrar a la UE, ningú els molestarà ja.

Turquía = espanya, no hi ha el més minim dubte.

Mentre el mossèn Junqueras i la seva Esquerra Republicana Convergent, amb l’ajut dels seus acòlits, Rufian, Roger Torrent, Tardà,….., enganyant a un munt de babaus catalans, i donant suport a un partit naZionalista espanyol com el PSOE.
Els votants d’ER despertaran o són còmplices?

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
16.06.2020  ·  12:41

El senyor X tenia, amb molta probabilitat, dos o tres caps.
El Juan Carlos, Felipe i l’Alt estat Major que es recolzaven mutuament com equip garant de la Unitat d’Espanya.

Ara, amb els Borbón a la corda fluixa, Gonzalez ho té bastant pitjor que en la dècada dels 1980.

L’assassí era Gonzalez o el monarca? Penso que podem dir que l’assassí era l’Estat Espanyol i les persones responsables dels assassinats (les que ho van decidir) seguiran tapant-se uns als altres.

Recordem com Fraga Iribarne ens va dir que “estas cosas se hacen sin dejar que se nos vea el culo”.

VEREDICTE:

Gonzalez.
J C Borbón.
Estat Major.
Ministre d’interior.
Ministre de l’Exercit.
Oposició espanyola.
Constitució.

Llorenç Marquès
Llorenç Marquès
16.06.2020  ·  14:17

A Josep Castelltort,….Estic d’acord amb el que dieu, a mi tampoc m’agrada la violència invasora, ni la repressora, altre cosa es la de defensa, i arribats aquí, dir que no estic gens ni mica d’acord amb això que pontifiqueu,…”La violència no és acceptable perquè guanyarien ells”, crec producte de una gran por i un complexe de inferioritat, ..per que tenen de guanyar ells si o si?….que sabeu potser quanta gent armada son?….que us penseu potser que arribat aquí, Europa s’ho miraria impassíva com corre la sang?…mireu geogràficament Espanya es més gran, d’acord, però en aquests afers no compta lo geogràfic, tampoc lo demogràfic, per que el cridar gent a files ha passat a la historia, son els professionals que son, més els voluntaris paramilitars, a molt estirar uns 200 mil, i que?…..tant petits i poca gent som nosaltres?, quant em tret dos milions de persones al carrer?…i qui es més fort econòmicament -que es lo que compta-, ells o nosaltres?…..i que potser el mon s’acaba a Catalunya? que no tindríem voluntaris internacionals per lluitar per la democràcia i contra el faxisme franquista?……el nostre problema es que tenim coll avall que guanyarien ells, i potser si o potser no, un altre handicap nostre es que som tant, i tant, i tant pacífics que som babaus, quant varen treure la mili, varem perdre la instrucció militar per si mai ens fes falta, i ara la nostre gent es una total ignorant en aquesta matèria, lo qual va a favor seu i en contra nostre,…però no doni mai per fet, que si o si guanyarien ells, potser s’emporta una sorpresa……

ramon Feixas
ramon Feixas
16.06.2020  ·  16:06

La dreta espanyola, que tota ells és extrema dreta franquista ja no oculta el que vol i sap manejar molt bé la por per tenir quorum i vots per justificar que el poder polític real el tenen els electes, sinó que les cambres són tapadores de la dictadura mafiosa que hi ha e al darrere. Per això quan governen donen més sensació d’estabilitat. Qui es nega a tenir por que déu l’agafi confessat que l'”a por él” ressona com una banda de tambors. El tema del PSOE és diferent ja que necessita vots de molta gent que voldria democràcia. Però alhora està implicat amb el sistema corruptiu que caracteritza aquest Imperio. Cada moment té les seves coses i quan Gonzàlez va aconseguir el poder costava de creure que un partit que es deia socialista tingués cos franquista i vestit demòcrata d’esquerres. Ara ja ho trobem més normal. De fet un partit reaccionari d’ultra dreta s’anomena popular un altre ciutadans. Una burla inconcebible en una democràcia real. De fet tots els partits funcionen per intercanvi de favors. Quelcom inconcebible en una democràcia real. La ciutadania ho ha d’observar de la mateixa manera en que els masses miren el futbol a les grades. Aleshores les morts hagudes d’ençà de l’abolició de la pena de mort com a càstig de part dels poders han hagut d’estar tapades. No les sabem encara que siguin vox populi. Tot això queda embolicat en núvol on la mentida i la sinceritat es remou segons la saó o l’oportunitat. Pel tipus de seguidor que tenen els partits d’extrema dreta no ho amaguen tant per poder fer més por. En canvi el PSOE diuen que són nudistes des de dins del seu trajo i corbata. Això podria explicar que ara surti un tema del senyor Gonzàlez però que els que parlen de les tortures inclús més recents no siguin escoltats gaire enlloc.
Que a l’imperio espanyol importa més l’orgull, ferir i venjar que no pas mantenir el seu poder ja ningú ho pot dubtar. Si mai s’amagava el sol i ara el sol quan hi és crema ja es capta la trajectòria. Això sí: de morts i patiments un nombre inquantificables. Encara duren tot el que poden.
D’aquest manera no ens ha d’estranyar que els grans escàndols siguin protagonitzats pel PSOE. Siguin o no menys greus que els altres, qui administra el tiberi de les televisions i altres medis d’adoctrinament, té a disposició els diners que el poble deu. Un deute públic que el poble s’ha guanyat amb la suor del seu treball.

Roser Caminals
Roser Caminals
16.06.2020  ·  16:09

“El terrorisme sempre és molt més manipulable i condemnables davant la ciutadania, en canvi, la repressió d’un referèndum democràtic té molt més pes polític i social.”

D’acord amb Pep Agulló. ETA va ser un instrument útil pel govern central, menys molest que el referèndum.

L’útima frase, i sobretot l’última paraula, també l’encerta. Europa mira cap a l’altra banda. Encara.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
16.06.2020  ·  18:51

I tant que ens en hem d’anar!
Tot plegat fa tan fàstic ! … i no ens descobreixen res que no sabéssim.

Francesc Fortian
Francesc Fortian
16.06.2020  ·  19:22

En aquesta falsa democràcia tot esta podrid, cada dia surt un tema nou que demostre lo dit abans. Ara bé, la filtració de la CIA, no es un acte de reparació històrica ni molt menys. Es un torpede a la línia de flotació del govern socialista/podemita.
En aquestos moments totes les forces del ultracapitalisme espanyol estan conjurant-se amb acabar amb un govern que els hi es incòmode, i com lo del general salvador no colaria ara a Europa, han de destruir al seu enemig airejant vergonyes, encara que els GAL varen ser una maniobra que ells van apuiar i beneir.
Tota la presunta democràcia espanyola s’està veient tacada per la impunitat vergonyant de la Corona i les males arts d’uns polítics més interessats amb els seus rèdits que amb el poble.

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €

Més notícies