El president de JxSí, Jordi Turull, ha alertat els 62 diputats del grup majoritari que durant aquestes vacances estiguin permanent mobilitzables. Concretament, en el marc de la reunió del grup parlamentari de dimarts, Turull els va instar a no fer el ‘viatge de la seva vida’, en referència a evitar viatges transoceànics que dificulten un retorn ràpid. Segons fonts de JxSí, els diputats han d’estar disponibles per reaccionar a les hipotètiques actuacions de l’estat espanyol davant de l’acceleració del procés.

Una de les incògnites és si la llei de desconnexió i la regulació del referèndum es tramitaran en dues lleis separades, una opció que cada vegada pren més força. D’altra banda, JxSí ha registrat en el marc de la reforma del reglament del parlament una esmena per tal d’habilitar la segona quinzena d’agost com a període ordinari de sessions per tal que no s’aturin les tramitacions d’iniciatives parlamentàries.

La CUP ha defensat des de fa mesos que la llei del referèndum es tramiti de manera separada a la llei de desconnexió (que estableix la legalitat catalana), amb l’objectiu de mantenir el suport dels comuns en l’aprovació de la norma que regularia el referèndum i n’establiria les garanties. Aquesta és una opció que cada vegada agafa més força en les files de JxSí. Encara però no s’ha donat a conèixer ni el calendari ni la manera en què es tramitaran les iniciatives parlamentaries de la desconnexió, a l’espera que primer es faci pública la data i la pregunta del referèndum.

De moment, JxSí ha demanat a través d’una esmena al reglament del parlament que s’habiliti la segona quinzena d’agost com a període ordinari de sessions per tal d’avançar en la tramitació de la desconnexió. I és que quan s’acaben els períodes de sessions ordinaris s’aturen els terminis per presentar esmenes d’iniciatives en tràmit. Així doncs, la proposta de JxSí permetria que continuïn corrent els terminis durant la segona quinzena d’agost. Una altra esmena de JxSí al reglament de la cambra catalana permet tramitar per lectura única les lleis de desconnexió.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]