El president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit en la necessitat de la figura d’un mediador internacional a la taula de negociació entre la Generalitat i la Moncloa. ‘El parlament ha votat que cal un mediador, i penso que ERC i la CUP compliran amb allò que han votat’, ha recordat en una entrevista a El Punt Avui. ‘No podem jugar a votar coses que després no tirarem endavant. O les votes o no les votes. Però si votes sí, assumeixes les conseqüències’, ha avisat el president. Torra ha avançat també que anunciarà la data de les eleccions ‘el dia després de l’aprovació dels pressupost’.

‘Si jo ho digués ara [la data de les eleccions] faria tot el contrari del que pretenc, que és preservar de qualsevol altra influència, i d’electoralismes i partidismes, el que són els dos reptes importants que ens queden: aprovar un pressupost i explorar la via de la negociació’, ha reflexionat. ‘Pervertiríem aquest fet, perquè entraríem en una campanya descarnada. Si ens hem de concentrar en aquests dos temes, haig de dir que, l’endemà de l’aprovació del pressupost, diré la data’, ha continuat Torra, que s’ha mostrat convençut que el procés de negociació entre els dos governs ‘haurà de continuar mentre Catalunya estigui en eleccions’. 

A la taula de negociació ‘no es parlarà de rodalia’

Sobre la taula de negociació, el president de la Generalitat ha volgut deixar clar que no és el lloc per parlar d’inversions o discutir sobre el servei de rodalia. ‘Una cosa és la taula de negociació i una altra és la comissió bilateral. Tothom hi està d’acord, tots vam encarregar al conseller Bosch, que és el president de la comissió, que ja demanés als diferents consellers els punts que volien que es poguessin tractar a banda dels quaranta-quatre que el senyor Sánchez em va fer arribar’, ha precisat.

De nou sobre la figura del mediador, el president ha apuntat que seria millor una personalitat estrangera. ‘Em sembla molt millor una figura que hagi tingut experiència en processos de negociació, en conflictes polítics, perquè ens aporti aquesta experiència’, ha valorat. 

Escèptic amb Pedro Sánchez

Torra també ha mostrat les seves reticències vers la figura del president espanyol, Pedro Sánchez. ‘Tenint en compte que també va votar el 155, hom es pot preguntar davant de quin senyor Pedro Sánchez estem. Jo m’he trobat amb diversos: el que no m’agafava el telèfon i el que ara em truca’, ha ironitzat. ‘No sé ben bé amb quin Sánchez ens trobarem d’aquí a tres mesos. Si, com he sentit dir a alguns dels ministres, condicionen el diàleg a l’aprovació del pressupost, anem malament’, ha criticat.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb