06.01.2022 - 20:00
|
Actualització: 06.01.2022 - 20:33
El llibre de l’avi, signat amb el pseudònim de Maria Becana, és el nom amb què Toni Cruanyes (1974) va presentar l’obra guanyadora del premi Josep Pla, La vall de la llum. I realment La vall de la llum és el llibre de l’avi del periodista, Antoni Cruanyes i Becana, mort l’abril del 2020, durant la primera onada de la pandèmia de la covid-19, a la residència geriàtrica on vivia.
“Espero que quan ja no hi sigui se’m recordi durant un temps amb una mica d’amor”, va deixar dit Antoni Cruanyes Becana, que va ser batlle de Canet de Mar del 1979 al 1987, el primer després del franquisme. Com a resultat del dolor causat per aquest “comiat en solitud durant el confinament”, el seu nét n’ha escrit una obra de narrativa memorialística que toca el gènere de la novel·la, i per la qual, aquest “cronista de l’actualitat més immediata”, demana un vot de confiança: “Una bursada per donar-me ànims i assenyalar-me un camí que encara té molt per explotar.”
Una generació que va viure una guerra de nens i una pandèmia de vells
Amb La vall de la llum, Cruanyes ha volgut retre un homenatge a la generació que va viure la guerra durant la infantesa i ha acabat la vida en la vellesa amb una pandèmia. I ho ha hagut de fer poant en la vida de l’avi –algú que volia ser recordat–, que els darrers anys va caure en la desmemòria de la senilitat. A partir dels interrogants que suscitaven aquestes respostes inconnexes i deliris de l’avi, l’autor ha acabat fent pràcticament una novel·la escrita del punt de vista d’aquest nen nascut l’any 1924.
Escrivint-la, l’autor de diversos assaigs i guanyador del premi Joan Fuster d’assaig 2012 per Un antídot contra l’extrema dreta, ha descobert secrets –de fet, un dels motors del llibre ha estat resoldre alguna cosa que no lliga i que porta a una sorpresa final– i ha hagut de recompondre trencaclosques de família, tornant a Canet de Mar, el seu paisatge familiar. La seva vall de la llum, entre Arenys de Mar i Arenys de Munt, Sant Pol i la Mediterrània. “Un poble de canyes i sang”, on es troben les arrels profundes d’una família d’origen de pagès que es va obrir camí en un món de canvi.
Un premi amb tirada cap als periodistes
De fet, amb la pruïja de deixar clara la seva professió de periodista i, en tot cas, narrador circumstancial, Cruanyes ha volgut precisar que tot allò que explica és real, i que tan sols ha hagut de canviar alguns noms, per respecte als descendents d’alguns dels protagonistes de fets escabrosos i delictius i evitar possibles conseqüències legals, “justament perquè eren certs i els volia explicar”.
En una conferència de premsa feta a l’hotel Palace de Barcelona, sense la solemnitat i solera habituals de l’històric sopar dels premis Nadal i Josep Pla, organitzats per l’editorial Destino, Cruanyes ha afegit el seu nom a un llistat de guardonats, en què destaquen noms com ara Terenci Moix, Baltasar Porcel i Teresa Pàmies, i que ha tingut una tirada especial cap als periodistes. Abans del responsable del TN vespre, l’havien rebut Lluís Foix i Antoni Bassas.
Entre els cinc finalistes que van arribar a la decisió final del jurat, hi havia el veterà Joaquim Carbó, que enguany farà noranta anys i que presentava un original amb un títol ple d’humor negre: Sense futur. La vall de la llum arribarà el 2 de febrer a les llibreries, el mateix dia que es publicarà l’obra guanyadora del premi Nadal, Las formas del querer, d’Inés Martín Rodrigo.