Les tombes que devem encara, els assassins que hem de perseguir

  • No és una hipocresia, si ho voleu pietosa, recuperar el nom dels afusellats i alhora no fer res per recuperar la legalitat per la qual van morir?

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les emocions es van desbordar ahir, justificadament, quan es va anunciar la identificació positiva de les restes humanes d’Aurora Picornell. El seu cos fou trobat al novembre a la fossa número 3 del cementiri de Son Coletes de Manacor, juntament amb els de quatre dones més, que es creu que són Catalina Flaquer Pascual, les seves filles Antònia i Maria i Belarmina González Rodríguez. Totes elles eren conegudes com les Roges del Molinar.

Aurora Picornell és un símbol històric dels demòcrates mallorquins, una política i sindicalista, dirigent del Partit Comunista, que els insurrectes franquistes van torturar al convent de Montuïri la nit de Reis del 1937 i després l’assassinaren al cementiri de Porreres, ara fa prop de vuitanta-cinc anys. El 1987 li van retre un gran homenatge ciutadà i li dedicaren un carrer. El 2017 va ser declarada filla predilecta de l’illa de Mallorca, en ocasió dels vuitanta anys del seu assassinat, i també s’han instal·lat busts seus, al Born del Molinar, i s’ha posat el seu nom a una escola institut de Palma. La seua imatge és una icona compartida a Mallorca que recorda i condemna la brutal repressió franquista a l’illa.

Per tot plegat, i com és fàcil d’entendre, la identificació del cos de Picornell és una fita històrica que permetrà amb tota seguretat el seu enterrament digne i un acte de reparació institucional i social. I és una fita històrica, també, perquè, per desgràcia, entre els morts de la dictadura que encara són anònims en fosses comunes, hi ha massa noms importants i destacats i se n’han trobat ben pocs. Per exemple, l’ex-president del FC Barcelona Josep Sunyol, que sembla que ara finalment som a prop de trobar. O el cas paradigmàtic de Federico García Lorca, que continua extraviat en un indret desconegut del seu país, mentre els dirigents polítics de l’esquerra espanyola s’omplen cínicament la boca dels seus versos, ells, els mateixos que no han fet res, malgrat manar durant dècades, per trobar el cos de qui els va saber escriure.

Els devem una tomba a tots ells, a cadascú. A tots ells i als milers i milers de morts anònims que encara esperen un enterrament digne. I els devem també la reparació del seu bon nom, perquè ells, tots els nostres morts, només van defensar la legalitat i la democràcia contra uns colpistes insurrectes. Però com fer-ho si el règim polític d’avui és el continuador del d’aquells colpistes? No és una hipocresia, si ho voleu pietosa, recuperar el seu nom i alhora no fer res per recuperar la legalitat per la qual van morir? I per castigar els seus assassins –els qui donaven ordres i els qui les executaven.

El 1976, Vicent Andrés Estellés va escriure un poema estremidor per a recordar precisament el rector de la Universitat de València Joan Baptista Peset Aleixandre, afusellat i tirat a una fossa comuna de Paterna. En aquells versos, Estellés ens parla dels “criminals dels ossos criminals / més criminals que mares han parit”, dels “criminals de plom i tenebra” que van fer caminar l’il·lustre home “vers el mur popular”, cap a aquella paret amarga del cementiri de Paterna des d’on ell recordava haver sentit els trets de matinada durant dies i més dies, setmanes i mesos, afusellant i matant gent del poble, sembrant el terror.

I em sap greu dir-ho així, però avui, quan he vist l’alegria desbordada pel retrobament d’Aurora Picornell, he volgut rellegir aquell text de l’“Ofici permanent”, els versos que Estellés dedicà a Peset, i m’ha quedat un sabor molt amarg a la boca. Perquè em sembla que els assassins, els criminals dels ossos criminals, ja no pagaran mai els seus crims, de manera que la reparació històrica sempre serà incompleta, pura façana. Com a mínim, mentre dure el règim. Mentre hi continuem sotmesos.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
20.10.2022  ·  22:11

L’única manera de’honorar totes les víctimes del franquisme es independitzar-nos d’aquest règim opressor que és espanya, començant per la independència de Catalunya i fins a la independència de tots els Països Catalans !!*!!

Juli Grandia
Juli Grandia
20.10.2022  ·  22:17

A Albinyana, Baix Penedès, hi ha unes fosses de soldats republicans, coneguda, situada al cementiri. Hi ha haver una proposta ferma, decidida i finançada per exhumar-la.
Mai s’ha permès. Hi ha una llibre editat :”Les fosses d’Albinyana”. Més de quaranta soldats republicans, quaranta persones, que no és permet siguin identificats.
També podeu mirar qui és l’alcalde del municipi de fa temps i legislatures.

Roser Giner
Roser Giner
20.10.2022  ·  22:22

És la vergonya d’Espanya. Milers i milers de persones enterrades qui sap on, o sí ho saben, desconegudes i la majoria amb nom i cognoms. Desaparegudes, en diuen. I les famílies sense poder enterrar-les. Els assassins són al poder. Per més lleis de memòria històrica que es promulguin, hi ha hagut una inacció absoluta de tothom. També en el nostre país malgrat algunes politiques favorables, molt poques, continúa una vergonyant inacció per remoure la terra i retornar els cossos a les seves famílies. Tampoc cap cerimònia ni honors per a totes aquestes persones. Sempre d’amagat, millor passar pàgina. Miserables.

Josep Usó
Josep Usó
20.10.2022  ·  22:24

El règim imperant en el país erm que ens aixafa se sosté damunt la por. I el millor fonament per a la por són els assassinats amb impunitat eterna. En tombes anònimes, amagades i de tots sabudes. És un altre motiu per anar-se’n.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
20.10.2022  ·  22:30

Sabeu qui dirigien els bombardaments dels avions mussolinians a València (l’Horta), al mercat central d’Alacant (l’Alacantí) moooolt més mortal que el de Gernika, Nules (Plana Baixa) que feu evacuar el poble al nucli antic de la Vila-Vella, Alcoi (l’Alcoià), etc.

Re: els germans Barberà Armelles, molt emparentats amb una antiga batlessa de València i fugits a Mallorca. Aquests no anaren a Burgos com els principtins col·laboracionistes.

Enric Blay i Rosselló, el barber del meu iaio franquista i amic d’aquells, em contà que en tornar a la barberia vestits de falangistes i seure a les butaques, un dels germans tragué la pistola i la deixà damunt del taulell, Enric Blay els digué:

“Abans de la guerra veníeu sense uniforme i desarmats, ara si voleu tornar a entrar-hi heu de vindre com abans”.

LA BARBERIA era a carrer de la sabateria dels xiquets,
antic “sabateria prima”.

https://www.google.com/maps/place/C%2F+de+la+Sabateria+dels+Xiquets,+6,+46001+Val%C3%A8ncia/@39.4745573,-0.377365,89m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0xd604f4d75dc9c4f:0xc0a3f8215fccd856!8m2!3d39.4744988!4d-0.3771115

Molt a prop de la plaça Redona i de la Parròquia de Santa Caterina i Plaça de la Mare de Déu de l Pau.

Josep Blesa (València)

GABRIEL MIR
GABRIEL MIR
20.10.2022  ·  22:36

Hipocresia, sí. Pietosa, gens. Propagandística, absolutament interessada.

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
20.10.2022  ·  22:51

Hem de deixar per impossibles aquesta banda de vividors de la política. Cal un canvi d’objectiu: Anem cap a la independència sense la rèmora dels polítics autonòmics i fem justícia històrica.

Frederic Giráldez
Frederic Giráldez
20.10.2022  ·  22:57

Un altre per trobar, mort per uns altres assassins, és Andreu Nin

Nina Santiago
Nina Santiago
20.10.2022  ·  23:27

La independència cada vegada la veig més llunyana, ara amb el projecte europeu del gasoducte a Marsells cada vegada més hipotecats amb Espanya.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
21.10.2022  ·  00:09

El nostre deure és recuperar, conservar i transmetre la memòria de les coses.
Contra els que la volen esborrar, memòria!

Jaume Riu
Jaume Riu
21.10.2022  ·  00:14

AUTONOMIA CONSTITUCIONAL
Des de la generació dels nostres fills que ara tenen més de quaranta anys, ens fan veure horroritzats que amb la mort del dictador al llit, ja hem fet tard per fer justícia.
Però tenim encara l’oportunitat d’honorar totes les víctimes del franquisme i consisteix a renunciar a les institucions de la monarquia instaurada per Franco i, en especial, renunciar a mantenir les autonomies controlades per la constitució espanyola des de fa 45 anys, ja que no serveixen per gestionar les necesidades i les expectatives socials sinó per blanquejar precisament una falsa transició a la democràcia.
Amb plena impunitat se segueix augmentant el desequil·libri social, s’imposa una economia extractiva i es practica el genocidi cultural.
Podem recuperar les restes de Josep Sunyol, les restes d’Aurora Picornell i les restes d’un milió de víctimes assassinades però, per altra banda, és d’una hipocresia sense vergonya que tota una generació de polítics s’avinguin a seguir governant des de la Generalitat de Catalunya amb les regles de l’autonomia constitucional.

Josep Gualló
Josep Gualló
21.10.2022  ·  01:02

CADA VEGADA QUE S’IDENTIFIQUEN LES RESTES DE VICTIMES DEL FRANQUISME, ÉS UNA ALEGRIA COLECTIVA

Cada vegada que ting una d’aquestes alegries, no puc deixar de penssar en la gran quantitat que mai és podran identificar i el seu record s’anira diluin amb el pas del temps

Anna Linares
Anna Linares
21.10.2022  ·  02:30

A Espanya no hi ha ningú amb sed de justícia i aquí a Catalunya ens diuen hiperventilats, molt trist tot plegat i tenim un panorama molt poc esperançador!

Jordi Ferrer
Jordi Ferrer
21.10.2022  ·  05:44

Fa ja massa anys que la suposada esquerra espanyola va renunciar a canviar la realitat, per passar a apuntalar el “régimen” i per això l’únic que els queda per a diferenciar-se dels “altres” (i encara no sempre, només cal veure la darrera d’en Borrel com a mostra) és “canviar” el llenguatge, els gestos i la façana. El problema es que els d’ERC estan destacant com a alumnes avantatjats d’aquesta escola.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
21.10.2022  ·  06:06

El franquisme constitucional es viu com mai. PSOE.PP son la cal viva del ATADO Y BIEN ATADO. Apuntala4 el GOBIETNO DE ESPAÑA.UNA, es franquisme español

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
21.10.2022  ·  07:41

M’agrada aquest editorial i destaco el darrer paràgraf.

Albert Miret
Albert Miret
21.10.2022  ·  08:03

La independència no és només una idea. És una necessitat urgent per a subsistir com a poble.

Carles Serra
Carles Serra
21.10.2022  ·  08:09

Gràcies Vicent per la magnífica editorial, que CAP mitjà de comunicació farà.
Per la resta cap novetat, només per aquells que no tinguin clar que aquesta espaÑa segueix se’n franquista i corrupte.
És com seguir dient el PSO€ socialistes i democràtics, els PODEMOS d’esquerres i ER d’independentes.
És Vicent la mentida

Pep Agulló
Pep Agulló
21.10.2022  ·  08:18

EL PES DE LA MEMÒRIA PER LA LLIBERTAT

La identificació del cos de Picornell és una fita històrica que ens assenyala el molt que tenim per fer per dignificar els assassinats pel franquisme i per lluitar contra aquella legalitat que encara avui està representada pel PP, Vox, Cs…i també pel cínic PSOE, puntal del règim del 39-78.

Vull trencar una llança, però, pels revolucionaris anarquistes, poumistes, trotskistes… que van caure assassinats per l’estalinisme, i com diuen les memòries del líder llibertari Joan Garcia Oliver, són els sense nom, els oblidats de la història. També per tots aquests, la terra el pesa igual en les fosses o en llocs que no sabem, com l’Andreu Nin torturat assassinat pels sicaris del PSUC…

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
21.10.2022  ·  08:43

Tu ho has dit Vicenç.
Després d’anys de suposades esquerres al poder, amb majoria absoluta del PSOE de Felipe González i Alfonso Guerra, dels quals avui dia sabem que són dos feixistes disfressats, haurien d’haver retornat la legalitat existent abans del cop d’estat de l’assassí Franco, la República.

Però ni ells, ni els suposats més esquerrans de Podemos, han fet res pet anul·lar la designació del borbó per part de Franco.

Patètic

joan rovira
joan rovira
21.10.2022  ·  09:15

Si relacionem els (cossos) de l’editorial amb les (màscares) de l’article de N’Ot Bou coneixerem els figurants de (l’escenari) oficial perllongat.

Impedint que els (cossos) reposin dignament pretenen allargar els horrors de la guerra amb què el format castellà del poder aniquila el diferent.

Que amb l’ajuda de l’article del professor Resina “Fantasmes de la hipermodernitat” (15/3/2021) podem entrellucar les manifestacions.

Perquè impedint que es resolgui el passat fan impossible, incorporar la dignitat del passat de les víctimes, en viure l’ara i aquí amb harmonia pròpia.

Per això, és tan imprescindible resoldre-ho amb una total disconformitat i repulsa a les (màscares) que impedeixen la dignitat i guanyar la llibertat avui.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
21.10.2022  ·  10:20

Mentre el 80% d´espanyols continuí votant als franquistes PPSOE, els nostres morts continuaran en cunetes. I aquí, 3/4 del mateix.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
21.10.2022  ·  10:24

Els insurrectes van guanyar la guerra del 1936, la que ells van propiciar contra un govern democràtic i contra el poble que l’havia votat. Però la guerra civil és molt complexa, és una guerra contra la democràcia, per instaurar el poder foragitat democràticament i que manava des de feia tres-cents anys i contra les nacions peninsulars que havien aixecat una mica el cap amb la República. Ho hem dit molts cops i caldrà repetir-ho molts més: aquella guerra no s’ha acabat.

Daniel Mir
Daniel Mir
21.10.2022  ·  14:03

Lo pitjor que li va passar a Espanya, no és que guanyessin les dretes, sinó el que les esquerres es donessin per vençudes i encara ho estiguin.

Pei Iborra
Pei Iborra
21.10.2022  ·  14:41

On son les esquerres de veritat a Espanya?
Perquè PSO€, no ho és, ni de lluny, i Podemos continua apuntalant el règim franquista.
No hi ha esquerres, allà al païs veiï?
D’aquí plora la criatura

Joan Royo
Joan Royo
21.10.2022  ·  17:14

Aquesta merda de democràcia és la del règim del 78, un rentat de cara al franquisme que ni tan sols va llevar la ronya a aquell muntatge infame. Com és possible que partits catalanistes, fins i tot d’esquerra independentista blanquegen aquest esguerro?

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
21.10.2022  ·  17:54

Hi ha més cossos a les cunetes que no ho són dels partits. Els dels soldats de lleva caiguts en combat com el germà de ma mare, Salvador Monzó i Ortells, mort segons el testimoni ocular d’un company i desaparegut en l’ofensiva de la segona entrada dels nacionals a Terol, sense cap comunicació ni de rojos ni de nazionals a la família. Centenars de milers. Cap notícia, cap pista, cap responsable.

BLANCA SERRA
BLANCA SERRA
21.10.2022  ·  18:09

El trauma de la guerra del 36-39 sempre serà una ferida oberta en el cor dels pobles implicats, però sempre que es rescata la memòria d’alguna víctima com l’Aurora Picornell hi ha l’esperança que passi el mateix amb els cossos dels milers de víctimes tant les conegudes com Nin, Sunyol, Lorca … com les que només viuen en la memòria dels seus familiars més propers. No hem de defallir

MANUELA RIVERO
MANUELA RIVERO
21.10.2022  ·  22:21

Muchas Gracias Sr. PARTAL por su Excelente y tan necesario Articulo, como la mayoría de los que nos escribe en su Diario.

Ya sabemos que las ÉLITES, Los Medios de PODER y las DERECHAS ponen y hacen “ sus FALSOS Partidos de IZQUIERDAS.

Un ejemplo claro y bastante reciente sería PODEMOS , PABLO IGLESIAS, lo publicitaron, lo financiaron, y lo subieron al Poder .. su verdadero OBJETIVO al que vino hacer fue “ Destruir, Desintegrar, y Aniquilar la verdadera IZQUIERDA “ El Partido Comunista (Izquierda Unida IU ) el partido de Julio Anguita, el anterior Gerardo Iglesias, y Alberto Garzon

Ahora una vez ya Aniquilada IU .. El Partido Comunista , la verdadera Izquierda, (mejor que peor y con sus problemas internos, como todos los partidos ) una vez con el OBJETIVO ya CUMPLIDO , ya se van todos , saliendo poco a poco, dimiten de los cargos de PODEMOS .. y ….. como si No hubiera pasado Nada. !!

Y asi funciona .. y nos vamos dejando engañar

Otro ejemplo sería els COMUNS de Ada Colau ( La falsa Activista financiada “

Y el “ ORO FALSO “ de Izquierdas ya sería el PSOE con FELIPE GONZÁLEZ y Alfonso GUERRA que engañaron a nuestros padres y de paso a toda España

Y en Catalunya … el mismo cantar de los cantares !!

sino nos informamos y no Abrimos “ los ojos” … Así nos va.

Por ello doy LAS GRACIAS a los Periodistas Honestos e íntegros como VILAWEB , que nos arrojan la LUZ de la Verdad entre tanta OSCURIDAD y Mentira

José Gascón
José Gascón
22.10.2022  ·  01:21

Sembla que més que una repressió el que va fer el cop militar feixista i el franquisme va ser una neteja política, indiscriminada i massiva, consistent en l’extermini dels contraris polítics (rojos, anarquistes, catalanistes…), al igual que va fer el nazisme.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes