Sobre la votació del català a la Unió Europea

  • Si la proposta no s’aprova, Espanya serà el primer estat que perd una votació al Consell Europeu d’ençà de fa més de deu anys

Vicent Partal
18.09.2023 - 21:40
Actualització: 18.09.2023 - 22:39
VilaWeb
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Avui el Consell Europeu d’Afers Generals debatrà la incorporació del català, el basc i el gallec com a llengües oficials de la unió, segons la proposta feta per l’estat espanyol.

Allò que en principi havia de ser tan sols una qüestió de tràmit –la incorporació de noves llengües sempre havia estat un simple tràmit de respecte envers l’estat que ho demanava– aquesta vegada ha alçat una certa polèmica pública, que aquest matí veurem si té molt de soroll mediàtic interessat o si té un fons real. La informació oficial amb què comptem és molt escassa i el soroll l’han fet bàsicament els mitjans –alguns mitjans. D’ací a poques hores eixirem de dubtes.

Sobre aquesta qüestió, m’agradaria remarcar tres coses. La primera és que no va ser improvisada per Junts enmig de les negociacions. Hi ha preguntes presentades a la Comissió Europea, amb resposta per escrit, ja a començament d’any, en què es demana quins passos concrets caldria fer i com. Quan Junts presentà la proposta concreta al govern espanyol sobre allò que li demana, el camí ja havia estat més que aplanat.

Hi ha un segon factor a tenir en compte, que és la diferència entre oficialitat i ús. Allò que compta és que el català siga en la famosa llista. Després vindran els tecnicismes i les adaptacions, que seran importants, però a conseqüència d’haver entrat en la llista. A l’hora de la veritat i en el dia a dia la UE funciona en anglès, francès i alemany, sobretot. La resta de llengües són importants per a la relació amb els ciutadans i per tot l’àmbit de les qüestions formals. En relació amb això, si el català és inscrit en la llista de llengües oficials i de treball, tota la resta –possibles períodes d’adaptació, per exemple– serà secundari i no cal fer cas dels escarafalls dels detractors de la llengua.

Finalment, i aquest és el punt més important, tota la responsabilitat recau sobre Espanya. És Espanya que presenta la proposta, és Espanya que té el privilegi de la presidència rotatòria, cosa que li dóna un poder molt gran, i és Espanya que, en cas de no aprovar-se la proposta, serà el primer estat que perdrà una votació al Consell Europeu, d’ençà de fa més de deu anys.

L’excusa que uns altres estats –si és el cas– s’hi acaben oposant seria una excusa i prou. Hi ha prou maneres, comprant o intercanviant favors si calgués, per a evitar un fracàs. El 2017 Espanya va fer mans i mànegues per frenar els països més proclius a Catalunya. Ja sap quin és el camí, doncs.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Sergi Barreda
Sergi Barreda
18.09.2023  ·  21:57

Sant tornem-hi amb la xocolata de lloro!
Aquesta oficialitat ens acosta més a la independència? NO
Aquesta oficialitat ajuda a protegir l’ús del català a casa nostra? NO
Doncs perquè perdem el temps i les energies en aquestes parides? Una altra presa de pèl i en van…

Victor Serra
Victor Serra
18.09.2023  ·  22:05

Demà pot ser un dia històric. Espero que ho sigui. Evidentment que el futur de la llengua depèn de nosaltres, però si és oficial a la UE, ens facilita molt les coses.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
18.09.2023  ·  22:12

M’he atipat -amb comentaris, ça i lla, a dir que això ho tenim al sac. 38.000 andorrans -commatriotes nostres- podran més que 28 milions d’espaÑols contra nosaltres.

Parafrasejant la pel·lícula… “….sempre ens quedarà Andorra…”

Recordant l’enfrontament entre el M.H.President Torra i Pla i aquella pobra xica nascuda a Xerés i enviada amb el mateix propòsit que Lerroux….he sentit les atronadores veus a favor del català de Pérez-Reverte, de la R.A.E.L., de Mazón i Prohens, de Javier Cercas, de Juan Manuel Serrat, de Sabina, Ana Rosa Quintana, Alfonso Rojo, el xibiu de la “España Global” Pepe Borrel, etc. i de tots eixos gàngsters a sou que s’han esforçat al màxim per a aconseguir eixa llengua española dita català siga també oficial a la U.E. ? o és el mateix silenci espès que es el que provocà a la Parlament de la Ciutadella.

Quan us vinguen a dir que “el català també és una llengua española….”

Envieu-los ” Idò…..a fer la mà, ben prest! ”

Per a que blavers i gonelles no s’encabronen:

mig valencià + mig mallorquí

Josep Blesa (València)

Jaume Bonet
Jaume Bonet
18.09.2023  ·  22:14

No s’hi han dedicat “a fondo”, els de l'”estado” … Si en Puigdemont es planta, a la propera reunió ja ho tendran arreglat. Allò que ja no sabria dir és si serà per sort o per desgràcia.

Josep Usó
Josep Usó
18.09.2023  ·  22:18

Veurem com acaba. Però crec recordar que això era només a canvi de votar la mesa del parlament de Madrid. La negociació important ha de començar després. De tota manera, sí. El prestigi d’Espanya el veurem avui. O potser no i tot serà ficció.

Jordi Martí
Jordi Martí
18.09.2023  ·  22:28

La jugada és prou clara:

Pedrito fa de bo i sol·licita l’oficialitat del catala. Fins i tot s’ofereix a córrer amb les despeses d’adaptació.

Després, els seus amics fan de dolents i hi voten en contra. I, encara que la seva estimada Espanya perdi la votació, serà un mal menor perquè ell n’ha complert, queda bé i tot queda immòbil, com sempre.

Jaume Caralt
Jaume Caralt
18.09.2023  ·  22:36

A Europa votar una llengua seria més “planer” que votar-ne tres. No sé perqué cullons tenen que afegir l’euskera i el gallec. Ens han fet mai cap favor aquests altres ? …. els bascs mai … i els gallecs tan sels en refot que la seva llengua sigui oficial a Europa.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
18.09.2023  ·  22:45

Aquesta proposta no sera aprovada demà i demanaran d’ajornar la decisió.

Francesc Macià
Francesc Macià
18.09.2023  ·  23:01

El Sr. Sergi Barreda (21:57) pregunta i nega taxativament:
“Aquesta oficialitat ajuda a protegir l’ús del català a casa nostra? NO”

Crec que va molt equivocat. L’article d’avui d’Alexandre Solano és ben clar en aquest sentit:
https://www.vilaweb.cat/noticies/serveix-catala-oficial-unio-europea/

I encara més l’article d’Albert Royo Mariné “Per què l’oficialitat del català a la UE és clau per a protegir la llengua dins el seu territori lingüístic? “, del passat 17 d’agost:
https://www.vilaweb.cat/noticies/per-que-oficialitat-catala-ue-clau-protegir-llengua-dins-el-seu-territori-linguistic/

Josep Gualló
Josep Gualló
18.09.2023  ·  23:10

Ha arribat el dia “D” en que es decideix si el català més dues llengues afegides per allo del “Café para todos”, i també per justificar que tres llegües juntes en una sola petició formal no poden ser facilment digerides perquè sortiria massa car a Europa.

Si Pedro Sanchez es pensa que ens empassarem aquesta jugada es que no ens coneix ni a nosaltres ni al nostre MHP Puigdemont. Sanchez és impresentable però no és tonto.

També avui, a les set de la tarda, a Sants, el meu poble natal, el “Consell local de la República” convoca a tota la gent de Sants a una assamblea informativa per difondre el missatge que el govern del Consell de la República, fá el que li dona la gana, sense cap respecte per a la gent de Catalunya ni per la democracia democracia, ha destituït el que era el parlament de la futura República Catalana.

Oi que costa de creure.

Doncs a mi també em costa molt i sento molta vergonya.

És clar que en al Consell Local hi ha molta gent de ERC i l’únic pretendent a president del Consell de la República, apart del MHP Puigdemont, que era president in pectore.

Logicament el valent Joan Ramón Gomà va fer el ridicul i ara vol guerra.

Que Déu ens agafi confessats. Amén.

Núria Castells
Núria Castells
18.09.2023  ·  23:12

Per simple curiositat, Vicent, m’agradaria saber QUI va proposar demanar l’oficialitat per al badc i el gallec.
Va ser el Sánchez, en una jugada de café para todos?
Què li ha semblat a Junts?

No veig bascos ni gallecs gaire preocupats pel tema i ho trobo curiós…

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
18.09.2023  ·  23:36

D’acord, Partal. Demà qui se la juga és España! i també la UE, alerta! No ens enganyem ja fa bastant temps que els catalans hem pogut veure que la UE s’ha adaptat força bé a la manera de fer dels politics i buròcrates espanyols! Com, si no, s¡explica que personatges com un tal Vazquez, o un tal Cañas, sembla que tallin el bacallà a la UE? Com pot ser que la UE hagi fet confiança en més d’un cas a aquests saltataullels de la política espanyola, permetent que seguin en comissions significatives en el Parlament Europeu, o que fins i tot les presideixin!

De España no ens pot sorprendre res; però qui se la juga més i molt és la UE i la seva pretesa defensa de la democràcia i els drets humans. Estarem doncs molt atents.

Joan Benavent
Joan Benavent
18.09.2023  ·  23:48

Com que majoritàriament els catalans dónen prioritat al castellà, en el sentit que el parlen més temps que no pas el català, tant si és de dia com si és de nit, demostrant així davant del món que el saben parlar tan bé o millor que si fos seu, i com que fins i tot presumeixen de tenir-ne un nivell força superior als mateixos castellans, de parlar-lo com Déu mana, de ser gent educada i culta, de treure les millors notes, cal convéncer els estats europeus que s’hi mostrin escèptics que a les institucions europees hi ha i continuarà havent-hi una vulneració dels nostres drets lingüístics, i per tant dels nostres humans, mentre no s’hi oficialitzi el català. En aquest context, les nostres reivindicacions sempre aniran a raure a la paperera gràcies a les cíniques maniobres encobertes dels amos castellans, d’aquests porcs. Un dia vaig dir prou, s’ha acabat, no parlo pas castellà, me n’he oblidat. Si algú em demana per què no el parlo, la resposta és trivial: no parlo castellà perquè no el sé parlar. Hi ha uns quants milers de mil·lions de persones al planeta que tampoc no el saben pas parlar. I cap d’aquests milers de mil·lions no tenim pas l’obligació de saber-lo parlar. Ni el nom de cap biblia. Els eurodiputats catalans, per respecte i fidelitat al seu país i als conciutadans que els han votat, haurien de fer les seves intervencions al Parlament sempre en català. I després que els hagin tret la paraula i els hagin fet callar, posar en evidència el funcionament genocida d’aquesta institució que es vanta de ser tan modèlica a ulls de la resta del món.

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
18.09.2023  ·  23:52

Un parell de discrepàncies:
* Incorporar idiomes no és tan immediat. Irlanda va trigar temps a fer oficial l’irlandès.
I el luxemburguès, oficial a Luxemburg, no és oficial a la UE.
* La idea d’incorporar alhora el basc i el gallec pot curtcircuitar el català. Potser s’hauria acceptat “l’excepció catalana”, però ficar-hi una mena de dialecte del portuguès, com és el gallec, i un idioma de poquíssims parlants, com és el basc, te poques opcions de sortir bé.

Gerber van
Gerber van
19.09.2023  ·  00:18

Si Suècia (o qualsevol altre estat membre de la UE) vota en contra, aquesta és una invitació perquè Catalunya esdevingui un estat independent.

Sal·lustià Herrero
Sal·lustià Herrero
19.09.2023  ·  01:45

Sembla que sense estat propi, de Catalunya o de Països Catalans, o via Andorra, a la UE li costarà molt acceptar i reconèixer l’oficialitat de la llengua catalana. M’agradaria errar i que la UE no és comportes com un club d’Estats supremacistes i prepotents, que discriminen les nacions encara sense estat propi.

Salvador Molins
Salvador Molins
19.09.2023  ·  06:02

Respecte real envers la UE dels Pobles i de les seves llengües.

L’ideari ja ho diu que a Europa s’han de respectar i ajudar les llengües minoritàries i minoritzades, però de fet aquest valor i respecte només pot ser real modificant la diferenciació de llengües oficials i llengües no oficials, i igualant per a totes la legislació que les protegeix i les regula.

Dins la UE, cal dotar i equiparar una legislació equivalent per a la defensa i aplicació de tota llengua en el territori natural que li és propi.

La immersió en l’ensenyament de la llengua d’un territori ha de ser un dret vàlid i reconegut per a totes les llengües de la UE.

Avui, amb els avenços tecnològics actuals, no ha de ser cap problema insalvable per a una potència econòmica com la UE. La mateixa IA, intel·ligència artificial, hi pot ser d’un gran ajut.

Sí que pot ser una despesa afegida, però a distancia sideral del cost de carreteres, trens, ports o aeroports, per exemple.

El transport de persones i de mercaderies és vital dins la UE, però no ho són també, de vitals, el reconeixement i el respecte de la identitat i de la cultura de cada un dels seus Pobles i de cada territori, basats en la justícia i la diversitat lingüística?

Europa no serà plena, avançada i justa, a més de ser l’Europa dels Estats i de les persones, si no esdevé, amb equitat i de manera urgent i ràpida, l’Europa dels Pobles, i el primer pas fonamental per a esdevenir-ho és fer real el reconeixement, el respecte, la promoció i la defensa, en pla d’igualtat, de totes les llengües europees.

Avui, el Regne d’Espanya i els demés 26 estats europeus, acceptant el català, l’èuscar i el galleg com a llengües de ple dret, poden fer un primer pas de gegant per a la justícia, la diversitat real i l’afecció bona i profunda envers la UE, de tots els ciutadans europeus i les seves respectives comunitats culturals i lingüístiques.

Demano, a la Unió Europea i als 27 estats que la conformeu actualment, que facin aquest pas de gegant, aprofitant l’oportunitat que representa la sol·licitud d’avui, per part del Regne d’Espanya, del reconeixement de les llengües catalana, gallega i l’èuscar, com a llengües oficials a la UE.

Carles Blas
Carles Blas
19.09.2023  ·  06:24

22000 millions de dèficit el 2021. Es més que la contribució neta de Espanya a la UE.
Quan hi haurà un partit independentista que digui que no volem ser-hi?

Albert Miret
Albert Miret
19.09.2023  ·  07:17

Dels tres, els únics que parlem català i som 10 milions de persones, som els catalans. Des del principi d’aquest tema tan important per Catalunya i tan llunyà per bascs i gallecs no he entès que aquesta petició es fes amb les tres llengües a l’hora. Un sol idioma parlat per deu milions de persones tindria una entrada molt més lògica que tres Comunitats. L’absurda i trista realitat espanyola em porta a pensar que això va ser la primera tril·lada del puto Sánchez, que dient que sí amb una cara i fent que no amb l’altra ha impedit que arribés a bon fi. President Puigdemont, passem ja de tractes amb els diables espanyols i anem exclusivament a lo nostre, començant amb un tancament de caixa immediat, i ells que votin la bèstia que vulguin. La merda, com més lluny, millor.

Àngels Fortuny
Àngels Fortuny
19.09.2023  ·  07:36

El tema de l’oficialitat del català ha estat motiu fe pactes en altres ocasions . Ara era a canvi de la Presidència drl Congres . Si tot surt ok i la obtenim … ja no tindrà aquesta carta el Pedrito . Jo crec que deu estar demanant favors perquè es voti que no , i així ens ho pot “ vendre “ un altre vegada .
Espero que Junts es mantingui ferm !

Carles Serra
Carles Serra
19.09.2023  ·  07:46

Gràcies Vicent per l’editorial; això que sigui oficial el català, basc i gallec a la UE va ser el PSO€ qui ho va proposar Vicent? per posar més dificultats i través com podem veure.
És això tant famós del cafè para todos, com va fer amb això de les autonomies que la proposta també va ser del PSO€ per diluir les nacions com Catalunya.
Ja veus els gallecs i bascos els salts d’alegria que estàn fent sobre l’assumpte que ens porta.
Com la merda de falta de valors democràtics és tant estesa Vicent, avui veurem també la realitat també d’aquesta UE.
Com gràcies el procés hem vist la realitat d’aquesta espaÑa franquista i corrupte, també del progrés d’esquerres alineats amb aquesta espaÑa i ja dels partits autonomistes mal dits independentistes colaborant-hi.

Josep Navarro
Josep Navarro
19.09.2023  ·  08:24

El gallec ja està utilitzat a la UE. és el portuguès. Intenten una i altra vegada la divisió. Això és com si esmentaren el mallorquí, com a idioma.

Pep Agulló
Pep Agulló
19.09.2023  ·  08:33

EUROPA DELS ESTATS, NO VEU CLARA LA PETICIÓ…

Segons com es formula la petició, en aquest cas Europa veu que tot plegat ve d’una negociació forçada per a la investidura de Sánchez, una qüestió tàctica interna, i això no té força reivindicativa venint d’un Estat que ataca el català, i quan han estat anys prohibint-lo al Congrés…

Sánchez és, del tot, el responsable…

Cristina Criado
Cristina Criado
19.09.2023  ·  08:45

El governs de Madrid contra Catalunya sempre han jugat brut. Potser que tot sigui un teatre i que hagin pactat amb altres països per a que tombin la proposta i després dir “he fet el que he pogut, no és culpa meva, no sóc jo qui no us reconeix, sinó Europa”. Així ens menysprea però deixant fer el paper de dolent a un altre, per no perdre una carta en la seva investidura.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
19.09.2023  ·  09:18

Ens estan distraien en el nostre objectiu: independència. Tots a una i a un fi.

Toni Bellido
Toni Bellido
19.09.2023  ·  09:35

Sigui quin sigui el resultat de la votació, a mi em sembla que després de molts anys de desídia i deixadesa alguna cosa està començant a canviar. L’ús social del català retrocedeix, però em fa l’efecte que darrerament molts catalanoparlants estem adquirint consciència lingüística, un fet imprescindible per mirar de revertir aquesta situació. Els valencians, baleàrics, aragonesos de la Franja, andorrans, algueresos i catalans del nord i del sud amb consciència lingüística i nacional tenim l’oportunitat de lluitar plegats amb un objectiu comú: salvar la llengua.

Berta Carulla
Berta Carulla
19.09.2023  ·  09:45

Què hi pinta el basc, què hi pinta en una negociació entre el govern català i l’espanyol….? I ja no dic el gallec. Però el basc, precisament….
Per què sempre hem d’arrossegar la solidaritat al país basc com una llosa, mentre ells gaudeixen privilegis a costa nostra, digueu-me: va ser la idea del president espanyol o del nostre?

Tinc una altra pregunta. O dos. Una: si quan el president demana el català a EU ja té el camí aplanat, qui i com el va aplanar? I dos: per què el director no ho ha explicat? No costava gaire acabar de donar la informació tota: ‘el camí estava aplanat perquè tal i pasqual’. Això seria donar la informació com correspon.

Griselda Manejas
Griselda Manejas
19.09.2023  ·  09:52

D’scord amb Sergi Barreda ( la xocolata del lloro) . A sobre, això els dona força per dir que és una llengua espanyola!

Rafael Benavent
Rafael Benavent
19.09.2023  ·  09:57

Sense menyspreu per altres llengües, no em consta que els gallecs i els bascs s’hagen preocupat per la seua oficialitat a Europa, pel qual, per què el president Sánchez les inclou en la proposta?. Tot fa pensar que és una manera de dificultar l’èxit de nostre objectiu concret. Aconseguida la oficialitat del català primer, les altres el tindrien a peu pla. Que el president Sánchez em dispense si vaig errat, però el fet de no poder confiar amb Espanya és el que ella ens ha ensenyat. Tant s’hi val: en el millors dels cassos, Independència! A la llarga, per bé de tots; per poder arribar a ser amics.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
19.09.2023  ·  10:20

A veure que passara avui però estaria bé que el nostre idioma sigués present a la UE

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
19.09.2023  ·  10:37

La importància de que el català estigui a la llista, com diu en Vicent, és evident (per a mi). És el primer pas que s’ha de fer. Després vindran períodes transitoris per fer les traduccions de tota la legislació feta, per adaptar els mecanismes al dia a dia…etc.
És clar, que els països europeus volen discutir-ho!! Veuen unes presses que a ells no els ha d’afectar. Veuen unes discussions entre els grups que no tenen a veure amb el tema dels idiomes sinó amb la investidura del cap de govern espanyol.
Si s’aconsegueix que el català estigui a la llista, jo ho veig com un pas de gegant cap a la aplicació de la definició de Grup Objectivament Identificable al nostre país que és Catalunya.
Això ens porta cap a la independència?? És el camí. Faríem un pas de gegant (repeteixo.)

Maria Villarroya
Maria Villarroya
19.09.2023  ·  11:54

ja ha sortit que “per ara” nai de nai
es podria pensar que tot plegat res…però
1- Si vols oficialitat…sigues Estat independent
2- al congreso sí que es parlarà…..us feu la idea de la ràbia que els farà això?
moltes sorpreses hi haurà

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
19.09.2023  ·  11:56

Ja ho vaig pronosticar, sols calia una mica de sentit comú. Salut.

Anna Riera
Anna Riera
19.09.2023  ·  12:15

Vicent , hi ha quelcom que sàpiga per quina raó els militars no baden boca? Fa molts dies que li dono voltes. Per molt menys han fet declaracions i amenaces terribles contra CAT. Qui els ha posat el morrió? Perquè ? Es el govern? O es el Cap suprem del Exercit? Algú te respostes? Gràcies per endavant .PS Totes les respostes que trobo em semblen oxímorons o inacceptables per el pensament espanyol. Em repeteixo, no ho entenc .

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
19.09.2023  ·  12:15

Torno a dir, el problema és en part culpa nostra.
Per anar de quixots per la vida.

Hauriem d’haver demanat només el català, amb 10.000.000 de parlants, que justificaria la despesa addicional per a incloure una llengua oficial en una part d’Europa.
Els hem donat raons econòmiques pel rebuig en demanar l’euskera, la ràtio de inversió/nombre de parlants és moltíssim més alta, més cara, tant que no justificaria, vist des dels ministres d’Economia, el cost front la possibilitat d’obrir pas a altres llengües minoritàries a Europa que veurien vom un dret demanar també la oficialitat.
No oblidem que el català NO és una llengua minoritària , és una llengua minoritzada i que per nombre de parlants està a l’alçada de Suècia, i per sobre de Finlàndia i més de la meitat de països europeus.

Demanant i aprovant només el català, s’hagués posat una barrera econòmica pel nombre de parlants, que bloquejaria qualsevol allau de peticions d’altres llengües, sí minoritàries.

Repeteixo per quixots quedem com tontets.

Heu vist alguna vegada al PNB demanar la oficialitat de l’euskera en tots aquests anys que ha estat decisius? NO, perquè ells sempre van a la seva.
Fins i tot ara els heu vist a ells, o a Bildu, donar suport de partit, aquí i a Europa, a la oficialitat del català i l’euskera? NO
No oblidem que el PNB està amb la dreta europea i s’hagués pogut moure dins dels Populars Europeus.

Josep M. Burgués
Josep M. Burgués
19.09.2023  ·  13:23

Perdoneu-me soc nou aci. Vaig provar de subcriurem ahir i hi va haver un problema. Per aixo vull preguntar avui sobre la foto de la editorial d’ahir. Algú sap per què fan tots tant mala cara? Merci

Joan Royo
Joan Royo
19.09.2023  ·  13:28

No s’ha aprovat. El PSOE i el seu capo no han complert, Junts no el votarà. Noves eleccions.

Lluis Molist
Lluis Molist
19.09.2023  ·  13:30

La culpa la te Esoanya. La feina es fa al seu moment, no ara que necesita vots.

Per lo que serveix

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
19.09.2023  ·  13:43

En aquests moments ja sabem el resultat negatiu de la proposta. Com ens recorda Vicent Partal, ha estat el primer estat que ha perdut una votació al Consell d’Europa, des de fa uns deu anys, ni tan sols s’ha arribat a votar, aquesta és la seva justificació. Com ja he dit, ha estat una jugada mestra del govern de les espanyes, per tant el President Puigdemont NO ha continuat negociant res amb aquest govern, si ho fa perdrà gran part de la seva credebilitat.

Antoni Morros
Antoni Morros
19.09.2023  ·  14:11

I un ou!! Han fet veure que ho treballaven molt i que hi tenien un gran interés ,sabent que hi hauria problemes oposats per altres paisos. Ells hauran quedat bé i la culpa no será seva sinó dels altres.

Josep Albà
Josep Albà
19.09.2023  ·  16:11

El català al Congreso de sus Diputados i el Català a la Unió Europea…

De debò algú s’empassa aquesta comèdia?

De debò algú es creu els escarafalls d’uns i altres per dues “victòries històriques” que ni serveixen ni serviran, exactament, per res de res?

Caldrà recordar que els impulsors d’aquestes “victòries”, d’un i d’altre costat, són, també exactament, els mateixos polítics que contemplen sense moure un dit, permeten i en molts casos impulsen l’arraconament, la humiliació, la submissió i, en definitiva l’agonia del català a l’escola, a la universitat, a la sanitat, als mitjans de comunicació, a la cultura, a l’esport, a la seguretat, al comerç i, en definitiva, a tota la vida pública de Catalunya?

Els que promouen aquestes “oficialitats” són els mateixos polítics que fa anys i anys que incompleixen o no apliquen les pròpies lleis i normatives de protecció del català enfront de la llengua dominant, la llengua de l’estat opressor. Són els mateixos que van incorporant implacablement l’espanyol a tots els àmbits, fins i tot aquells on fins fa uns quants anys el català semblava salvat: l’escola, la televisió i la ràdio públiques, les activitats culturals dels ajuntaments, etc.

Com podem perdre el temps amb comèdies com aquesta de les “oficialitats”, que només serviran per blanquejar nous pactes amb l’enemic, mentre assistim impassibles a la mort del català als nostres carrers?

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
19.09.2023  ·  17:10

Puigdemont, ja ho veus.
Ho justificaràs com en Junqueres a canvi de cadira i paga pel teu grupet?

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
19.09.2023  ·  17:26

La Unió Europea, que és un producte del resultat de la Segona Guerra Mundial i, aleshores, un apèndix de la OTAN, se’n fot si a l’altiplà espanyol necessiten o no, per qüestions polítiques “internes”, que a l’hemicicle de Brussel·les es parle en català, basc, gallec o en xiulet gomerenc. Doncs, contemporitzen.

Punt.

Antoni Cassany
Antoni Cassany
19.09.2023  ·  17:53

Ridícul de la presidència espanyola de la UE. Han complert molt deficientment el seu compromís per a la constitució de la mesa del congrés de diputats espanyol. Quina serà la resposta de Junts? Continuar amb el paripé o forçar noves eleccions?
I el “vodevil” del congrés de diputats pel que fa a les llengües cooficials (el castellà també ho és) ja veurem si es limita a discursos anecdòtics sovint bilíngües (més probable) o serà una llengua de ple dret, utilitzada en les comissions o en la tramitació de lleis per part dels grups parlamentaris etc (més improbable)

Josep Marrasé
Josep Marrasé
19.09.2023  ·  18:37

No vull fer cap comentari, n’estic fart de tanta ignomínia contra Catalunya i el català.
Llista Cívica i si són prou conseqüents, DUI plantejada amb urgència i determinació. A veure si d’una vegada som capaços de trencar cadenes. Ens hi va el nostre avenir !!

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
19.09.2023  ·  20:26

Hi ha marge i hi ha molts temes importants a tractar. De fet, aquest no ès el més transcendent. Espanya tè la influència que té, però per qualsevol país europeu és molt estrany que utilitzin la UE per la seva (de Sánchez) investidura. Com que aquest és el motiu del PSOE i és un tema que afavoreig als catalans, hi van en contra el PP, Cs i VOX i ho boicotegen parlant amb els seus homòlegs del parlament.europeu. Això ho fa tot molt més difícil.
La negociació acabarà bè una vegada s’hagin desfet de la necessitat d’aprovar el basc i el gallec. Ara ja està en marxa i retirar-ho per part espanyola seria molt mal vist a Europa. Poden passar dues coses:
1- arribem a un acord global amb Sánchez perquè compleix les condicions i aleshores el català, més aviat que tart, serà oficial.
2- no hi ha acord, noves eleccions i si guanya el PP s’ho carregarà.

En ambdós casos Puigdemon haurà complert.

Josep Vilà
Josep Vilà
20.09.2023  ·  00:14

Des d’una posició gallarda, com diuen a TVE1, cal que el MHP forci a Albares que els estats de la Unió votin immediatament la proposta d’incloure el català un cop alliberats del llast de les minoritàries basc i portuguès del nord; en un sentit o en un altre; no podem conformar-nos a viure en realitats congelades: DUI, català a UE, …

Si voten sí, reforcem la nostra llengua, dibuixem la silueta dels països catalans a les seus dels parlament eutopeus i sobretot millorem la nostra autoestima.

Si voten no, ens diuen que l’única via és la independència, tal com diu el neerlandès Gerber van.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any