Durant tot el mes de setembre s’estendrà la campanya gastronòmica de La Cuina del Cim i Tomba a Tossa de Mar (Selva). Catorze restaurants de la vila hi participen oferint-hi als comensals un menú especial amb el ‘cim i tomba’ de segon plat, a més d’un primer i unes postres.

Enguany el menú és ofert pels restaurants Bahia, Ca la Carme, Can Carlus, Can Pini, Capri, Castell Vell, El Petit de Can Carlus, L’ajustada, Mestre d’Aixa, Minerva, Sa Barca, Túrsia, Victor i Victòria. Cal dir que el cim i tomba és un suquet de peix molt fàcil de fer preparat tradicionalment pels pescadors durant les llargues jornades que passaven a alta mar.

Abans s’hi emportaven un fogó, carbó, un morter i una olla de ferro. Això a més d’un cistell carregat de verdures com patates, cebes, alls, tomates, pebrots… oli i espècies, que el pujaven a bord. A l’hora de dinar, posaven la ceba dins l’olla i les patates a rodanxes, el pebrot i la tomata trinxats i uns grans d’all. Llavors hi afegien el peix de la pescada, que sortia trencat de la xarxa i que sabien que no podrien vendre, i hi tiraven un bon raig d’oli, ho cobrien d’aigua i ho deixaven coure a foc ràpid. Mentrestant, agafaven un morter i hi feien un allioli negat ben abundant, el posaven per sobre del peix quan ja el tenien cuit, i l’hi deixaven bullir entre dos i cinc minuts més. Tot seguit ho enretiraven del foc i ja estava llest per menjar.

Era un plat de peix i vegetals molt primari però ara s’ha convertit en un de tradicional que se sol cuinar amb rap, rom o turbot. 

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb