Ahir, Pablo Iglesias va visitar el vice-president Oriol Junqueras a la presó dels Lledoners i la resta de presos polítics. Una de les finalitats de la visita, però no l’única, era convèncer el president d’ERC perquè la formació republicana votàs a favor del pressupost pactat entre PSOE i Podem.

Segons Joan Tardà, que va fer de portaveu d’Esquerra, ERC ni tan sols seurà a cap taula per parlar del pressupost si no hi ha un gest previ i significatiu del govern socialista espanyol, específicament, sobre els presos o el judici. Pablo Iglesias va ser també molt contundent emplaçant Sánchez que dialogue amb l’independentisme i denunciant sense embuts la repressió contra l’independentisme i la situació dels presos catalans.

La decisió d’Esquerra és la correcta, una decisió que ara només cal esperar que secunde també el PDECat. No s’entendria res més. I comença a ser una evidència que, amb Compromís i Bildu encara dubtant si donen suport o no al pressupost, Sánchez haurà de fer un pas molt contundent si vol salvar el seu govern, tenint en compte que diu –tot i que no és necessari– que si no s’aprova el pressupost, convocarà eleccions.

Dels vint-i-tres vots que ara mateix encara no han estat decidits, Sánchez en necessita de manera imperiosa dèsset per superar els vots negatius de la dreta. Això vol dir que si els dos partits independentistes catalans s’abstenen –no cal ni tan sols que voten que no– el pressupost serà rebutjat.

Som, doncs, davant una oportunitat magnífica, la segona, de demostrar a l’estat espanyol que el preu que paga i pagarà per la repressió contra el referèndum i per l’aplicació del 155 pot ser tan car com la mateixa governabilitat de l’estat espanyol. Fent-la impossible.

En la situació de fragmentació actual, els prop de vint vots de l’independentisme són suficients per a paralitzar qualsevol govern que es puga constituir. Fa uns mesos, els independentistes varen donar el vot a Pedro Sánchez per jubilar Rajoy i veure si s’obria una nova era. Ara els dos partits, comprovat que no hi ha diferències substancials, tenen a la mà jubilar també Sánchez i explicitar que sense democràcia a Catalunya no hi haurà estabilitat política a Espanya. I aquest és un missatge, aquest sí, que la Unió Europea entendrà perfectament des del primer minut, quan se li faça avinent.

Vull la teva col·laboració

Tenim un compromís amb tu. Entenem el periodisme com un combat diari. I necessitem del teu suport.

Per a tu fer-te subscriptor és un esforç petit, però per a nosaltres el teu suport ho és tot.

Ajuda VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb