El senat espanyol aprova la reforma de la sedició i la malversació

  • La cambra l'ha aprovada sense les esmenes suspeses pel TC que fan referència al sistema d'elecció de l'òrgan judicial

VilaWeb
Europa Press / Redacció
22.12.2022 - 14:15
Actualització: 23.12.2022 - 09:08

El senat espanyol ha aprovat definitivament la proposició de llei impulsada pel PSOE i Unides Podem sobre la derogació del delicte de sedició i la modificació de la malversació. L’ha aprovada sense les esmenes que volien reformar el sistema d’elecció i arribada dels dos candidats al tribunal de garanties que han de ser nomenats pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), les quals han estat suspeses pel Tribunal Constitucional espanyol (TC).

La reforma ha prosperat amb els vots del PSOE, ERC, Bildu, PNB i Més per Mallorca. Per la seva banda, el PP, Vox, Ciutadans, UPN, Junts, PRC, Coalició Canària, Terol Existeix, PAR i els dos parlamentaris independents s’hi han oposat. I els senadors de Más Madrid, Geroa Bai i Compromís han decidit d’abstenir-se.

El text ja s’ha publicat al BOE:

El TC va refusar ahir les al·legacions presentades pel senat espanyol contra la suspensió cautelar de la reforma judicial que va ordenar dilluns a petició del PP. Per una decisió de sis vots a cinc, el mateix resultat de dilluns, van decidir de mantenir aturada la reforma de la llei que modifica la manera d’elegir els vocals de l’organisme.

Els arguments del senat espanyol

En un document d’onze pàgines, la mesa del senat assegura que la suspensió de la tramitació “ocasiona un perjudici irreparable de l’autonomia parlamentària” perquè privaria els senadors “del seu dret d’esmenar, debatre, i votar” una iniciativa legislativa, i “representa un precedent de conseqüències impredictibles”. També diu que el recurs del PP anava contra dues esmenes en el tràmit al congrés, i no contra el senat i, per tant, si calia suspendre una tramitació s’havia de fer al congrés. La suspensió dictada, sosté el senat, té uns efectes suspensius que són equivalents als del recurs previ d’inconstitucionalitat, derogat d’ençà del 1985.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any