L’ex-primer ministre d’Escòcia Alex Salmond ha demanat a la Comissió d’Afers Polítics i Democràcia del Consell d’Europa una investigació pel tracte del govern espanyol als catalans durant el referèndum. Salmond cataloga aquest tracte de violència d’estat i creu que és una vulneració flagrant dels drets humans.

Considera que el govern espanyol ha violat l’article 10 de la Convenció Europea de Drets Humans: ‘Tota persona té dret a la llibertat d’expressió. Aquest dret comprèn la llibertat d’opinió i la llibertat de rebre o de comunicar informacions o idees sense que pugui haver-hi ingerència d’autoritats públiques i sense consideració de fronteres’.

Salmond va dirigir-se directament al comissari dels Drets Humans del Consell d’Europa, Nils Muiznieks, que dilluns va demanar a Espanya d’investigar la violència policíaca. ‘Hauria de ser la feina d’aquest consell investigar les violacions de la nostra convenció i prendre les mesures necessàries’, va dir l’ex-primer ministre escocès.

‘És clar que hi hauria d’haver diàleg i un acostament constructiu entre Madrid i Barcelona, i si aquest consell pot fer qualsevol cosa per a facilitar-ho o, fins i tot, per a començar el diàleg, hauria de fer-ho. Però no és feina del consell estar a favor de la unitat d’Espanya o de la independència de Catalunya’, va dir Salmond.

El dirigent escocès, que va parlar com a membre de la delegació britànica a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, en què participen representants de 47 nacions europees, va insistir que no es podia permetre la violació flagrant de la llibertat d’expressió. ‘El govern espanyol hauria de donar explicacions al consell per la violència d’estat que la seva policia va perpetrar contra població pacífica’, va dir.

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb