Els rumors del Twitter d’Elon Musk: del retorn de Trump a les verificacions de pagament mensual

  • La premsa nord-americana publica detalls dels canvis que Musk vol imposar a la xarxa social, però també sobre els acomiadaments i la pressió als treballadors

VilaWeb

Redacció

31.10.2022 - 13:00
Actualització: 31.10.2022 - 16:42

L’aterratge del multimilionari Elon Musk al capdavant de Twitter ha anat acompanyat d’una tempesta de rumors. Alguns apunten canvis en la dinàmica de la xarxa social, mentre que uns altres assenyalen explotació dels treballadors i possibles acomiadaments. Un reguitzell de dubtes i interrogants que no para de créixer, en part, pel comportament erràtic del magnat i perquè l’equip de comunicació de Twitter ha deixat d’atendre les peticions de la premsa d’ençà del canvi de propietari.

La setmana passada, Musk va consumar la compra de la xarxa social i, poc després, va fer rodar caps a la cúpula de l’empresa. Entre els damnificats hi ha el director executiu fins aleshores, Parag Agrawal, que va assumir el timó després del pas al costat del fundador, Jake Dorsey. “L’ocell [en referència a Twitter] és lliure”, va piular després el nou propietari.

Ara, més tard, la premsa nord-americana ha assenyalat que els acomiadaments, més enllà de ser una demostració de força, s’han accelerat per evitar que Agrawal i més executius cobrin milions de dòlars en indemnitzacions i beneficis d’accions. Una maniobra que també s’aplicaria a la resta de personal.

Acomiadaments multitudinaris

Un dels rumors que acompanya l’aterratge de Musk, i que no ha parat d’inflar-se amb l’acomiadament dels alts executius, és la retallada profunda de la plantilla de Twitter, segons el seu parer, per esdevenir una empresa més eficient i rendible. Mitjans nord-americans van publicar que el Musk sospesava d’acomiadar fins al 75% del personal.

Un extrem que Musk ha negat, tot i que unes quantes vegades ha expressat preocupació per la situació econòmica de l’empresa, que al llarg de la seva història ha acumulat milions i milions de números vermells. En aquest sentit, el New York Times ha dit que les retallades de personal ja havien començat.

“Els treballadors encarregats de completar les peticions de Musk han treballat fins a altes hores de la matinada i també els caps de setmana mentre els seus superiors feien llistes amb els noms dels membres de l’equip que enviaran al carrer”, ha publicat The Verge.

Els encàrrecs de Musk

Musk no ha tardat ni un sol dia a imposar canvis en la dinàmica de la xarxa social. En aquest sentit, el multimilionari ha reclamat als enginyers de Twitter que en una nova actualització de l’aplicació reanomenin els superfollows –l’opció de pagament que permet l’accés a material exclusiu– com a subscripcions.

De totes maneres, aquesta no hauria estat l’única imposició del nou propietari. Segons The Verge, Musk vol que l’opció de pagament passi dels 4,99 dòlars mensuals als 19,99. A més, afectarà directament tots els usuaris de la xarxa social que estan verificats i tenen el tick blau al perfil.

Aquests usuaris tindran tres mesos per acceptar les noves condicions, si no les accepten –si no accepten de pagar– perdran la verificació. “Als treballadors implicats en el projecte els van dir ahir que han d’estar preparats per activar les noves funcions el 7 de novembre o seran acomiadats”, explica el portal.

Control obsessiu

El multimilionari ha rebut tota mena de denúncies per les condicions de treball i de seguretat a les fàbriques de Tesla. Una estratègia que sembla que vol implantar també a Twitter, on segons alguns rumors, ha exigit un control obsessiu dels enginyers informàtics per decidir quins mantenen la feina i quins se’n van al carrer.

Segons que va avançar Plataform, el nou propietari va reclamar divendres als enginyers que informessin sobre les seves contribucions en el codi de la xarxa social aquests darrers dos mesos. Unes dades que seran revisades per Musk mateix i els enginyers de Tesla.

El retorn de Donald Trump

Un dels grans dubtes que envolten Twitter és saber si Musk rehabilitarà el compte de l’ex-president dels EUA Donald Trump, que el gener del 2021 en va ser expulsat per haver instigat a la violència amb tota mena de mentides, fet que van derivar milers dels seus seguidors assaltessin el Capitoli dels Estats Units per impedir que Joe Biden fos nomenat president.

Ara per ara, Musk ha dit que encara no s’havien pres “grans decisions sobre continguts o el restabliment de comptes”. De fet, ha explicat que crearia un consell de moderació amb experts amb punts de vista que s’encarregaria d’assessorar en aquest sentit, de manera que no es prendrà cap decisió fins que no es reuneixi.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor