19.01.2021 - 14:00
|
Actualització: 19.01.2021 - 16:29
El govern de Catalunya torna a activar el dispositiu per a votar el 14-F, tot i que continuarà defensant l’ajornament electoral en les al·legacions que presentarà dijous contra la decisió del TSJC de suspendre’l cautelarment. La resolució del tribunal no és definitiva i s’haurà de confirmar els dies vinents, però el govern l’ha refusada. “La decisió d’ajornar les eleccions responia a un criteri sanitari i epidemiològic que avui continua plenament vigent”, ha dit la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i “té una sòlida base jurídica”.
Budó ha lamentat que “les circumstàncies sanitàries impedeixen garantir les condicions necessàries per a garantir un procés electoral en llibertat” perquè diu que dificulta tant la campanya com la jornada electoral. I el conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, ha dit que fer les eleccions el 14 de febrer “posa en risc la salut de la gent i no garanteix la legitimitat del procés, tenint en compte la percepció de por que pot tenir la ciutadania” per les dades epidemiològiques. Solé, a més, ha defensat que l’ajornament “va ser una decisió compartida per unanimitat per tots els grups parlamentaris”, tot i la renuència del PSC, i que “el decret del 21 de desembre ja preveia un possible ajornament electoral” en funció de la situació epidemiològica.
Amb tot, Budó ha informat que, tenint en compte la decisió del TSJC, “el govern de Catalunya ha reactivat tots els procediments de manera immediata per a garantir el dret de vot el dia de les eleccions, si és que finalment s’han de fer el 14 de febrer”. L’executiu espera que el tribunal, que ara ha d’estudiar el fons de la qüestió i resoldre cinc recursos més, acabi decidint que les eleccions s’han d’ajornar. Budó i Solé han demanat “la màxima celeritat”: “Cada dia que passa es dificulten i s’endarrereixen els tràmits i procediments que s’han de dur a terme per a garantir unes eleccions.” El conseller d’Acció Exterior ha dit que, de moment, les sol·licituds de vot per correu que s’havien fet fins ara continuen essent vàlides.
La suspensió de l’ajornament electoral fa que, ara com ara, torni a ser vigent el decret de convocatòria del 14 de febrer, però no vol dir necessàriament que les eleccions s’acabin fent aquell dia.
Diversos recursos
El TSJC ha acceptat les mesures cautelaríssimes que demanava un dels recursos, presentat per un particular, Josep Asensio. Hi ha més recursos presentats que també demanen la suspensió cautelar del decret, mentre s’estudia el fons de la qüestió. De fet, n’hi ha un altre que també ho reclama mitjançant mesures cautelaríssimes, i els altres quatre mitjançant mesures cautelars. En relació amb aquests darrers, s’ha informat la Generalitat i la fiscalia perquè hi presentin al·legacions abans de dijous a les deu del matí.
Entre les entitats i partits que han presentat recurs hi ha la Lliga Democràtica, Federalistes d’Esquerres (vinculat al PSC), Izquierda en Positivo i Impulso Ciudadano. La decisió d’acceptar les mesures cautelaríssimes no anticipa la posició sobre el fons de la qüestió, ha reiterat el TSJC en un comunicat.