Ribó esquiva els llaços alternatius

  • La polèmica pels símbols tenyeix de groc la presentació de l’informe anual del Síndic de Greuges

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
21.03.2019 - 13:31
Actualització: 21.03.2019 - 17:52

Quan uns operaris del Palau de la Generalitat cobrien el llaç groc de la façana amb una pancarta similar amb un llaç blanc i un traç vermell, Quim Torra era al parlament i dins de l’hemicicle es presentava el darrer informe anual del Síndic de Greuges, Rafael Ribó. La polèmica dels llaços ha protagonitzat bona part del debat a l’hemicicle, amb dures crítiques de l’oposició contra Ribó i Torra, però el síndic no ha volgut aprofundir en la polèmica ni aclarir si els símbols alternatius s’ajustaven a les seves recomanacions. Els llaços han tenyit inevitablement de groc el debat sobre els seus informes, que podria ser el darrer, centrat en denúncies per injustícies socials. Ribó exerceix el càrrec en funcions i amb el mandat caducat.

El més bel·ligerant contra el paper del síndic amb els llaços ha estat Ciutadans, que fa temps que critica reiteradament la manca d’independència de Ribó. El partit d’Inés Arrimadas no deixa passar cap acció sense una reacció immediata i ja ha tornat a recórrer a la Junta Electoral espanyola (JEC) el canvi imaginatiu de pancartes al palau. JxCat i ERC han defensat el canvi de pancartes als edificis governamentals i als ajuntaments per altres lemes o símbols imaginatius. D’aquesta manera, els republicans han tancat files amb Torra, després de les declaracions d’ahir de Joan Tardà i Gabriel Rufián, que van dir que el president havia de mantenir els símbols a les façanes.

Atacs a la independència de Ribó

Ciutadans ja va registrar el primer recurs a la Junta Electorali les crítiques al síndic són habituals en els seus discursos. El còctel discursiu era previsible i no hi ha faltat cap ingredient. Carlos Carrizosa ha sentenciat que era vergonyós haver de demanar unes ‘eleccions netes’ exigint que els edificis públics siguin neutrals, sense símbols polítics a les façanes. ‘Vostè, defensor del poble, que hauria de defensar els catalans, defensa el govern, no les persones’, ha reblat. El portaveu de Cs també ha aprofitat la intervenció des del faristol per acusar Ribó de ‘emblanquir’ Torra i ha culpat Ribó d’ordir amb ell un pla per donar-li una sortida política davant de l’ordre de retirada de la JEC. El president de la Generalitat es va comprometre dimarts a seguir la resolució de Ribó encara que no hi estigués d’acord, tot i que sabia des de divendres que el síndic era partidari que es retiressin els llaços durant tot el període electoral (des de la convocatòria de les eleccions fins al dia de la votació). Per Cs, el canvi de pancartes està ‘proscrit’ per la llei per molt imaginatiu que sigui. ‘És graciós’, ha admès, però els ha reclamat que les treguin i ha advertit el govern que ja mirava d’esbrinar qui havia pagat la nova pancarta i si hi podia haver delictes de malversació o prevaricació.

La diputada socialista Marta Moreta, que també ha qüestionat la neutralitat de Ribó, li ha demanat que contestés davant els mitjans si el relleu del llaç blanc complia amb la seva resolució. Però el síndic no ho ha aclarit, a preguntes dels periodistes: no s’ha pronunciat sobre les pancartes alternatives ni ha avançat si redactarien un altre informe d’ofici. ‘Una nova jugada mestra i acabarem igual’, han pronosticat els comuns. Cat-ECP ha acusat la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, d’haver mentit dimarts, quan va dir que Torra acceptaria les recomanacions del síndic, perquè sabien des de divendres que Ribó havia resolt que s’havien de retirar els símbols. El diputat David Cid també ha acusat Torra de ‘degradar’ la presidència de la Generalitat i de fer el ridícul amb els llaços.

Cid, a més, ha replicat a ERC que no tenia cap dret de titllar de ‘covarda’ la batllessa de Barcelona, Ada Colau, per haver retirat el llaç groc de la façana de l’ajuntament després que li ho exigís la Junta Electoral de zona. El diputat dels comuns ha demanat a Torra si Gabriel Rufián (a qui ha descrit com un ‘troll de twitter’) diria ara que ‘Torra és un covard per complir la resolució de la JEC’. ‘S’ha acabat el temps de la testosterona, del pit i collons’, ha sentenciat. Per la seva  banda, el PP ha argumentat que el govern feia campanya amb els llaços i ha instat Ribó a denunciar-ho. La diputada Andrea Levy ha reclamat a Torra que no fes un ús ‘patrimonialista’ de l’espai públic.

‘Tu ja m’entens…’

ERC s’ha arrenglerat amb Torra sense matisos. La diputada Gemma Espigares ha lamentat que alguns partits hagin utilitzat els llaços en campanya electoral. Si els obliguen a retirar-los dels edificis públics, ‘doncs tu ja m’entens…’, ha dit, mentre exhibia una fotografia de la pancarta que hi ha l’ajuntament de la Fuliola amb aquesta frase, en substitució de la que hi havia abans per la llibertat dels presos polítics. ‘Si aquesta és la manera de recordar que hi ha presos i exiliats, doncs així ho farem’, ha garantit. El diputat de JxCat Toni Morral ha al·legat que els espais públics havien de ser plurals, no neutres, i que el groc no era un color de partit, sinó un símbol transversal. La CUP ha elevat una protesta: ha lamentat que el debat parlamentari no s’hagi centrat en l’emergència social, la desigualtat i la pobresa que denuncia el síndic en l’informe. Però tampoc ha perdut l’ocasió per a marcar el seu criteri. Carles Riera ha raonat que ‘l’espai públic no és neutre ni ho serà mai’ perquè hi ha una disputa política entre uns símbols i uns altres.

Ha estat així com el procés ha acompanyat el mandat de Ribó fins al final, tot i que la manca d’acord entre els partits i la majoria qualificada requerida per a rellevar-lo dificulta que es pugui elegir un nou síndic enmig d’aquest llarg període electoral del 28-A i el 26-M. Ribó no ha volgut aprofundir en la qüestió dels llaços. Però ha demanat als partits que tant es preocupen pels símbols que treballin per modificar les lleis que garanteixin el dret de vot de les persones discapacitades i per eliminar els blocs electorals, que constitueixen veritables ‘atemptats a la llibertat d’informació’. Mentrestant, els llaços grocs continuen dempeus sobre els escons dels diputats empresonats o a l’exili.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor