Només 180 rastrejadors segueixen l’expansió dels brots, que ja amenacen Barcelona

  • Salut disposa de 180 rastrejadors de contactes, a l'espera que s'incorporin 65 professionals més · Experts com Àlex Arenas ho consideren insuficient i en reclamen més de 1.400

VilaWeb
Oriol Bäbler
15.07.2020 - 18:25
Actualització: 15.07.2020 - 18:28

Els brots del coronavirus 2019 al Segrià i a l’Hospitalet de Llobregat han posat en qüestió la preparació del govern per a gestionar una segona onada de l’epidèmia. Cada dia hi ha centenars d’infeccions al Principat –712 només divendres passat, la xifra més alta des del 24 d’abril– i la covid-19 amenaça de propagar-se també per Barcelona, on s’han detectat 29 brots i un augment d’infeccions als barris adjacents a la Torrassa i Collblanc, de l’Hospitalet de Llobregat. En aquest sentit, el cap de la unitat de seguiment de la covid-19, Jacobo Mendioroz, considera inquietant el creixement de contagis, però destaca que se’n fa una detecció molt més precoç que no pas a l’abril.

Ara bé, diversos experts, entre els quals Magda Campins, Àlex Arenas, Antoni Trilla i Meritxell Sánchez-Amat, lamenten que la Generalitat no disposi d’un sistema de rastreig prou consolidat per a identificar totes les cadenes de transmissió i controlar l’expansió del virus. Fonts del Departament de Salut expliquen a VilaWeb que ara mateix hi ha 180 professionals dedicats al rastrejament de contactes, dels quals 80 formen part de la plantilla habitual, 50 s’han traslladat d’altres unitats i 50 són acabats de contractar. A més, la intenció del departament és de contractar-ne 65 més, de manera que en total n’hi hagi 245.

La xifra és absolutament insuficient‘, diu a VilaWeb el físic Àlex Arenas, que creu que el govern no ha fet els deures durant el descens de contagis arran de la inèrcia del confinament. ‘S’han pensat que l’estiu seria un parèntesi i s’han relaxat. Creien que tindrien temps de preparar-se per a la tardor, però tots els models demostraven que el problema seria ara al juliol’, diu. I assenyala que la plantilla mínima per a poder abastar els brots actuals hauria de ser d’un rastrejador per cada 5.000 o 5.500 habitants, és a dir, uns 1.404 per a tot el Principat. ‘No tenir els recursos suficients, incloses les proves en massa, ja sabem què significa: confinament total i un estrès sanitari brutal’, afegeix.

Fonts de Salut detallen a VilaWeb que treballen per reforçar les unitats de vigilància epidemiològiques territorials, de manera que la regió sanitària Metropolitana Sud, on es localitzen els brots de l’Hospitalet, tingui, entre metges i infermers, com a mínim vint professionals més. D’altra banda, recorden que s’ha reforçat l’Atenció Primària a tot el Principat, amb 436 professionals, i que hi ha una plantilla de 120 treballadors –ampliables a 900, en cas que l’epidèmia es torni a disparar– que es dediquen a fer seguiment telefònic dels contactes identificats.

Preocupa Barcelona

A l’Hospitalet de Llobregat, on la Generalitat ha recomanat restriccions a la mobilitat als barris de la Torrassa, la Florida i Collblanc, s’hi han detectat 329 casos aquests darrers set dies, dels quals 94 només dilluns. L’endemà, Salut va admetre que la situació era preocupant i que hi havia transmissió comunitària. Malgrat això, Mendioroz reitera que s’ha actuat abans a l’Hospitalet que no pas a Lleida. A més, ha descartat de tancar els barris afectats, tal com s’ha fet al Segrià, per una qüestió de ‘mobilitat i infrastructura’.

Per la seva part, Arenas recorda que les dades són una fotografia del passat i que avui la propagació del virus va molt més avançada. ‘L’enduriment de les mesures decretades a Lleida pot contenir els brots, però quan aquest problema es traspassi a Barcelona, que ja ho fa ara, la catàstrofe serà enorme. Barcelona és un nexe de mobilitat i té una densitat elevadíssima. És una qüestió de càlcul: l’expansió per la ciutat és una bomba nuclear, no tan sols per a Catalunya, sinó per a tot l’estat’, analitza.

Arribats a aquest punt, Arenas veu difícil que el conjunt de l’àrea metropolitana no acabi confinada si no s’actua ‘amb l’agilitat, la flexibilitat i la rapidesa’ que exigeix la situació actual. ‘Com més es tardi, més contundent s’haurà de ser i més es perjudicarà els ciutadans i l’economia’, avisa. Tanmateix, la batllessa de Barcelona, Ada Colau, no preveu un confinament de la ciutat. De fet, en conferència de premsa, ha anunciat que divendres decidirà si calen mesures similars a les que afecten l’Hospitalet.

Colau també ha explicat que la Generalitat havia refusat la seva oferta d’aportar entre quaranta i cinquanta rastrejadors per a atendre ‘la urgència’ dels brots. No obstant això, fonts de Salut matisen que aquests professionals que ofereix la batllessa no són rastrejadors, sinó treballadors encarregats de fer el seguiment telefònic dels contactes. Ara bé, sí que reconeixen problemes amb el programa on s’introdueix la informació dels contactes.

A Barcelona els contagis s’han multiplicat aquestes darreres setmanes –amb un pic, de moment, de 263 divendres passat– i Arenas reitera que només hi ha un camí: ‘Calen proves PCR de manera multitudinària allà on hi ha incidència i un sistema de rastrejament potent, de manera que es puguin aïllar les persones infectades i els contactes. No inventem pas la roda, simplement no s’han fet els deures.’

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any