Raquel Ricart, Sergi Belbel i Vicent Alonso, entre els guanyadors dels premis de la Crítica dels Escriptors Valencians

  • L’acte de lliurament, organitzat per l'AELC, serà divendres 16 de juny al Centre Cultural la Beneficència de València

VilaWeb
Redacció
01.06.2023 - 18:23

Raquel Ricart, Vicent Alonso, Sergi Belbel, Ximo Cerdà i Maria Josepa Payà han estat els guanyadors de la 33a edició dels premis de la Crítica dels Escriptors Valencians. “Les obres premiades basculen sobre eixos dels nostres temps, des de la introspecció literària dels autors fins al despoblament rural passant per l’empoderament femení o el retrofuturisme”, han valorat des del jurat. L’acte de lliurament, organitzat per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), serà divendres 16 de juny al Centre Cultural la Beneficència de València.

Raquel Ricart (Bétera, 1962) ha guanyat el premi de narrativa per la novel·la El dit de Déu, que també ha rebut el Premi de la Crítica. És la segona vegada que l’escriptora del Camp de Túria guanya aquest certamen. Ja ho va fer en 2011, amb Les ratlles de la vida. “El dit de Déu presenta una profunda reflexió sobre què és escriure i, especialment, sobre els mecanismes de la creació literària que qüestionen les veritats que emmascara l’artefacte literari, a més d’una anàlisi del que s’ha anomenat l’angoixa de l’autoria femenina. La prosa genuïna de Ricart, rica en matisos i alhora delicada, la qual cosa li permet tractar temes de gran duresa i, al mateix temps, desmitificar la dolçor que, suposadament, porta afegida sempre la infantesa”, ha destacat el jurat.

Camins que el temps no esborra (Notes d’un dietari, 2006-2008) li ha valgut a Vicent Alonso (Godella, 1948) el premi en la modalitat d’assaig. Aquests anys, en què l’escriptor va deixar la docència en la universitat i va traduir els Assaigs de Michel Montaigne, van marcar la seua trajectòria.

El reconegut dramaturg Sergi Belbel (Terrassa, 1963) ha obtingut el premi de teatre amb la història Ella i màquina. El jurat ha destacat “la utilització minimalista, acurada i altament eficaç de la llengua i del llenguatge”, en una obra que va de l’humor negre a la paròdia i al drama.

D’altra banda, Ximo Cerdà (Xàtiva, 1975) ha guanyat el premi en la categoria de literatura juvenil, amb El secret del contacontes. Es tracta d’un viatge a finals del segle XIX en la imaginària capital d’un imaginari país, que presenta una història de fantasia clàssica i altres ingredients que transporta el lector a un món retrofuturista amb ressonàncies victorianes.

Maria Josepa Payà (Beneixama, 1970) ho ha fet en la de literatura infantil, amb Mariola i la botiga de la font, una obra que reflexiona sobre el despoblament del món rural i el tancament de negocis de proximitat.

La junta del País Valencià també atorga el Premi Difusió, que enguany ha estat per a la Poefesta, el festival de poesia d’Oliva. Es tracta d’una iniciativa de la poetessa Àngels Gregori, actual que ha aconseguit implicar tota la població, el sector educatiu i el comercial perquè participen amb activitats al voltant del festival. 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any