Qui vol trencar l’ANC?

  • Un grup de membres del secretariat nacional de l’ANC anuncien una crisi demà mateix que causa una alegria gens dissimulada en alguns sectors polítics i mediàtics dels país. La presidència i ells mateixos tenen la responsabilitat de pensar a qui afavoriran si això acaba passant
  • L’ANC s’enfronta a una crisi recurrent

Vicent Partal
16.02.2023 - 21:40
Actualització: 18.02.2023 - 11:22
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ANC té demà una reunió molt important i una part del secretariat nacional, crítica amb les posicions de la presidenta, Dolors Feliu, gairebé es pot dir que anuncia que hi haurà una dimissió, pel cap baix, d’una vintena de membres.

Aquestes darreres setmanes he pogut parlar amb molts integrants del secretariat, de tots dos sectors, i he comprovat que efectivament hi ha molt de ressentiment envers la direcció de l’Assemblea. Un ressentiment que té fonaments innegables, però que em demane fins a quin punt no és inconscient.

Conduir una assemblea sempre és extraordinàriament difícil. I l’ANC és una assemblea de veritat, no una assemblea de nom i prou. Per això, des que va engegar, ha estat una víctima constant dels tripijocs de tot d’agents externs que l’han volguda utilitzar a favor seu, i també dels egos d’alguns que han vist en l’ANC una plataforma per a impulsar la seua carrera.

No hi ajuda gens que els estatuts de l’entitat siguen tan rígids, sovint pense que excessius. O que hi haja gent que no pot sofrir ser fora del focus mediàtic després de dedicar-se en cos i ànima a una organització tan transcendental. O que hi haja hagut direccions que no han entès que això no és una organització piramidal on es pot imposar a les bases qualsevol idea, per més brillant i encertada que siga. L’ANC és una rara avis en un país com el nostre, massa acostumat al control autoritari i al messianisme. I això, que la fa ser una eina fantàstica, també té un preu.

Estic convençut que una part de la crisi actual es deu als problemes recurrents de funcionament intern. L’ANC es renova cada dos anys, però quan se n’han d’elegir els òrgans passa ben sovint que s’ajunten persones que no es coneixen entre elles i voten, sense tenir prou informació, càrrecs que al cap de quatre dies estan penedides d’haver votat. A voltes es fan arranjaments estranys que acaben petant-los a la cara, com el de la vice-presidència actual, que ara hauria de renovar-se a partir d’un acord personal que no és clar que es vulga respectar. I al final és evident que, tot i ser una assemblea, el paper de la presidència de l’ANC té un enorme impacte social, públic, mediàtic, que no sempre és ben entès. De fet, en tota la seua història no conec ni una sola elecció que no haja estat conflictiva ni cap presidència que haja estat suau i plaent. Fins al punt que a voltes he pensat que l’ANC hauria de tenir una presidència fosca, discreta, que gairebé ni fos pública, i que es concentràs a mantenir el funcionament de l’organització; i, al marge, uns portaveus que n’assumissen la cara pública i que poguessen ser rellevats sense originar grans crisis, com aquesta que sembla que s’acosta.

En aquesta crisi, la qüestió de la llista cívica és l’element que es fa servir per a justificar aquest trencament que alguns ens anuncien que hi haurà demà.

És significatiu, parlant d’això, constatar que aquestes setmanes ja hi ha hagut membres del secretariat nacional que se n’han anat a casa, farts o desencantats, com una reacció individual de decepció amb allò que s’han trobat, amb el comportament de la direcció. I això em sembla natural i molt respectable. Conec gent extraordinàriament vàlida que a la seua comarca són un pal de paller indiscutible, però que no se senten còmodes en el secretariat nacional per la manera com la direcció el condueix o per la feina que s’hi fa. És trist que pleguen, però no tinc cap retret perquè ho facen.

Ara, això que es preveu per a demà és tota una altra cosa. Parlem d’una dimissió coordinada amb la voluntat de fer el màxim soroll públic i que a penes amaga una lluita pel poder, amb noms i cognoms. Els dels principals representants públics de l’ANC.

I és en aquest sentit que no veig clar, després de parlar amb els uns i els altres, si el debat sobre la llista cívica és real o si és impostat. Sobretot perquè té una solució senzilla, que és demanar a les bases què en pensen.

Els qui amenacen públicament d’anar-se’n afirmen que fer una llista cívica va contra els estatuts de l’ANC i posaria fi al seu paper com a impulsora civil del procés d’independència, perquè inevitablement acabaria essent un partit. Hi ha el precedent de Primàries, però en qualsevol cas el debat és legítim, molt interessant i paga la pena que es faça bé. Perquè és veritat que això seria un canvi enorme del paper de l’ANC, que, per tant, cal prendre amb molta precaució, però també és veritat que en els onze anys d’existència de l’organització no ens havíem trobat mai en la situació d’avui, que els partits polítics independentistes són els qui frenen la independència. Quan es va crear l’Assemblea, de fet, ningú no preveia que això pogués passar.

Tanmateix, sobre la llista cívica crec que, després de llançar-se la idea –que ja ha tingut un impacte fenomenal sobre la vida pública catalana–, s’ha entrat en una espiral gens convenient. A parer meu, la llista cívica hauria de ser la conseqüència, el final, d’una reformulació del full de ruta. No un objectiu en si, com ha semblat en algun moment que es volia presentar. Simplement, perquè no hi ha eleccions a la vista i el debat, per tant, avui no té sentit pràctic.

Per això crec que la direcció de l’ANC té una responsabilitat primordial, la de resoldre amb la màxima generositat i fins allà on siga possible les tensions internes que hi ha a la cúpula de l’organització i evitar que ningú se senta marginat. Això és molt important i no deu ser senzill. I, alhora, els qui se’n volen anar fent tant de soroll com puguen crec que també tenen una responsabilitat, que és demanar-se a què serveix, i a qui serveix, la seua acció.

Demà sabrem què passa, però no vull acabar sense fer un advertiment. L’Assemblea no la destruiran ni els uns ni els altres –ja hi ha hagut més moviments com aquest i ha continuat ben viva, perquè la seua força és el paper referencial que té per al poble. Però és més que probable que si la situació no se sap reconduir li facen molt de mal. I, d’això no en tinc cap dubte, alguns ho aprofitaran amb alegria per a rematar-la i enterrar-la.

El govern autonòmic, per exemple, ja ha mogut fils fa temps perquè la manifestació de l’Onze de Setembre l’organitze una altra associació molt més dòcil i fàcil de controlar. En compte de l’ANC. Elisenda Paluzie –a qui, per cert, també set membres del seu secretariat li van plegar en grup– va fer un paper excepcional salvant l’ANC dels apetits dels partits. Potser algun dia ens podrà explicar les pressions que va haver de resistir perquè els lemes no fossen rebaixats i reduïts. I què me’n dieu, de la situació creada l’any passat amb el president Aragonès, provant de rebentar la manifestació de l’Onze de Setembre, directament i sense amagar-se’n. Que als partits, i molt especialment avui a ERC, l’Assemblea els molesta i la voldrien morta, crec que no ho pot posar en dubte ningú. I això és també, també, part del debat de demà.

Després de la pandèmia, que tant de mal ha fet a tots els moviments populars a tot el món, l’ANC, i el moviment independentista al carrer, sembla que podria tornar a agafar una certa velocitat. Aquests darrers cinc mesos ha protagonitzat quatre grans mobilitzacions, cosa que no passava del 2019 ençà: l’Onze de Setembre; el Primer d’Octubre, organitzat pel Consell de la República; el 6 de desembre, amb aquella manifestació contra la reforma del codi penal espanyol que tant va molestar els autonomistes i que, vista des d’avui, era tan necessària; i la concentració contra la cimera Macron-Sánchez. L’ANC, per tant, torna a funcionar i pot tornar a ser un factor determinant per a l’avanç de l’independentisme. Trencar aquesta dinàmica en aquest moment és una opció. Però la pregunta inevitable després d’admetre això és a qui interessa. I, sobretot, qui hi eixirà guanyant si la trencadissa anunciada acaba tenint conseqüències greus.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
16.02.2023  ·  21:53

Allò que anomenem partits polítics odia tot allò que no pot controlar. I donat el poc nivell de tota mena de les seves cúpules (compostes per trepadors dòcils) és lògic que vulga rebentar l’ANC. No se’n sortiran. Els grans egos no solen tindre cap qualitat més.

Sebastià Vaccaro
Sebastià Vaccaro
16.02.2023  ·  22:15

Ras i curt, l’ANC va fer un paper fundamental per arribar al 1/10. I si el 27/10 haguéssim seguit endavant l’Assemblea s’hagués dissolt amb la satisfacció del deure aconseguit.

Monika Diethelm-Knoepfel
Monika Diethelm-Knoepfel
16.02.2023  ·  22:19

Soc suïssa sense arrels catalans i soci de l‘ANC Suïssa des de 5 anys. He participat a 3 Diades a🇨🇭i 2021/22 a les Diades de Barcelona i sobretot les grans manifestacions em van il·lusionar molt. Em sembla molt important preservar aquesta eina tant potent!

Xavier Vila
Xavier Vila
16.02.2023  ·  22:21

La resposta a la pregunta de a qui interessa i a qui beneficia es en el mateix escrit, ERC sobretot, també l’hi va bé a l’estat espanyol, un maldecap menys. Si ERC pot portar l’os de l’ANC al seu amo de Madrid i aquest l’hi fa una frega al cap, ells mouran la cua i ja estarán contents.

Mercè Duran
Mercè Duran
16.02.2023  ·  22:22

Em sap greu Partal, però em falten noms i saber qui són els uns i qui són els altres. Sembla que tu els coneixes molt bé a tots, però les lluites cainites de l’ANC no estan a l’abast de tothom i crec que, com jo, molta gent no en tenim ni idea del que passa.
Si demà tornes a parlar d’ells et demanaria una mica més de claredat per tal de que poguem entendre el que es cou.
Afegeixo que tanta politiqueria de baixa estofa em cansa i avorreix molt.

Núria Florensa
Núria Florensa
16.02.2023  ·  22:28

Sempre en Partal, ens ilumina. Avui “sabia” q el tema seria al voltant de l’ANC I així ha estat. Sóc coordinadora de l’Esquerra de l’Eixample i poques associacions poden treballar tant i gratuïtament (tot pro bono) i molts/moltes per a un sol objectiu: la independència de Catalunya en forma de República social…
Sòcia d’Òmnium vaig abandonar l’activisme, pq massa por, consigna “quiets i eixamplant la base” , a més de ser totalment vertical i dedicada a Jocs Florals i culturals…..
Està clar q ANC és assembleària i per això poden haver discrepàncies?
I seguirem sense defallir al servei del poble de Catalunya.

PD. Mai he militat a cap Partit ni sindicat de classe.

Mª Teresa Brasó
Mª Teresa Brasó
16.02.2023  ·  22:29

Sr. Partal en la pregunta hi ha la resposta, a qui interessa ho hem vist clar en les pressions fetes en les manifestacions que a pesar de les pressions han sigut un exit.
Altre cosa es que hi hagin discrepancies que s,hagin de tenir en conta com a tota organitzacio pero la pressio que estan fent ara un grup de persones es injustificat.
Tot el meu sulport a la Presidenta.

Antoni Biada
Antoni Biada
16.02.2023  ·  22:33

, ERC actual és un càncer per l independentisme

Anna Prats
Anna Prats
16.02.2023  ·  22:47

L’ANC ha fet públic un “Comunicat sobre la democràcia interna de l’assemblea”. Les decisions a l’entitat impliquen un procés llarg i democràtic per part dels membres: debats, acords i discrepàncies.
Denuncia les filtracions als mitjans d’informació que és confidencial.
https://assemblea.cat/comunicat-sobre-la-democracia-interna-de-lassemblea/

Joan Mollà
Joan Mollà
16.02.2023  ·  22:52

És evident que l’Assemblea sempre ha estat una entitat on els partits polítics han tractat d’exercir-ne el control i que això ha provocat moltes crisis. També és ben cert que al Secretariat Nacional hi arriba gent de tot tipus: quan votem en les eleccions internes, ho fem una mica a cegues. Només pots fiar-te del que escriuen i diuen en actes molt limitats. És cert que molts ho han fet servir com a palanca per pujar després en algun dels partits. Pocs Secretaris Nacionals he vist que, un cop acabat el seu mandat, tornin a exercir d’activistes de base.
És evident que el tema de la Llista Cívica sembla la clau de tot: no deixa de ser una proposta anti-sistema de partits ( no una anti-política). Cal respectar el que diu el Full de Ruta, aprovat per una gran majoria. Si dins del Secretariat no es posen d’acord, cap problema: la resposta està en mans de tots els socis. No es pot eliminar aquest dret que tenim tots a votar-ho. I si es tira endavant, això no trenca la transversalitat, perquè la proposta tracta de la mateixa manera a tots els partits “independentistes”. I als que parlen de que l‘ANC no es pot definir en la política de partits, no recorden qui va potenciar Junts pel Sí? I no hi eren tots 3 partits!
Sisplau: si alguna cosa volem els promotors de la Llista Cívica, és canviar la manera d’exercir la política. Cal una regeneració. Si la societat civil ens barallem entre nosaltres, estem imitant-los. Tinguem calma, debatem-ho a fons, els socis i tothom en general. Mirem els pros i els contres. Pensem en el País, no en els “nostres”.
Els que fa mig any que estem treballant en el projecte només volem exposar-lo i escoltar altres opinions, altres opcions, altres arguments.
Per si algú hi té interès, perque tothom parla de Llista Cívica però no en sap pràcticament res, us adjunto l’enllaç: hi trobareu un decàleg-resum i un enllaç a un document més llarg, encara incomplet, però que permet fer-se’n una la idea.
Ningú va dir que fer la independència fos fàcil. Però tampoc pensàvem que hi hagués tanta gent disposada a tirar-se trets al peu.
http://smxi.cat/llista-civica-si-o-si/

Jaume Bonet
Jaume Bonet
16.02.2023  ·  22:59

És evident que els partits polítics no volen cap organització civil que els superi … ni Junts ni ERC volen que l’ANC tengui més força que no ells, i tots els partits grossos segur que no estan d’acord amb la llista cívica, perqque els qui rebrien serien ells (i amb tota la raó del món). Allò que ja no serveix per a la independència spon els tres partits grossos (ERC no cal parlar-ne, Junts tè mitja direcció, pel cap rpoim, que poden anar de bracet amb ERC, i les CUP volen fer un referendum quan ja està fet i guanyat). La única canidatura que pot salvar els mobles de l’independentisme és la Llista Cívica. Que convoquin votaciçó general, entre els agfiliats, i que siguin els afiliats els qui ho decideixin. Sortir a camí contra l’actual presidenta (quan només ho són dos anys) és una venjança per part d’ERC i una prevenció per part d’un gran sector de Junts (no sé si majoritari o no, però molt poderós)

Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny
16.02.2023  ·  23:04

Comparteixo la teva anàlisi sobretot la teva conclusio. Ens obligaran a construir una altra organitzacio amb el que costa i el temps que caldrà ? Mentre tant haurem fet un gran favor a ERC i a l’estat espanyol. Frenarem el procés per la independència. Una mica de criteri si us plau i sobretot intel.ligència. VISCA L’ANC !

joan rovira
joan rovira
16.02.2023  ·  23:14

El que és útil i serveix (a tots) molesta a les coloraines de la prorrata colonial.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
16.02.2023  ·  23:37

A cap organització ningú és imprescindible. Qui no estigui a gust al secretaria que plegui i en el seu lloc s’hi posarà una altra persona que tingui més clar quin és el paper que ha de jugar l’ANC en aquests moments. Força presidenta Dolors Feliu i rebi tot el meu suport.

Jordi Sancho
Jordi Sancho
16.02.2023  ·  23:42

L’ANC és l’eina definitiva de la ciutadania per desempallegar-se dels interessos de partit contraris a la independència. Per això mateix des de sempre ha estat assetjada per TOTS els partits i fer-se’n amb el control de la mateixa.

Sempre ha passat i passarà perquè l’ANC és una assemblea 100% amb tot lo bo i tot lo dolent que el assemblearisme representa. Els guanys però són molt més que no pas els defectes que pugui tenir. ANC és dels seus associats i només respon a ells i elles, és a dir que qualsevol decisió cabdal passarà per les seves mans.

Per 4 anys (amb presidència de Jordi Sànchez i Elisenda Paluzie) jo ho he viscut des de dins i us ben asseguro que és molt difícil de gestionar perquè els Secretaris Nacionals de partit existeixen, i d’una manera continuada posen pals a les rodes per alentir i blocar el bon funcionament de l’Entitat. Us donaria noms que us deixarien perplexos…

Fem suport a l’Entitat. Una Entitat que pensa per si sola, que camina sola i sense retre pleitesia a ningú i que només obeeix als seus associats, a l’independentisme.

Fem-la costat perquè superi altre cop l’enèsim intent per fer que desaparegui i així deixi de fer nosa als partits. ANC és pal de paller i necessita suport i gent disposada per fer-ho possible.

Jordi Sancho

Daniel Mir
Daniel Mir
16.02.2023  ·  23:43

Serà una bona ocasió per a que la ANC es tregui de sobre el llast dels partits polítics. Sobre tot el de la ERC.

Per altra part, la Llista Cívica no converteix la ANC en un partit polític ja que és una llista que no estarà formada per gent de l’Assemblea sinó per gent proposada per aquesta. Àdhuc es podria proposar que els que formessin part de la Llista Cívica es desvinculessin de la ANC en cas de ser-ne socis.

joan guinarda
joan guinarda
16.02.2023  ·  23:44

Hi haurà policia infiltrada, també, a l’ANC??
O erquis, potser…

Jaume Sans
Jaume Sans
16.02.2023  ·  23:57

Molt d’acord amb l’anàlisi i la majoria dels comentaris. En resúm, hi ha dos temes conflictius: la relació Comité Permanent – Secretariat i la Llista Cívica. Del segon no cal donar-hi més voltes: es va aprovar per una amplia majoria incloure’l al full de ruta i el que cal es desenvolupar-lo per a fer una o dues propostes d’implantació i que les bases decideixin. El primer cal atacar-lo amb tècniques de mediació per arribar a una solució de compromís. Una persona objectiva i amb criteri (com l’amic Vicent, per exemple) seria un bon mediador.

Núria Feliu
Núria Feliu
16.02.2023  ·  23:57

Un molt bon article i sobretot el comentari i la informació d’en Joan Mollà. M’he llegit i descarregat el decàleg de la llista cívica. També el document més llarg, aquest encara no l’he pogut llegir. Ho faré, pots estar segur. Moltes gràcies, Joan, la teva informació és molt valuosa. Endavant!!

Jordi Torruella
Jordi Torruella
16.02.2023  ·  23:59

Vicent, em sembla un article del tot ben encertat. L’ANC ha estat una eina clau per arribar on som. El partits han maldat per prendre’n el control en benefici propi. Entenc que hi pugui haver discrepàncies amb la llista cívica, amb la direcció i demés coses que desconec però hem de tenir una cosa ben clara, l’ANC és l’eina del poble i cal preservar-la. Pots no estar d’acord i apartar-te’n fent un pas al costat, però mai un pas en contra ja que et debilita i això ho aprofita l’enemic.

Anna Linares
Anna Linares
17.02.2023  ·  00:24

La ANC ha sigut una eina mobilitzadora molt potent, sempre entre els que manen hi han diferències d’opinió i Egos, però això no es motiu per destruir una eina que tant ens ha donat, i si desde fora ho intenten perquè els interessa, la gent no ho hem de permetre, em vaig donar de baixa de Omniun pel seu sucursalisme amb ER , però la ANC sempre s’ha mantingut ferma, només demano a aquets dos bàndols que no destrueixin el poc que ens queda, i no do guin motius de satisfacció als que ens volen mal!

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
17.02.2023  ·  00:25

He rebut el comunicat de l’ANC i he llegit l’editorial. De moment no s’entèn gran cosa sobre quins són els temes que estan en discusió.
A mi em sembla que l’ANC ni pot mantenir sempre el mateix enfocament ni pot mantenir el vel de ser un esperit immaculat.
No el pot mantenir perquè està formada per persones que tenen tendències que, en les circumstàncies actuals, considero que aniran divergint.
Noves circumstàncies demanen nous enfocaments i les circumstàncies han canviat i estan canviant molt.

Carme Vilaró
Carme Vilaró
17.02.2023  ·  00:43

Com sempre passa, el nostre pitjor enemic som nosaltres mateixos…

Però crec que l’Assemblea serà capaç, també, de sobreviure als seus il·lusos enterradors.

Ens fa falta el retorn a allò que és l’essencial.

La majoria del SN hi ajudarem amb valentia, humilitat i generositat.

Gerber van
Gerber van
17.02.2023  ·  00:52

Moltes gràcies, Vicent, per les teves paraules conciliadores per evitar una fractura dins l’ANC. Una fractura segurament danyarà el procés, que pot resultar en un endarreriment de la independència de Catalunya, però segurament no serà el final del proces! Sigui com sigui, la voluntat dels ciutadans sobre la independència no desapareixerà.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
17.02.2023  ·  01:49

A l’ANC ja fa molt que la van fer descarrilar els carnets de partit, que hi haurien d’estar prohibidíssims. És cert que jo en vaig eixir fa temps per no estar d’acord amb la seva discutible política cultural (només famosos), però també perquè estava cremat amb el rumb que estava prenent l’ANC a mitjan 2019 i perquè l’ANC estava afectada de la mateixa barcelonitis que els partits. Sí que crec que l’actual presidenta ho fa almenys una mica millor. Però si l’ANC vol funcionar, ha de prohibir els carnets de partit, o hi haurà “shows” com aquest a cada pas.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
17.02.2023  ·  02:30

No sé a què venen ara aquests escarafalls i amenaces de marxar de l’ANC si es tira endavant la llista cívica.

La qüestió de la llista cívica va ser votada pels mateixos membres de l’ANC. En concret era una esmena i va ser aprovada per una amplíssima majoria entre la qual m’incloc i en conseqüència va ser incorporada al Full de ruta.

La pregunta que em faig és qui ha muntat aquest debat al voltant de la llista cívica. I quin és el debat? Si s’ha de respectar o no el que hem votat els membres? Si és això ja tarden a plegar.

Joan Ubach
Joan Ubach
17.02.2023  ·  03:46

El que tindrien que fer els partits anomenats independentistes, és dissoldres i integrar-se sense condicions a la Llista Cívica. Ara, veient com han reaccionat des de l’1-O, un cop sel’s ha vist el llautó, l’unic que fan a la societat catalana és nosa. I nosaltres tontos de tornar a votar les mateixes cares.

JOAN TORRECILLAS
JOAN TORRECILLAS
17.02.2023  ·  07:30

Fa mal que la ANC continuï tenen èxits en les convocatòries.
Els partits sempre han estat dintre de ANC i han volgut Influenciar
El que pasa és que ara fa nosa als que han retornat al autonomisme i faran tot el possible per controlar-la o rebentar-la (talment com han fet amb Òmnium,tele3)
Veure els comentaris que fan gent de Esquerra, com el Sr.Melitò: “noves circumstàncies demanen nous enfocaments i les circumstàncies han canviat i estan canviant molt”.
Això vol dir: ara manen nosaltres a la gestoria, així que ANC no torbeu ni molesteu que tenim uns pactes signats amb l’Estat.
Asun

Joan López
Joan López
17.02.2023  ·  07:43

Doncs la resposta es ben senzilla….ERC.
Omnium ja es veu el que fà ara,el seu president es de ERC.
L’Ami tambè ja es veu el que fà,su president d’ERC.
L’ANC ha estat sempre per a munt dels partits i això li fà nosa.
Crec que donar-hi noms dels que volen dimitir en bloc i veure en qui partit militan o son simpatitzans ho deixari tot mes clar.
Jo soc militant de l’ANC desde fa 10 anys i no estic afiliat a cap partit.

Eulàlia Gili
Eulàlia Gili
17.02.2023  ·  07:47

Totalment d’acord amb l’editorial..
L’ANC és de les poques coses que ens queden on agafar-nos o aixoplugar-nos. Que no es malmeti per incomprensibles diferències irreconciliables.
Els associats no ho mereixem.
I als enemics de l’ANC no els podem donar aquesta satisfacció.

Albert Miret
Albert Miret
17.02.2023  ·  07:53

És això l’únic que sap fer ERc? Destruir tot el que pugui de Catalunya? No n’hi ha prou havent entrat policies a totes les organitzacions? De fet, això no és més que la demostració de la por que els fa una llista cívica. Sabent això, hem d’exigir-ne immediatament la seva creació. Estem tips d’espanyolistes camuflats i protegits per ERc.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
17.02.2023  ·  08:04

L’ANC ha estat la millor eina pel moviment independentista i ho ha de continuar sent. Aquesta entitat, que té tanta força i prestigi, és normal que molesti als partits polítics perquè els hi pren protagonisme i influència. Ja va passa amb l’Assemblea de Catalunya però en aquells moments l’objectiu de la lluita antifranquista era molt més nítid i potent, i a més la clandestinitat obligava a ser solidari amb els companys de lluita encara que fossin d’un altre matis ideològic. Sembla que encara hem d’aprendre molt per arribar a un nivell de generositat significatiu que pugui superar, sense gaires dificultats, les pedres de les estratègies no compartides perquè l’objectiu és el mateix, està molt clar i s’hi ha d’arribar -hi hem d’arribar tots- sinó per un camí per un altre.

Antoni Cuadrench
Antoni Cuadrench
17.02.2023  ·  08:18

Estic d’acord amb la llista Cívica per moltes raons:
– Per aplegar-nos en un sol ramat i conduïr-lo cap a la ruta necessaria fins assolir la independència de Catalunya.
– Formular una Llei Electoral nova amb llistes obertes i acabar amb l’autonomisme obsolet, estúpid, d’un vot cada 4 anys que exclou la participació ciutadana en la política del nostre país. I que majoritàriament vàrem votar l’U d’Octubre del 2017: La Independència de Catalunya en forma de República
– Tot el meu respecte i suport a la Dolors Feliu, presidenta de l’ANC.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
17.02.2023  ·  08:24

Sempre amb l´ ANC! L´èxit de les darreres mobilitzacions inquieta als contraris. Qui ? ERC . Ja sabem qui hi ha al darrere de voler dissoldre-la, aquells del diàleg amb Sànchez. Endavant amb la Llista Cívica i escombrem els mercenaris.

Pep Agulló
Pep Agulló
17.02.2023  ·  08:30

LA RESPOSTA ÉS:

Trencar l’ANC interessa a l’autonomisme, sobretot ERC i altres sectors de Junts. Ho sap tothom.

Els que hem militat temps dins moviments assemblearis, sabem el que costa mantenir un mínim de participació col·lectiva en les decisions perquè els lideratges són molt potents, estableixen tendències que pugnen per guiar-la i d’alguna manera el reglament intern per preservar el màxim la democràcia interna, xoca amb la resistència a deixar el lideratge en mans d’altres… Això és així.

Una altra cosa és el que sembla una tendència organitzada (indesinenter) que qüestiona l’estratègia i les formes autoritàries de l’actual direcció de Dolors Feliu. En Vicent deu saber més coses de tot plegat. Em sembla bé la prudència de l’editorial.

D’entrada la lluita per imposar les idees dins l’ANC em sembla saludable dins el marc democràtic i transparent de l’assemblea. És natural que l’estratègia de la llista cívica, jo sempre he estat en contra, que afecta directament la naturalesa de l’ANC, si moviment o partit, sigui punyent i segurament portarà dolor i desercions, però un cop llençat a quatre vents la proposta de la llista, l’ANC ha de decidir…

Espero que no donem arguments a l’enemic…

Erika Casajoana
Erika Casajoana
17.02.2023  ·  08:31

“Els partits voldrien l’ANC morta”, així, generalitzant, és una afirmació falsa i com a sòcia de Junts demano sisplau al director que la rectifiqui. Entenc els equilibris que forçosament ha de fer Vilaweb. És cert que esmenta un partit amb nom i els altres no. Però igualment, no ens ho mereixem. Sempre igual, tots els partits han de pagar el desgast que només pertoca a ERC. Cansa molt, ni sortint del govern ens n’hem lliurat.
Erika Casajoana

Pere Subirana
Pere Subirana
17.02.2023  ·  08:48

El principal problema de l’Anc és el seu model d’organització. Es un model organitzacional industrial, propi del segle XIX, és com una fàbrica on hi ha caps, encarregats, sots-encarregats i treballadors (socis).

Es va fer així expressament. Si fem la pregunta “cui prodest?”, a qui beneficia aquest model d’organització sens dubte és als partits. Les bases escullen a Liz Castro però qui fa de secretari general és Jordi Sanchez, que ja llavors era un home de partit i treballava per a ells soterradament.
Alguna cosa s’ha perdut pel camí, s’ha perdut la democràcia.

Es un error centrar el debat en les persones, perquè més enllà d’infiltrats propis i extrangers, l’ANC no ha estat mai assembleària, o si voleu només ho ha estat parcialment, mai les decisions de les bases han estat respectades començant per l’elecció de secretari general.

L’ANC és a hores d’ara una joguina trencada, no serveix per a fer la independència, més aviat és un destob. Necessitem que la gent no confongui la independència amb una organització. L’organització és una eina només, i si no serveix se’n pot crear una altra.

Caldrà fer foc nou amb organitzacions més horitzontals, sense càrrecs però amb “responsables d’àrea”, sense blocatges a la democràcia directa, molt més adaptades a la realitat que l’envolta. L’ANC ha trigat 5 anys a adonar-se que els partits són un fre per a la independència quan això ja es veia el 2017.

Ja fa temps que a Catalunya el model industrial ha deixat de ser el més important perquè l’economia és dinàmica. Ara cal que ho deixi de ser també a les organitzacións.

Joaquim Gregori
Joaquim Gregori
17.02.2023  ·  09:26

Si ho han aconseguit amb Òmnium, fins a fer-los afirmar que la manifestació del passat desembre contra la reforma del codi penal que endureix la persecució de la dissidència era “antipolítica”, segur que se’n sortiran també amb l’ANC. És molt trist, però la disposició de càrrecs, sous, subvencions i publicitat institucional a repartir és infinita.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
17.02.2023  ·  09:59

espanya no té tradició democràtica (doncs mai l’ha pogut exercir en plenitud) i, molt probablement per això, els partits polítics espanyols deuen ser dels més anti-democràtics del “Món Occidental”. El mateix passa amb qualsevol organització o institució que toqui pela i/o acumuli poder.

Per a mostra molt clara tenim els partits espanyols fake-indepes d’ERC i JUNTS, una autèntica vergonya a l’hora d’exercir la representació dels votants, de la lluita per executar el Programa, de l’honestedat, la transparència, la sinceritat,… El cas d’ERC és realment d’estudi (per joc brut i inutilitat), porten tota la infinita transició espanyola (del Franquisme al nou-feixisme transformista) repetint el cicle d’intentar créixer a qualsevol preu (guanyar poder) per foter-se-la al poc temps.

Pel que fa a la CUP, no crec que siguin tan roïns, més aviat crec que són bastant incapaços. A part que des de 2018 estan totalment intervinguts i espantats (espanya els tracta de terroristes menja-nens).

En fi, fa més de 10 anys que l’ANC va néixer per impulsar el Procés. Ho va fer com a resultat de l’organització del Poble al marge dels partits espanyols “catalanistes”, a qui el Procés els va agafar fent la migdiada (JUNTS) o mirant de recuperar-se d’una de les seves patacades (l’ERC post-tripartit). Tant JUNTS com ERC van mirar d’aprofitar el Procés per millorar el seu Negoci, moltes vegades amb un màrketing marcià que feia molta angúnia (l’Artur Mas va trigar 1,5 anys en pronunciar la paraula “Independència”…). La CUP, amb la seva “puresa” naïf, encara semblava salvar els papers… això sí, fent molta ràbia a JUNTS i ERC.

Vaja, que des del primer moment JUNTS i ERC se n’han aprofitat del Poble d’una forma més o menys fastigosa. En els darrers anys de forma descarada (especialment ERC). Fins i tot Omnium ha caigut al mateix parany que la CUP. Només queden la parodia del CxR i l’ANC. Tots dos estan corcats per l’acció dinamitadora dels partits espanyols fake-indepes. Si no hi ha una neteja de l’acció dels polítics, el Procés, tal com és avui, està acabat. Fins que no siguem tots conscients que els partits fake-indepes són el nostre pitjor enemic i actuem a la contra (re-organitzant-nos), la nostra derrota està assegurada.

Organitzem-nos. Actuem. Intentem salvar l’ANC i, si no es deixa, doncs bon vent… i fem-ne una Assemblea de nova al marge de la influència dels partits.
Llista Cívica ja !!!
(o llistes / agrupacions d’electors sortides de la nova Organització Independentista del Poble en la forma guanyadora que acabi tenint i en el moment oportú… amb o sense l’ANC)

Jaume Riu
Jaume Riu
17.02.2023  ·  10:01

SOBRETOT PER PERDURAR
L’ANC i també la Llista Cívica tenen la missió de dissoldre’s en el mateix moment d’obtenir el resultat pel que es van crear.
Aquest idea bàsica els fa radicalment diferents d’Omnium, o d’un partit polític, o d’una empresa industrial que es van crear sobretot per perdurar.

Carles Serra
Carles Serra
17.02.2023  ·  10:06

Que trist Vicent, ja fa temps que els partits i els seus col.laboracionistes volen controlar l’ANC, lo que ja han fet a Òmnium i AMI ; ja veus Vicent amb lo que s’ha transformat Òmnium, una entitat silenciada que es va desmorunan; quants socis s’han donat de baixa des de que han imposat aquesta junta i aquest Antich el capdevant? prefereixen enfonsar l’entitat abans que sigui crítica amb aquest partits botiflers i traïdors.
Si al final l’ANC és enfonsada/controlada pels partits, que ens quedarà per aglutinar els que volem ser lliures d’aquesta espaÑa franquista i corrupte.

Antoni Cerdà
Antoni Cerdà
17.02.2023  ·  10:10

No hi ha cap partit polític que accepti una organització social o política que no sigui afí o recolzi les seves idees o propostes. No ho poden consentir per aixó hi introdueixen distorsionors i rebentedors per a provocar conflictes interns.

Lluis Molist
Lluis Molist
17.02.2023  ·  10:22

ERC I ELS SEUS SUBMARINS

Federació de Comitès Poble Català Albert
Federació de Comitès Poble Català Albert
17.02.2023  ·  10:27

Foc nou:
http://www.comites-poble-catala.org
Nou programa per a qui vulgui ajudar o participar a Fer Probable La Independència.
Albert Bertrana

Oriol Roig
Oriol Roig
17.02.2023  ·  10:29

La llista civica o una alternativa als tres partits “independentistes” amb representacio parlamentaria es fara perque no hi ha mes remei. Pel cap baix hi ha mes de mig milio de votants “orfes” que ens mereixem representacio. Si sera de la ma de l’ANC o no, no ho se, pero acabara esdevenint-se. I a qui li piqui, que es rasqui… La realitat es molt tossuda.

Josep Soler
Josep Soler
17.02.2023  ·  10:55

Quina insistencia. Quina obsessio amb fer desapareixer tot vestigi del “proces” per part d’aquests esdevinguts “nous espanyolistes” que abans exigien ser reconeguts i distingits com els unics i mes verdaders independentistes del mon.
Ara tenen panic de l’ANC per la seva capacitat d’organitzacio i perque es de les poques entitats lliures que
queden i amb capacitat de desenmascarar la seva covardia I la seva deslleialtat amb el pais.
Ignoro si hi ha cap lector que tingui la mateixa deria de comparar les opinions d’alguns d’aqui amb les exposades en d’altres ocasions. Un exercisi interessant per saber el grau de solidesa d’aquesta campanya en contra del “proces”:
No patim. Son pocs, molt pocs i cada vegada menys perque la seva mentida ja no te recorregut.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
17.02.2023  ·  11:28

La ANC és un referent i te una força fantástica seria molt trist que després de tot el que s´ha fet tot saltes pels aires
Es cert que ja un sector de partits que li molesta però i sembla ser que dins l´assemblea també ja un sector que te ganes de ser ells pel seu interes personal i aixi crec que no anem bé. La ANC ha de seguir sent un referent a la societat civil per la a ditrecció ha de articular una entesa pel bé de tots

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
17.02.2023  ·  11:30

qui vol trencar ANC? la pregunta és naif. Logicament tots els qui els molesta: ‘govierno de espanya’ i partits catalans que no els agrada que s’organitzi res sense el seu consentiment és a dir tots excepte JUNTS i CUP.

AQUESTA GENT QUE POSA AL MATEIX SAC A TOTS ELS PARTITS FAN UN GREU ERROR.

els partits independentistes necesiten l’ANC i l’ANC sense els partis inpendentistes tampoc és res. Nomes heu de mirar l’èxit de les convocatòries quan van junts ANC, CxR, JUNTS i CUP (ER crec que fins que no canvie la direcció no si pot ni contar) i quan va l’ANC fa convocatories en solitari: per example la ‘ultima visita de Felip VI, per exemple. son un fracàs absolut.

NOS ENGANYEM NOMES TENIM FORÇA QUAN ANEM TOTS A UNA!

En quan altema de la llista civica d’aqui tres anys consider-ho també que és un error. En qualsevol cas si s’arribes a fer, només desitjo que ho decideixin el afiliats a l’ANC. NO LA PRESIDENCIA.

Una llista cívica competint en JUNTS, CUP, ER a qui beneficiaria? a ER i PSC. això és el què volem?

Felip Ojeda
Felip Ojeda
17.02.2023  ·  11:33

L’ANC va començar la seva autodestrucció en quan es va posicionar a les darreres eleccions, trencant la seva transversalitat social, la resta es el desccns de la pendent fins l’estat actual de descomposició…

Jordi Alsina
Jordi Alsina
17.02.2023  ·  11:41

L’element on pivota tota la problemàtica no és la “llista cívica”, és senzillament “la manca de democràcia interna de l’ANC” que ha fet que l’entitat actuï totalment de forma piramidal, servint als interessos personals i partidistes de la cúpula actual que llancen missatges falsos als mitjans de comunicació i no permeten la participació de les bases, emparant-se amb un compromís de confidencialitat que ells mateixos no respecten.

Aquesta manca de democràcia i de transparència que al llarg dels anys s’ha anat accentuant és precisament el mur que no ens deixà avançar a les persones de base cap a l’objectiu que tenim en comú, que no és altre que la Independència.

Caldrà buscar el camí entre tots per continuar endavant.

Miquel Requena
Miquel Requena
17.02.2023  ·  11:53

Avui he enviat aquest correu a la ANC:

Estimada ANC. Jo crec que a la entitat hi ha més d’un infiltrat dels partits polítics, del estat, hi ves tu a saber d’on més.
Els partits polítics no volen cap llista cívica doncs els hi traurà vots, l’estat tampoc doncs això pot enfortir l’independentisme, i la resta no ho sé.

Heu de fer una llista, si o si; heu de ser curosos amb els que la integren, heu de vigilar els possibles infiltrats i l’heu de publicitar-la als quatre vents.

Si no ho feu així, jo no sabré a qui votar, tots els partits ens han enganyat, ens fan mirar cap un altra banda i ens aixequen la camisa. Si no hi ha llista no votaré a ningú.

Atentament.

Miquel.

Marià Sust
Marià Sust
17.02.2023  ·  11:59

Molt d’acord amb en Vicent
És molt trist què les diferents opinions dins l”ANC, que són riquesa, siguin motiu de disputa
Subscric què no es gens clar “si el debat sobre la llista cívica és real o si és impostat. Sobretot perquè té una solució senzilla, que és demanar a les bases què en pensen”
Hi ha qui es vol carregar l’ABC, però això no ha de passar mentre l’ANC tingui unes bases fortes
Totes aquestes tristes disputes estan al Secretariat Nacional, però la gent de les Assemblees Territorials i Sectorials no està implicada i mes aviat farta d’elles. Per elles es manté la capacitat de mobilització intacte. Seguirem !

ALBERT MAS
ALBERT MAS
17.02.2023  ·  12:09

Totalment d’acord amb la proposta de la Federació de Comitès Poble Català que proposa el senyor Albert Bertrana.
Crec amb el programa i hi col•laboro tot el que puc.
Animo ha tothom a fer el mateix
Si no ho fem nosaltres no ho farà ningú.

Antonia Codina
Antonia Codina
17.02.2023  ·  12:33

Jo soc ANC. Sempre, tot i les discrepàncies. Discrepar és bo. Sempre que no prevalguin els egos personals. Parlar debatre i sobre tot donat veu als afiliats. Estem aquí per ajudar, com més consultes millor. Som assemblearis no som presidencialistes. Demano entesa a tots els que estan al capdavant, menys egos i més feina.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
17.02.2023  ·  12:42

Era inevitable que entre tots els professionals de la politica vulguin destruir l’ANC. No és el primer cop: primer van ser multes quantioses, després intents de ocupació massiva per part de partits, ara per via de la dissidència… amb el catalitzador necessari que és Erc fent d’enllaç amb el gobierno. Però s’equivoquen un cop més: és massa evident a qui beneficiaria la desaparició de la ANC! De manera que no serà fàcil que passi perquè els socis i simpatitzants sempe tindrem l’ultima paraula dins l’assemblea i/o al carrer quan calgui.

Berta Carulla
Berta Carulla
17.02.2023  ·  14:44

Molt d’acord amb la Mercè Duran. Vicent, si escrius com amic dels socis, secretariats, dels uns o dels altres, fes-ho en un bloc. Aquí ets un periodista informant, si et plau fes-ho amb rigor, amb menys generalismes i ambigüetats i sense donar coses per sabudes i descomptades. Informa del que passa, amb els noms que hi ha rere les veus que parlen. O seguirem sent un ramat de venuts.
I si no és cosa de noms potser és que la crisi no és tan rellevant i cal deixar que passi.
Gràcies.

Jaume Asens
Jaume Asens
17.02.2023  ·  15:06

Sempre he pensat que el nostre pitjor enemic érem nosaltres mateixos. La desunió ja ha arribat fins el moll del nostre moviment. Cal revertir aquesta tendència…. es urgent!. Cal sang freda, fermesa i respecte per cercar punts d’acord.

Roser Caminals
Roser Caminals
17.02.2023  ·  15:49

Soc membre de la junta d’ANC-USA i no tinc carnet de cap partit.
Com totes les entitats, l’ANC pateix de lluites internes, en aquest cas explotades pels partits (uns més que uns altres). Aquest és un gran tentacle del govern de la Generalitat per escanyar l’independentisme. Tothom, menys la majoria de ciutadans i uns quants polítics puntuals, tem la independència. Sense llista cívica, a les properes eleccions el PSC/PSOE ocuparà el buit que deixen els partits “independentistes” i la llista cívica és potencialment un gran obstacle en aquest escenari que tant desitja l’estat espanyol. Amb totes les seves mancances, necessitem l’ANC.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
17.02.2023  ·  16:39

Aquesta (concreta) Llista Cívica desagrada també a gent de militància tant incondicional com pot ser Lluís Llach. Li hem sentit dir a ell dubtant que hagi de ser l’ANC qui la promocioni.
En aquesta qüestió tant important i ha alguna cosa profunda que se’ns escapa.
Estaria bé un debat en profunditat entre tots.
No podem cremar l’ANC perquè és massa important.

M’afegeixo a la petició de Berta Carulla i Mercè Duran: Algú ben informat ens ha de dir les raons i persones de cada part sense ambigüitats.

Joan Royo
Joan Royo
17.02.2023  ·  16:52

Crec que l’ANC molesta i molt el govern autonomista i ERC. Aquesta gent ha girat 180º i l’ANC és un destorb a abatre. Sóc de l’ANC però des del sud del sud resulta difícil capir exactament què passa. Sóc partidari de la llista cívica i efectivament s’hauria de fer una consulta a tots els afiliats. Si una part del secretariat se’n va a casa no crec que signifique la desaparició de l’organització. El que no entenc, a la vista dels resultats, és la valoració que fa Partal: “la reforma del codi penal espanyol que tant va molestar els autonomistes i que, vista des d’avui, era tan necessària”. Necessària? Una altra pífia d’ERC. No tinc clar senyor director quan qualifiqueu d’ autonomistes a qui vos referiu? Ara per ara considere ERC com a autonomista. En l’editorial no queda clar.

Oriol Catafal
Oriol Catafal
17.02.2023  ·  17:12

Joan Royo,
Entenc que en Vicent diu que el què era necessària era la manifestació en contra d’aquesta reforma i no pas la reforma del codi penal espanyol.

ramon Feixas
ramon Feixas
17.02.2023  ·  18:18

En totes les pugnes, la part perdedora es divideix quan es fa feble, en confrontacions internes fins a la situació que importa més ser vencedor de la pugna interna, no pas la pugna que és comú a tothom. (la religió capitalista així ho estableix). Ningú pot negar que l’independentisme no se sent prou fort en aquest moment. Ningú vol ser-ne el responsable, com és natural. És lògic que sigui així, però és important recercar el el viarany en el que hi sigui tothom i que motivació no es deixi portar aigua avall. Ben segur que la societat independentista sabrà preservar el tresor que va lluir a l’any 2017. O es prefereixen les baralles dins l’independentisme? Mentre no h hagi un camí visible l’ambient no hi ajuda.

Xavier Peguera
Xavier Peguera
17.02.2023  ·  18:57

L’objectiu estatutari de l’ANC és el d’assolir la independència. Per ara hem intentat arribar-hi fent de lobby sobre els partits polítics i, sens dubte l’existència de Junts pel Sí en va ser la màxima victòria. Però la derrota ens ha portat a l’autonomisme que pot ser intervingut pel 155 quan els doni la gana.
La Llista Cívica és l’eina per a blocar l’autonomisme: ni govern ni pressupost ni CCMA, ni res de res.
Mentre els fem funcionar l’autonomia-espanyola anomenada “Catalunya” tot l’edifici de l’Estat Espanyol funciona.
Com ha de ser la Llista Cívica, doncs una agrupació d’electors ( cal recollir milers de signatures en un temps rècord) però si ho aconseguim, els representants escollits només han de retre comptes als electors. L’ANC no s’ha de convertir en un partit polític. Però tots els membres han de comprometre’s amb el programa “personalment” i han d’estar blindats per tal de no ser “extorsionats” ( ni ells buscant-los problemes de passat ni les seves famílies que puguin estar amenaçades: negocis, retirada de subvencions, etc…). Aquests superpolítics poden arribar a blocar el sistema? Sí, segur. Amb sa força dels vots. Sabent que des del minut 1 seran perseguits mediàticament i desprestigiats ( paraules tretes de context, etc….). Han d’esdevenir un “càncer” que provoqui la implosió des de dins. Per exemple: un nou 155.

Isabel Mora
Isabel Mora
17.02.2023  ·  19:04

Proposo que, a partir de la propera convocatòria, els socis de l,ANC que es presentin per al Secretariat hagin de fer constar si pertanyen a algun partit (digui el que sigui), si hi tenen alguna relació, si en són simpatitzants… Això ajudaria a aclarir moltes de les coses que passen.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
17.02.2023  ·  19:11

L’ANC ha estat la cara amable de l’independentisme durant molts anys, especialment amb les diades i campanyes de sensibilització porta a porta. Crec que caldria tornar a eixe nivell, amb accions paregudes o diferents que creen vincles emocionals entre la gent, sense soroll, feina de formigueta que, en algun moment, puguem empènyer altre cop als partits polítics.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
17.02.2023  ·  19:32

D’acord amb l’escrit de la M. Duran, només afegir que estar en un bucle permanent com estem , a part de fer-nos estar fastigeixats no ens deixa fer camí.

Salvador Molins
Salvador Molins
17.02.2023  ·  20:12

Jo crec que Partal s’equivoca perquè blanqueja l’errònia actitud d’aquests crítics, membres dels Secretariat, de la mateixa manera que erròniament blanquejava ER.

Ara, s’ha sabut que Uriel Bertran ha fet un pas al costat per facilitar les dificultats, això, en el seu moment també ho va fer Mas. Del gest de Mas en va esdevenir el MHP Puigdemont i fins i tot l’Octubre del 2017, el Referèndum vinculant votat i guanyat, la DUI, el Consell de la República i fa pocs dies el GOI “Grup Objectivament Identificable”

No perdem la il·lusió i l’esperança, perssistim!

Gràcies Uriel Bertran!

Gràcies per quan vau preparar des de Solidaritat la Llei de la Independència.

I gràcies. Uriel Bertran, per haver continuat en la lluita per a la Independència de Catalunya després de tants anys. Això l’honora.

Només sumant tots ens en sortirem, però sumar no ha de voler dir rebaixar plantejaments. Rebaixar plantejaments no porta enlloc, siguem humils, respectem i sumem.

Uriel Bertran, amb virtuts i defectes, va ser un dels creadors de Solidaritat per a la Independència de Catalunya, junt amb Alfons López Tena i Toni Strubell, i és per experiència qualificada capaç de guiar o assessorar la preparació i creació de la Llista Cívica. Llista única com ho foren les llistes de les pleniscitàries per a la Independència dels Països Bàltics, llistes que van ser guanyadores en les respectives eleccions i van fer possibles les independències de Lituània, Letònia i Estònia.

L’ANC no ha de tenir por de fer la Independència i tampoc ha de tenir por de potenciar la Llista Cívica que caminarà per si mateixa.

Aquests membres del Secretariat han de respectar el Full de Ruta i de moment retirar aquest gest crític i rupturista contra nosaltres mateixos. Ja tindran temps per fer la seva raonable oposició contra aquest projecte.

Jo, personalment, defenso aquest projecte que jo en dic la Via Bàltica. Si els partits independentistes són autèntics s’hi haurien de sumar tots. Però no ho faran, en el fons i de fet només els interessa les ridícules i vergonyoses engrunes de poder administratiu que els ofereix el ja prostituït i arruïnat estat de les autonomies. Quatre engrunes miserables per a Catalunya i tots els Països Catalans, però això sí, les butxaques plenes dels partits i dels seus càrrecs.

No caiguem en la trampa de la “Traïció dels Líders” que Xirinacs va denunciar.

És molt senzill, respectem el full de ruta, res més!

Jaume Palau
Jaume Palau
17.02.2023  ·  20:19

No estic gens d’acord amb la llista cívica cap a la constitució d’un altre partit. La ANC no es pot convertir en la suma de partits, encara que cada un del seus socis, o membres, tinguin la seva simpatia o abscripció política, perquè això es natural. Si hi ha quelcom que uneix l’ANC es la seva no pertinència a cap partit , sino la seva partinència al país, a la seva voluntat de acompanyar al poble català cap a l’independencia. La seva tasca ha de ser la que ha estat fins ara, presionar als partits perquè no es desviïn del objectiu final, com tampoc obligar-els a fixar dades si el camí que emprenen es i equivocadament cap l’objectiu. Llastimosament ens trobem en un moment en que això no va en la bona direcció, i es aquí sobre el que cal presionar, tant em els seus manifests com amb les mobilitzacions. Cal que en aquets sentit, sense partidismes es resolguin las divergències, perquè la fita comú es l’únic motiu de la seva creació, existència i persistència.

Ricard Giro
Ricard Giro
17.02.2023  ·  22:08

Bona nit. Estic a junts perqué en Jordi Sanchez m’hi va ficar, des de La Crida, perqué no entenia com un dirigent social que no tenia cap càrrec públic podia estar a la presó per defensar unes idees. Soc soci de l’ANC perqué vaig creure que als partits se’ls a d’empényer, perqué és molt còmode tenir poder i no haver de jugàr-se-la cada dia. Ara, crec que toca enxamplar, enxamplar la base, i si, defenso que l’ANC es mogui. Segur que es movilitza molta més gent independentista amb l’ANC que sense. I al PSC, ni aigua. Si torno a veure cap més pacte entre independentistes i unionistes, a lo meu…

Marc Mateos
Marc Mateos
17.02.2023  ·  22:41

Això de l’ANC, tot i ser un pèl més digne que els serfs d’Òmnium, no deixa de formar part de tota la constel•lació de partits i entitats que ens han acabat duent en aquest cul-de-sac.
Ja em vaig donar de baixa d’ambdues per la tebiesa i l’evident infiltració partidista.
La llista cívica aquesta acabarà sent més del mateix.
La meva recepta serà votar el FNC (per exemple) per a sacsejar les somortes aigües dels partits autoanomenats indepes. Cal fer-los fóra de tots els centres d’un poder que no han tingut nassos a exercir is’han deixat pispar i malbaratar, fins i tot disposant d’una fortalesa com el 52%!
Ja podeu titllar-los del que volgueu però, vist el panorama, puc sotasignar pràcticament tot el que els hi llegeixo. Aire fresc!
O estem per la independència o no ho estem. I els 3 partits actuals i les entitats han demostrat a bastament que no estan pas enfeinats a fer la independència, tenen les seves pròpies prioritats particulars.
Anar de bracet dels criminals anticatalans espanyols, de tot l’espectre de Podemosa Vox, és donar ales a l’extrema dreta antidemòcrata i anticatalana, que són TOTS aquests.
Qui pacti, el que sigui, amb aquesta gent que ens vol mal als catalans, no pot demanar el vot independentista.
Visca Catalunya Lliure!!!
Donec perficiam!!!
//*//

Marià Armengol
Marià Armengol
18.02.2023  ·  00:07

Es inevitable en qualsevol entitat/associació amb tantes persones amb criteri divers que hagi diferències de punts de vista. El que no hi hà d’haver cap diferència és en l’objectiu de l’empresa.
Sembla que, en aquest cas, els ‘neo-divergents’ explicitaràn a bastament els seus motius personals i de grup. De soci estant només els puc dir: ‘bon vent i barca nova’. Segons quins amics (companys) fàn innecessari el tindre enemics (que prous en tenim, també).
En quant al propòsit d’afavorir una ‘Llista Cívica’, parlo per mí, però crec no equivocar-me si dic que com jo en som molts, crec que ja estàn trigant a impulsar-la, publicitar-la, promoure-la, i esbombar-la als quatre vents. Molt desenganyat de ER, a qui fà anys havía votat (mai més no ho faré, ni que em lliguin i amordassin), de les CUP, a qui també havía votat (i tampoc votaré mai més) i dubtant de la capacitat/voluntat de Junts, a qui no he votat mai, encara, necessito (necessitem, crec) una opció válida per tal de no deixar el camí expedit al PSC.
Els partits, sobretot ‘el partit únic’ no ho volen, aixó, es clar. Però es necessari. Quan abans millor!.
PS: En tots els projectes la gent s’hi afegeix per sumar, no per tocar els c.llons… Qui no estigui a gust, a la ‘confraría’ els poden donar aixopluc.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes