Quatre dels vuit diputats del PDECat no voten la candidata de Sánchez a RTVE

  • El grup d'ERC, per la seva banda, ha votat en bloc a favor del nomenament però no ha prosperat perquè necessitava el de 2/3 de la cambra

VilaWeb
ACN
25.07.2018 - 16:12
Actualització: 25.07.2018 - 17:57

El PDECat s’ha dividit avui en la votació sobre el nomenament de Rosa Maria Mateo com a administradora única provisional de RTVE. Tot i que els vuit diputats de la formació eren presents al congrés espanyol, només hi han votat quatre i la resta ha decidit de no entrar a l’hemicicle. Hi han votat a favor Carles Campuzano, Jordi Xuclà, Ferran Bel i Feliu Guillaumes i se n’ha absentat el sector més pròxim a Puigdemont, format per la nova vice-presidenta del PDECat, Míriam Nogueras, Sergi Miquel, Lourdes Ciuró i Toni Postius.

Nogueras ja va advertir que d’ara endavant encaririen el suport al govern de Pedro Sánchez, cosa que avui ja s’ha escenificat. El grup d’ERC, per la seva banda, ha votat en bloc a favor del nomenament però no ha prosperat perquè necessitava 2/3 de vots favorables de la cambra. Divendres hi haurà una segona votació, que només requerirà la majoria absoluta. El portaveu del PDECat, Carles Campuzano, ha garantit que llavors hi seran tots i que votaran a favor de Mateo perquè ‘la decisió ja és presa’

Els diputats que se n’han absentat han volgut treure ferro a la situació i han afirmat que no han assistit al ple perquè tenien reunions i han defensat que el grup ‘estava i està unit’. També han garantit que divendres seran al plenari i que votaran a favor de la proposta de Rosa Maria Mateo. ‘Som un grup petit i ens avenim molt, anem a la una, i ara estarem més coordinats amb el govern de Catalunya’, valoren.

El congrés rebutja el primer intent
El congrés ha rebutjat el primer intent de nomenar la periodista Rosa Maria Mateo com a administradora única provisional de RTVE. La proposta necessitava 2/3 de la cambra baixa a favor per a prosperar i el decret llei preveu una segona votació quaranta-vuit hores més tard (serà divendres) que només necessita majoria absoluta. La proposta ha obtingut els vots positius de la meitat del PDECat, ERC, PNB, Podem i PSOE i els vots contraris del PP –C’s ha marxat de la cambra per mostrar el seu rebuig. També hi ha hagut tres vots en blanc.

La figura de l’administrador únic és transitòria i s’hi opta després de la votació per a intentar renovar la cúpula de RTVE que va naufragar la setmana passada. Segons el decret llei aprovat pel govern espanyol, en aquesta situació cal recórrer a l’administrador únic provisional.

Una renovació de RTVE plena d’obstacles
La setmana passada, el govern espanyol va proposar la periodista Rosa María Mateo (Burgos, 1942) com a administradora única provisional de RTVE després del fiasco en la votació de la nova direcció de l’ens, que va naufragar al congrés per dos errors en la votació. Mateo, de 76 anys, ha treballat als serveis informatius de TVE i Antena 3 i va dirigir el programa ‘Informe Semanal’.

Fonts de l’executiu espanyol van apuntar en el moment de l’elecció que la proposta ha estat consensuada amb els grups que donaven suport al relleu de la direcció anterior. L’executiu espanyol es veu abocat a nomenar una administradora única en compliment de la normativa que ell mateix va aprovar per tal de renovar la direcció de la cadena de radiotelevisió pública.

El reial decret que estipula el funcionament del relleu de la cúpula de RTVE aprovat el 22 de juny i convalidat la setmana passada, contempla que després del fracàs de la votació calia nomenar un administrador únic que s’encarregarà de dirigir l’ens de RTVE de forma transitòria.

Dilluns passat en una votació secreta i a urna dos diputats de les formacions que donaven suport al relleu es van equivocar de papereta i no hi van introduir la que portava els noms dels últims quatre membres del consell d’administració de l’ens, sinó la del president. Això –sumat a les absències de més diputats– va originar un empat a 175 vots i que decaigués el nomenament de la nova direcció per un sol vot.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any