Quan és el govern mateix que menysté el català, davant els cònsols estrangers

  • Si el català perd espais on és la llengua amb què passen les coses, sense interferències ni subordinacions, si no val per ella sola, acabarà essent una llengua prescindible

Vicent Partal
15.07.2021 - 21:50
Actualització: 16.07.2021 - 09:35
VilaWeb

El novembre del 2007 em van convidar a prendre part en la sessió inaugural d’un congrés de periodisme que es feia a la Universitat Capodistriana i Nacional d’Atenes, la més important de Grècia i la més antiga dels Balcans i la Mediterrània oriental. Tal com sol passar en aquestes ocasions, l’acte revestia una certa solemnitat formal i es feia sota la presidència del rector. Els convidats que vam prendre-hi part, parlàrem en anglès perquè el congrés era una reunió internacional. Però quan el rector va prendre la paraula per a cloure l’acte, es va adreçar a tots nosaltres, arribats de països ben diversos, en grec i només en grec. Abans s’havia repartit diligentment un llibret que incloïa les seues paraules en grec i traduïdes al francès i a l’anglès, però en públic, des de la taula, i de la seua boca, només van eixir mots grecs.

No és que el rector no estigués capacitat per a parlar en anglès. El parlava perfectament. Quan, una volta acabat l’acte, li vaig demanar per allò que acabava de fer, em va explicar que era la tradició de la casa perquè, en definitiva, la universitat havia estat creada pel rei Ot amb la voluntat de dignificar la cultura hel·lènica, ja per si impressionant, i de normalitzar i elevar l’ús del grec modern. Però també em va voler aclarir explícitament que aquella actuació era una expressió de la seua pròpia responsabilitat: “El grec és una llengua tan vàlida com l’anglès per a parlar de tot –tinc apuntat què em va dir–, però és una cosa que només podré defensar si ho faig visible en tot moment i davant de tothom. En grec es pot fer periodisme tan bé com en anglès, i els qui veniu de fora ho entendreu millor si constateu que el grec és la llengua viva que tenim, no tan sols d’un passat gloriós, sinó també la que fem servir com a societat a tots els nivells, fins i tot als més solemnes.” Algú em va comentar després que també hi havia una norma legal sobre això, que obligava a fer servir el grec en els actes oficials, però no vaig arribar a aclarir si era cert o no. En qualsevol cas, el rector em va demostrar que sabia bé que l’ús del grec, en aquell context concret, era una manera de respectar i honorar els esforços de tots els seus predecessors, que havien treballat molt per fer viable una cultura que no havia tingut sempre el futur assegurat, però també la projecció d’un missatge rotund cap a la comunitat internacional. Sense necessitat ni d’explicitar-lo en paraules, només per la tria lingüística que ell feia amb una consciència social envejable.

L’anècdota m’ha vingut al cap enmig de la polèmica motivada pel fet que el president Pere Aragonès i la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, van adreçar-se bàsicament en espanyol als cònsols estrangers acreditats a Barcelona durant una recepció oficial convocada per la Generalitat de Catalunya. Aclarim malentesos, primer. En els discursos es van fer servir, de manera molt diferent, quatre llengües: català, espanyol, francès i anglès. I aquesta tria lingüística no és nova d’ara sinó la mateixa que la majoria dels anteriors presidents i consellers varen fer servir en el passat -amb l’excepció, destacada, del president Torra. Però en aquest cas concret, el català gairebé va quedar reduït a les salutacions, en el cas de la consellera sobretot; el francès va ser una anècdota mínima que no arribava ni a ser frase, i el nus dels discursos, el contingut central i més extens i on hi havia el missatge important, es va fer en espanyol. Ací en teniu el vídeo, per si ho voleu comprovar vosaltres mateixos.

Val a dir, a més, que parlem d’un acte diplomàtic, i els diplomàtics saben per experiència que a la major part de països on són enviats, les autoritats locals empraran sempre la llengua nacional en els actes públics, encara que després, en privat, puguen parlar amb ells en una llengua internacional o en més d’una.

Per tot plegat, la tria lingüística feta pel govern de Catalunya, per més tradicional que siga, crec que és profundament errònia perquè envia un missatge nefast sobre la realitat de la llengua catalana, sobre nosaltres mateixos i encara més sobre les nostres aspiracions com a nació. Però he de dir també, perquè em sembla significatiu, que ni tan solament sé si va ser la tria més lògica i raonable en vista dels assistents a l’acte. O si, en canvi, era una mostra depriment de provincianisme.

Perquè a Barcelona hi ha cònsols –entre els diplomàtics de carrera, sobretot– que no parlen espanyol perquè es mouen més o menys de pressa d’una ciutat a una altra, d’un país a un altre. Però també perquè la immensa majoria dels cònsols honoraris, que a Barcelona són molts, són catalans que normalment parlen perfectament català. El cònsol del Bangladeix, per exemple, és Ramon Padró; Josep Lluís Rovira és el d’Estònia, Sol Daurella representa Islàndia, el cònsol de Nova Zelanda es diu Joaquim Borràs i el del Vietnam, Pau Guardans. La llista de consolats estrangers servits per cònsols catalans seria molt llarga, sorprenentment llarga per a alguns –Àustria, Belize, Benín, Bielorússia, Bòsnia…–, però crec que amb aquests noms n’hi ha prou per a explicar què vull dir. Fins i tot hi ha cònsols que representen països llatinoamericans –la presència dels quals algú ha adduït a posteriori com a explicació per a l’ús tan preferencial de l’espanyol– que també són catalans. Si no vaig errat, els de Nicaragua i Costa Rica, per exemple, ho són.

De manera que la realitat, paradoxal, és que, entre els cònsols presents a la recepció, el fet més probable és que la majoria tinguessen el català com a llengua materna –molt clarament en el cas dels honoraris–, o bé tinguessen un domini millor de l’anglès que no pas de l’espanyol –en el cas dels diplomàtics acreditats. I tanmateix, i malgrat saber això –perquè supose que, si ho sé jo, la Generalitat ho deu saber molt millor– el govern va decidir que l’espanyol era la llengua amb què calia adreçar-s’hi, bàsicament. La llengua amb què calia pronunciar la part més important i substancial del discurs.

La displicència del govern, dels governs, envers el català no és pas nova, ni d’aquest. I la Generalitat ja fa temps que pren decisions molt més que discutibles respecte de dues de les tres llengües oficials –la tercera, l’occità, que ho és també a tot Catalunya, és tan oblidada i menystinguda que ni tan sols la fan servir per a les salutacions. Per exemple, la Generalitat ha promogut durant anys, pagant molts diners, que tots els diaris catalans siguen bilingües en català i en espanyol –una “oferta” que bàsicament hem rebutjat només, segons la informació que tinc, i demane excuses si no és així, VilaWeb i El Punt. I per què ho hem fet? Doncs per la mateixa raó, i amb les mateixes raons, que el rector grec amb què obria aquest article. Perquè si el català deixa de tenir espais on és la llengua amb què passen les coses, siga per raons pràctiques o siga per responsabilitats solemnes, sense interferències ni subordinacions, si el català no és la llengua amb què es fa tot, una llengua que val per si sola, cada dia serà una llengua més secundària, més marginal i, al cap i a la fi, acabarà essent una llengua prescindible. Amb les conseqüències que això tindrà socialment, culturalment i políticament. Que el menysteniment cap a la nostra llengua el practiquen francesos i espanyols, ho entenc perfectament; és la seua determinació de fa segles. Però que ho fem, amb aquesta displicència tan agosarada i suïcida, els catalans –i catalans que es proclamen independentistes– és irritant. I que conste que aquesta, “irritant”, és l’expressió més suau de les moltes i ben variades que em vénen al cap ara mateix.

PS1. Un dels polítics més interessants, per moltes raons, que tenim al nostre país és el batlle d’Elna, Nico Garcia. Avui Òmnium celebra a la seua vila els seixanta anys d’existència i per això li hem fet una entrevista. Us la recomane especialment: “Quan ja tothom ha dimitit i els partits han capitulat, encara pots dir no”.

PS2. I si teniu interés en la llengua no us hauria de perdre de cap manera l’entrevista que publiquem avui amb el nou secretari de política lingüística de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Vila: “Hem de deixar reposar el terme ‘bilingüisme’ perquè ens perjudica”.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Adrià Arboix
Adrià Arboix
15.07.2021  ·  22:18

Vergonyós.

Josep Usó
Josep Usó
15.07.2021  ·  22:27

Una mostra més de provincianisme de volada tan curta que ni a saltiró arriba. Pobres, encara es pensen que amb el castellà s’entén tot l’Univers. Es creuen de veres la faula dels veïns escanyapobres.

Núria Coma
Núria Coma
15.07.2021  ·  22:28

Irritant, vergonyós, decebedor, injustificable…
No s’entén. Que españa menysprei la cultura i llengua catalana, no sorprèn, però que ho facin els nostres governants i institucions, fa molt mal.
Complexe de llengua.
Malament anem si aquest és el missatge que donen als ” governats”

teresa labourdette
teresa labourdette
15.07.2021  ·  22:34

Tota la raó Vicent. Què podem esperar d’un govern que no té clar que la NOSTRA llengua és el català en un acte oficial? Quina colla de venuts.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
15.07.2021  ·  22:44

Pero,que esperàveu res de bo d’aquest Govern?.

Josep Maria Artigal
Josep Maria Artigal
15.07.2021  ·  22:46

Durant molts anys, el mes de setembre el Doctor Siguan organitzava a Sitges unes jornades internacionals de plurilingüisme. En una de les edicions l’Aina Moll, aleshores Directora General de Política Lingüística, va fer-ne el discurs de cloenda. I el va fer, també, en castellà. Just a l’inici, em vaig alçar i de manera visible la vaig mirar. Ella va callar. “La Maria, la Teresa o l’Aina -li vaig dir- poden parlar la llengua que decideixin, però la Directora General de Política Lingüística de la Generalitat, ara i aquí, em sembla que no”. Ella ho va argumentar i va seguir en castellà. Jo i altres tres persones vàrem sortir de la sala. Una era el Josep Tió. Només acabar va venir a veure’ns i em va donar les gràcies. No la coneixia personalment. Des d’aleshores vam mantenir sempre una relació molt bona.

JAUME GUIU
JAUME GUIU
15.07.2021  ·  22:47

Bona nit, ho vsig veure al TN i no m’ho podia creure,vaig cambiar ràpidament de canal, conclusiò, no cal culpar de tot els nostres veïns, ja som prou maldestres nosaltres mateixos. Ens caguem a les calces a la primera ocasió.

Joan Rius
Joan Rius
15.07.2021  ·  22:52

Malauradament, aquest fet que narra en Vicent explica l’espanyolització dels aparells dels partits independentistes. Sembla que amb l’estratagema del “passotisme” -pensem en aquest i altres exemples- hem d’eixamplar una suposada base pagant el preu de la deserció i la rendició.
Vull de recordar també que l’independentisme és un moviment social, construït pel poble, per tant, si els escollits no treballen amb honestedat, acomplin els compromisos electorals, el poble haurà de forçar noves eleccions per a regenerar els polítics, fins i tot els partits.
Animo a Plataforma per la llengua que munti una campanya publicitària per a demanar als representants polítics que d’aquí endavant facin el favor de dignificar els vots rebuts amb un comportament pensat més en el manteniment de la nostra identitat, és a dir, exercint com el Govern d’una República.

Joan Puyo
Joan Puyo
15.07.2021  ·  23:06

És difícil d’entendre què pot passar pel cap d’aquests governants “independentistes” per contribir de manera tant clara a l’autoextinció.
Però en comptes de lamentar-me d’això, prefereixo anar a l’atac.
Mai he entès que els governants, polítics i altres personatges catalans rellevants, a les rodes de premsa, es dediquin a oferir una traducció del que acaben de dir en català. Què és aquest intrusime professional? Que no hi ha interprets, traductors, subtituladors,… que es guanyen la vida amb això. Doncs qui vulgui una traducció, que la pagui.
¿De debò hem de tenir ocupat el president, un conseller o qui sigui oferint una versió castellana del que acaben de dir, quan se sent de fons aquell cap de premsa que diu “Ahora preguntas en castellano”? O pijor, quan un periodista fa una pregunta, de vegades en català i seguidament diu “En castellano, por favor.” Qui és aquest periodista per estipular la llengua que ha de fer servir el president o el conseller. I en comptes d’enviar-lo a fer la mà o de fer com si sentíssin ploure, doncs li fan cas.

Ramon Perera
Ramon Perera
15.07.2021  ·  23:06

Per dir-ho d’alguna manera, aquesta actuació del govern català és pitjor que si en un congrés internacional d’esperanto la presidència del congrés s’adrecés als participants en anglès.

Jordi Romeva
Jordi Romeva
15.07.2021  ·  23:20

Irritant, frustrant, desesperant, desmoralitzant, indignant, vergonyós, decebedor. Es diuen independentistes però no volen, ni l’han volguda mai, la independència de Catalunya. No els reconec, no els he votat, no em representen.

Mª Teresa Brasó
Mª Teresa Brasó
15.07.2021  ·  23:21

Sento una immensa vergonya, no se cap on va aquest Govern que tenim.
TV3 avui no ha fet ni esment d,un important acte a Vic.
INDEPENDENCIA

josep planelles
josep planelles
15.07.2021  ·  23:34

«La marca de l’esclau és parlar la llengua del seu senyor» (Tàcit, 54 dC).

«L’idioma és l’instrument de la supervivència» Josep Armengou

Berta Carulla
Berta Carulla
15.07.2021  ·  23:40

Com només se’ns permet un comentari per editorial ahir no vaig poder rectificar un comentari molt irresponsable que vaig fer sobre la vaccinació. No sóc científica ni una mica instruïda ni tan sols en el camp de les ciències i només vaig parlar per la meva experiència personal. Em va quedar un comentari alarmista perquè de vegades em surt la vena tràgica, però cal ser optimista i simplement tenir una actitud crítica cap a l’oficialitat. Un estil de vida saludable és la millor prevenció, per a poder oferir als éssers estimats també qualitat de vida.

Quant a la llengua, la meva petició: viviu en català, sota qualsevol circumstància. És la nostra responsabilitat i la nostra aportació al món. Feu música, art, teatre, poesia, llista de la compra, literatura,…parleu, llegiu i escriviu en català.

Lluí Mor
Lluí Mor
15.07.2021  ·  23:54

Gràcies Joan Puyo per dir el que és tan evident, a mi em treu de pollaguera.
Llavors, pàgina rera pàgina t’adones que la independència que pregonen els partits dits indepes només és el soma per narcotitzar al poble.
Quanta gent anira a la manifestació del 11 setembre?……. pocs, molt pocs.

Carles Viñals
Carles Viñals
15.07.2021  ·  23:55

Tot plegat es redueix a una qüestió ben simple: Abdicar de la pròpia llengua és reconéixer’s esclau d’aquell, la llengua del qual fas servir. És un acte d’indignitat i covardia, conseqüència d’una prèvia degeneració moral que hom vol amagar sota la disfressa d’un pretés respecte a l’altre, per part de qui comença per negar-se’l ell mateix.

Teresa Labourdette es pregunta què podem esperar d’uns “representants” capaços d’arrossegar-se com llimacs davant de propis i estranys. La resposta que se m’acud és: el mateix que hom pot esperar dels qui els han votat.

NIL MALET
NIL MALET
15.07.2021  ·  23:58

Si Catalunya reneix de les cendres i esdevé Estat, molts dels polítics actuals hauran de ser jutjats per col·laboracionisme amb l’ocupant.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
16.07.2021  ·  00:02

Totalment d’acord amb l’editorial d’avui. Vaig veure l’acte i en sentir a parlar Victòria Alsina en castellà em va caure l’ànima als peus. No vaig veure tot l’acte, ho he de dir. Però no sabia que molts cònsols coneixen el català o tenen el català com a llengua materna. Encara em fa més ràbia. Quin despropòsit! No cal invertir tant en campanyes de publicitat sobre l’ús del català, cal PRACTICAR AMB L’EXEMPLE. I si convé repartir un resum en paper com fan a les òperes (moltes són en alemany).

Joan Verdera
Joan Verdera
16.07.2021  ·  00:13

Tot això és poca preparació, politica també, però sobre tot cultural. Són gent ignorant, bàsicament. No saben el que es pesquen. Tot amanit amb un toc de covardia.
Quan s’utilitza “español” per castellà s’està seguint la terminologia franquista I la del falangisme actual. “Español” vol dir la llengua dels espanyols (administratius, de passaport) I, per tant, la dels catalans. Significa que és una llengua que ha de tenir tenir privilegis jurídics I de tot tipus perquè és la única que és de tots els espanyols. És una terminologia que porta directament al racisme lingüístic I que té per objectiu col·laborar en l’extinció del català. Mala peça al teler que es faci servir en aquest diari

Francesc Xavier Moncho
Francesc Xavier Moncho
16.07.2021  ·  00:22

Tot just ahir acabava de llegir “El català depèn de tu” de Carme Junyent i Bel Zaballa.
No puc estar més d’acord amb el mal actual i el pronòstic tant horrorós del Català. Els meus fills, catalanoparlants de P3 i P5, des que van a l’escola, només saben jugar en castellà. Ni tant sols amb l’exemple que dono mantenint converses bilingües serveix.
El professorat, en la immensa majoria, s’adreça en castellà als pares estrangers i els seus fills i en una escola on molts en són d’estrangers això és un desastre pel Català. Les institucions no garanteixen el nostre idioma, només depèn de nosaltres i menys d’una ERC amb un Junqueras que aposta pel bilingüisme frenèticament.

Cristina Moscardó
Cristina Moscardó
16.07.2021  ·  00:23

Absolutament d’ acord amb l’ editorial. La nostra llengua és la nostra identitat, el pilar de la nostra nació. Per què volem governs anomenats independentistes que mostren una submissió tan patètica i provinciana a tot lo espanyol i especialment a la llengua? Sento una profunda vergonya per tot el que està passant.

Jaume Riu
Jaume Riu
16.07.2021  ·  00:28

Encertadíssim l’editorial sobre el menysteniment acomplexat de la llengua per part del Govern de la Generalitat Autonòmica de Catalunya, sempre intervinguda.
El rector de la Universitat grega és una cita oportuna.
M’agradaria veure si des d’aquí podem trobar arguments intel·ligents, o motius democràtics, que justifiquin un comportament tan poc lògic amb els cònsols estrangers.
Fa molts anys, jo anava sovint a París per qüestions professionals i un dia, al Laboratori de Gaz de France, el meu interlocutor habitual va haver de contestar una trucada telefònica i ho va fer davant meu en un correctíssim castellà, quan de feia mesos amb ell jo hi parlava sempre en francès. Li vaig fer el retret amistós de no parlar castellà amb mi, ja que el parlava amb facilitat. La seva resposta genial em va convèncer. Em va dir que parlàvem en francès “per respecte”…

Josep Jallé
Josep Jallé
16.07.2021  ·  00:33

Els que tenim ànims per, encara, emprenyar-nos per aquestes accions d’un govern de, figura, Catalunya no deixarem mai de banda la història, ja coneguda, de la feina de la ‘cinquena columna’ aquella que, dins les estructures pròpies d’un país, feia la feina per a d’altre país, l’enemic, amb el que estava en lluita.
A nivell europeu també va passar en un cas prou conegut, i penso que amb d’altres menys emblemàtics també car forma part de la condició humana d’una part del personal. Aquell de Varsòvia durant la ocupació nazi. La guàrdia del gueto dels jueus era formada també per jueus. La guàrdia jueva del gueto de Varsòvia.
Així que el govern (és un escriure) de Catalunya es presenta, cara als representants d’altres països, amb l’idioma dels colonitzadors. Res de nou sota la capa de la política. Un i altre cop, versions edulcorades de la mateixa història.
Seguim al gueto, amb taula de sermoners per a bons xais durant 10 o 20 anys més?. Salut!.

Gerber van
Gerber van
16.07.2021  ·  00:37

Com a estranger i ‘nou Catalan’, no et pots imaginar com n’és de molest, per dir-ho suaument, quan la gent comença a parlar en castellà quan descobreix que el català no és la meva llengua materna.

Unes paraules d’esperança. Avui he estat a la graduació de la meva filla a la UB, facultat de medicina. A part del discurs d’un alumne tot va ser en català, tot i que alguns dels estudiants que es van graduar, i per això també les seves families que eren en aquesta acta, eren fora de Catalunya.

Maria Rosa Guasch
Maria Rosa Guasch
16.07.2021  ·  00:38

Quina vergonya! Són indignes de ser representats del Govern de Catalunya. Per mi, han de dimitir tots dos per aquest menysteniment a la nostra llengua!

Paola Polacco
Paola Polacco
16.07.2021  ·  00:44

Vergonyòs patètic i inacceptable. Si no et respectes tu mateix, ningú més et respectarà. O la teva llengua. Cap a on va anar l’esperit de “Quan convé seguem cadenes”? Ara és hora!

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
16.07.2021  ·  03:54

Jo crec que tots els catalans tinguéssim més clars els sentiments, les idèes i le nostres necessitats, potser alguns ens haurìem pres ja la molèstia de començar a recollir signatures exigint la dimissiò per manca de suficència política i patriòtica d’alguns dels nostres polítics malauradament electes al representar a Catalunya en la llengua dels seus opressors. I també per d’altres detalls i actituds servils i vergonyants que menystenen i perjudiquen la nostra identitat. A veure si els votants aprenem d’una punyetera vegada a discernir quins partits botiflers i personatges travestits (políticament, és clar) i no recomanables hem d’oblidar quan hi hagin eleccions.

Núria Castells
Núria Castells
16.07.2021  ·  03:57

Penós i indignant.
Però, poc a poc, va quedant patent que la gent que ens governa té un discurs molt fals. Les seves paraules van en una direcció i els seus fets -allò que importa- van en la direcció contrària. O sense direcció.

Per cenyir-nos a la llengua: la gestió dels diversos governs ha estat, fa massa temps, una exhibició d’ineptitud i desídia. La immersió (?), la indústria audiovisual, l’etiquetatge, la justícia, els mitjans de comunicació públics… què se salva? RES.
La llegua es troba en la situació crítica en què es troba a causa de polítiques incompetents o inexistents. No han estat ni capaços de fer respectar les poques lleis que ha aprovat el Parlament! I, ara, amb l’excusa que cal eixamplar la base ja s’acaben de carregar TV3 i la ràdio pública…

Una cosa enormement greu és que no han fet res eficient perquè hi hagi continguts audiovisuals en català a les plataformes. I això fa que els infants ja no vulguin jugar en la seva llengua -em diuen, els nens, que jugar en català “sona estrany”!- perquè no tenen referents, ja que tots els herois dels dibuixos i les pel·lícules parlen la lengua del imperio.
Aquesta desgràcia marca un punt d’inflexió gravíssim. I als governants els ho han d’estar advertint l’acadèmia i les entitats perquè ni ells ni els seus múltiples assessors se n’adonen. Es veu.

Un dels beneficis que ens haurà portat el “procés” -i no és menor- és fer saltar pels aires aquell mantra -“Nosaltres ho faríem millor”- que permetia que tants polítics “nostres” visquessin la mar de bé donant sempre la culpa a “Madrit”. El fracàs de la declaració d’independència i, sobre tot, el que ha anat passant des de llavors, està alçant la veda de la crítica envers els nostres. I ja era hora!
Perquè, no. No ho faríem ni ho fem millor. I, finalment, això és a la vista.

Que serveixi per començar a ser exigents de debò amb polítics i governants només depèn de nosaltres. I ens hi va el país.

Albert Ventura
Albert Ventura
16.07.2021  ·  04:11

El mes probable es que no tinguin un domini ni tan sols passable de l’angles, segurament no son mes que una colla d’indocumentats que s’han trobat entre mans unes responsabilitats que ni havien somiat en sa vida. Vaja, que es pensen que aixo es “Jolibú”. De l’entrepa de sardines de llauna a la moqueta de la Presidencia.

Joan Benet
Joan Benet
16.07.2021  ·  04:27

Són indignes del càrrec que ocupen. Mentalitat de buròcrata, no arriben a més.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
16.07.2021  ·  05:27

Admeto la meva decepció amb el vot que vam emetre els votants el 14F. En ha dut a un atzucac. Jo mateix estic molt decebut, prou com per a no tornar a votar fins que hi hagi noves opcions democràtiques i amb possibilitats. Pel que hi ha, més val anar a la platja. Això sí, també admeto estar cada vegada més nerviós i emprenyat que a la meva ciutat, Terrassa, sigui cada dia més difícil trobar algú que parli català, a la vegada que Vox hi està creixent. Tot plegat és el desencant.
Això sí, mentre la cultura catalana estigui en mans d’uns pocs despatxos sense criteri, no farem fans.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
16.07.2021  ·  05:48

Quan Castellà posa aquest president(tupinada) sap el que fa, un servidor figurant per estar i fer el que se li mana. Catalunya només té un president i es diu Carles Puigdemont.

Joan López
Joan López
16.07.2021  ·  05:50

Una darrera l’altre,definitivament erc s’anat junts no diu res I la cup perduts, però amb l’arrivada del sr.Aragonès ja sabian el que ara està pasant.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
16.07.2021  ·  06:34

Ampliar la base espanyolista, junquerisme de TV3 EL NODO JUNQUERAS. Junqueras aniquilarà el català per ell ser President o la seva criatura mal criada Aragones. Tots parlant castellà, el somni del junqueras el nostre Rey

Àngela Busquet
Àngela Busquet
16.07.2021  ·  06:39

Indignant. Increïble. No ens representen.
I al final del vídeo Aragonès-Aragonés, per rematar-ho, encara demana permís per acomiadar-se en català: “Permítanme acabar con unas palabras en catalán” (!).
I aquests són els dos partits majoritaris de l’independentisme? No hauríem de dir de l’autonomisme? Necessitem com l’aigua lideratges forts i ferms, no comediants.

Enric Roca
Enric Roca
16.07.2021  ·  06:48

Mès de 300 anys d’imposició del castellá”Español”sens dubte obnubila i fa veure com logic i “Normal” eixos comportaments a cervells molt poc dotats de finura política i sens dubte massa *Practics* ancare tenen asumit qué el catalá tan sols ès (I amb permis de Madrid)per parlar a la llar entre colonitzats.Imbecils.

Joan Deulofeu
Joan Deulofeu
16.07.2021  ·  06:58

El provincianisme dels catalans anb els nostre idioma ja és un clàssic, bé de lluny, molt lluny.
Si voleu aprofundir en les nostres misèries us recomano el núm 231 de la revista Sàpiens: Quan vam aprendre el castellà?

Josep Vilà
Josep Vilà
16.07.2021  ·  07:21

En català sempre i en públic davant de qui sigui: cursos, conferències, reunions. Si cal es tradueix a posteriori (resumit i ràpid perquè sigui menys important) en l’idioma que calgui. I davant d’ingerències es manté un ferm: el català és llengua pròpia i universal. Si algú no l’entén ja li ho resumirem al final molt amablement, si cal. No renunciem, que som l’última defensa. Em dol aquesta subjugació de tanta gent en teoria preparada, però que demostren ser uns ingenus i uns covards. Vaccineu-vos amb les dosis que calgui del virus del bilinguisme, que aquest mata de debò.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
16.07.2021  ·  07:22

S’han venut el país per pagar el xantatge.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
16.07.2021  ·  07:57

Baixada de pantalons amb calçotets inclosos. No podia creure el que veia al TN de tv3. Vaig tenir un agre sentiment de ràbia i impotència. Ara que ben mirat, no podia ser de cap altra manera amb amb aquests impresentables botiflers que s’han colat a la Generalitat. Cal fer fora aquesta gentusa com més aviat sigui possible O en pagarem cares les conseqüències. Aquest sigronet fa pena, per no saber no sap ni on posar les mans. Es insignificant i vergonyant. Penòs. Cal que hi hagi una revolta democràtica per defensar la nostra llengua. Cal que hi hagi una revolta democràtica per fer fora botiflers ignorants i venuts de la Generalitat. Cal fer net. Gràcies Vicent. Bon dia i bona hora .☮️

Francesc Planas
Francesc Planas
16.07.2021  ·  08:14

Vergonyós. Fa molta pena. No sé si és ignorància, mala fe o covardia, o les tres coses alhora. Pel que fa a TV3, ja no la miro. Em poso massa nerviós amb les propagandes que fan i les tonteries que diuen.

Ah, i mentrestant, ens volen entretenir amb uns Jocs Olímpics d’Hivern, per a entretenir-nos, amb l’excusa d’afavorir les comarques del Pirineu. Panem et circenses.

Crec que va sent hora que surti una agrupació d’electors independents. Cada cop més, es fa més dur haver de votar un d’aquests partits, suposadament independentistes- però que a la mínima es passen al castellà – i que avui es passegen com ànimes amb pena pel Parlament de Catalunya.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
16.07.2021  ·  08:23

La submissió d’aquest govern ja és palesa en tots els àmbits. Però el més greu, instigat i mantingut per ER és la claudicació en la defensa de la llengua als mitjans de comunicació pública. Fins al punt de fer-nos avergonyir de l’actitud del seus director Sanchís a TV3 I del baix nivell de qualitat del català parlat en aquests mitjans.
Ara també ens avergonyeix aquest govern de Vichy, botifler i sense escrúpols ni dignitat.
Afortunadament quedem la gent per seguir resistint i defensant un dels pocs valors genuïns que ens queda. A més del dret a vot per recordar als polítics que sense nosaltres i els nostres vots ells no són res.
Us imagineu un poble que no s’genolla davant dels seus representants?. Dons aixo seria una Catalunya lliure.

Marta de
Marta de
16.07.2021  ·  08:43

Jo també estic molt emprenyada i decebuda. La llengua és el primer que hem de defensar sempre, tant els que ens governen i les institucions com la ciutadania.
I ho hem de fer més i més, perquè jo tinc la sensació cada cop més que acabarem demanant perdó per parlar la nostra llengua. I això no ho podem permetre, encara que sigui per l’esforç immens dels que ens han precedit, tal i com fan els grecs.

Miquel Estrades
Miquel Estrades
16.07.2021  ·  08:47

En aquesta hora no se m’acut res de nou. Aprofit el comentari d’Aseret Amar.
Totalment d’acord amb l’editorial d’avui. Vaig veure l’acte i en sentir a parlar Victòria Alsina en castellà em va caure l’ànima als peus. No vaig veure tot l’acte, ho he de dir. Però no sabia que molts cònsols coneixen el català o tenen el català com a llengua materna. Encara em fa més ràbia. Quin despropòsit! No cal invertir tant en campanyes de publicitat sobre l’ús del català, cal PRACTICAR AMB L’EXEMPLE. I si convé repartir un resum en paper com fan a les òperes (moltes són en alemany).

Pep Agulló
Pep Agulló
16.07.2021  ·  08:49

CADA DIA 100 CASOS DE DISPLICÈNCIA IDENTITÀRIA…

No podem esperar res. Fins que no entenguem que ens hem d’autogestionar com a poble el nostre alliberament per damunt de les institucions, la nostra indignació, justificada, no ens menarà enlloc més que en la impotència.

Organitzem la societat civil. Comencem per un ofensiva en defensa de la llengua. CDLL (comitès de defensa de la llengua).

Rafael Frasquet
Rafael Frasquet
16.07.2021  ·  08:57

Això palesa, una vegafa més, la necessitat de defensar la nostra identitat. És a dir, com d’imprescindible ens és el NACIONALISME (que algú, a casa nostra, s’ha encomanat de la demonització que n’han fet a les Espanyes; ells en tenen una biga, de ben gran, a l’ull, només que li diuen patriotisme). Com era allò? “A un pam…” sí, de l’extinció (quant a la llengua, que és com dir, en el nostre cas, quant a tot). Una cop el procés abasta un nivell determinat de no retorn s’accelera a tota virolla (molt ben esmentat, el cas occità).

Alta traïció. Posem-los al seu lloc. Fem ús del català sempre que ens siga possible.

Salvador Llopis
Salvador Llopis
16.07.2021  ·  08:58

Aquesta colla és la que diu que ens portarà a la independència. Un punt més a tractar a la taula de diàleg.

Albert Miret
Albert Miret
16.07.2021  ·  08:59

Fa més o menys trenta-cinc anys, vaig organitzar el “Congreso Nacional de Arquitectura e Inginyeria Hospitalaria” a Sabadell. Des del començament, em vaig posar fort a pesar de totes les pressions hagudes i per haver, que els ponents que volguessin expressar-se en català ho podrien fer, rebent bastants comentaris en contra de professionals molt catalans per cert (perquè sempre s’havia fet en castellà, deien). Per la qual cosa vaig contractar traductors de francès, anglès, castellà i català. Jo mateix, com a president del congrés vaig fer la meva ponència en català, i tothom la va poder escoltar en el seu idioma preferit. Val a dir que durant el discurs, n’hi va haver tres o quatre que van marxar ostentosament de la sala, com fan els ciudadanus al Parlament. Després d’aquell congrés, l’Asociación Española de Arquitectura e Ingenieria Hospitalaria em van tancar les portes com a soci i poc després es va dissoldre. Que jo sàpiga, ningú va alçar la veu contra les pressions tant de caràcter econòmic, retirant patrocinis i col·laboracions en l’organització del congrés, com d’”impossibilitat d’assistència” d’un parell de ponents evidentment castellans a l’últim moment. Així i tot, el Congrés va ser un èxit per a Sabadell i per al català, i en cap moment vaig acceptar que parlar en la meva llengua pogués significar una humiliació per a ells, com argumentaven en les discussions fora de l’escenari. Val a dir que si és així, el problema es ben seu, no pas nostre.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
16.07.2021  ·  09:07

Aquest fet no seria motiu per una pregunta al Parlament al President Aragonés? I no seria pertinent un protocol aprovat pel Parlament d’us de la llengua catalana en actes oficials?. Si fos així ens estalviaríem rendicions humiliants i indignes.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
16.07.2021  ·  09:08

A part del cas institucional que ens ocupa avui, molt ben explicat i argumentat pel Sr. Partal, cal que l’actitut dels que volem defensar el dret genuí de l’oficialitat del català sigui valenta i sense complexes .Sinó ho tenim perdut de debò.
Això vol dir, per exemple, no anar a comerços, restaurants etc. en que no hi hagi indicacions, cartes ..en català. I sin algú s’enfada o no li agrada doncs adéu.

Tampoc ens ajuda gens que polítics com la Colau o en Rufiàn, quasi bé sempre, s’adrecin en catellà.

Isabel M.T. Jordà
Isabel M.T. Jordà
16.07.2021  ·  09:33

Ja podem anar dient que som una nació amb llengua pròpia i Bla…Bla…Bla…, Ja, que si quan ens hem d’adreçar als representants internacionals ho fem amb la llengua del país veí vol dir que la nostra no és prou important per usar-la.

Xavier Jarque
Xavier Jarque
16.07.2021  ·  09:35

Gràcies Vicent. Per completar l’exemple del rector grec, en l’acte (preciós) d’obertura del congrés internacional de matemàtiques 2018 (ICM, Rio de Janeiro, Brasil), quan el ministre d’educació va pendre la paraula davant dels 2000 participants d’arreu ho va fer en brasileny, tot explicant q aquesta era la llengua q havia d’usar per llei quan representava oficialment al govern. El Chair del ICM, en Marcelo Viana (portugues de naixement i brasiler d’adopció, i bon amic del nostre país), va anar fent la traducció en anglès. Som lluny d’aquesta autoestima.

Carles Serra
Carles Serra
16.07.2021  ·  09:35

Cap novetat Vicent, aquest fet ja fa temps que pasa, els primers que tindrien que defensar el català, que fa 300 anys que els diferents governs d’aquesta espaÑa franquista el vol aniquilar, tindrien que ser els partits d’això que alguns es defineixen independentistes, però és això, és defineixen independentistes; exemple ER.
Però també hi ha una societat que viu a Catalunya que rebutja el català o li és indiferent aquest fets que denúncies Vicent, per això la majoria de partits se’n coneixedors d’aquesta realitat actuen així.
Cal recordar Vicent que l’última legislatura d’això que li diuen govern de Catalunya, el partit més votat va ser el partit franquista de CS, amb el missatge sobre LA IMPOSICION DEL CATALAN, aquesta és la realitat de la nostra societat, que és el reflexe dels nostres polítics.
El català Vicent està tocat a mort; entre els exemple és el cas de l’entrevista de l’alcalde que vares fer d’Elna, que ens deia que les seves filles ja no parlen en català i només es comuniquen amb francès, si aquest fet pasa Vicent dintre d’una família que té consciència amb respecte el català, ja em diràs la resta.

Miquel M.Matas
Miquel M.Matas
16.07.2021  ·  10:07

dubto molt que amb el president Pujòl hagués passat això, aixi,,,,,,

Antoni Cerdà
Antoni Cerdà
16.07.2021  ·  10:10

Si deixem de banda la nostra llengua, també anirem deixant de ser nació. Alguns voldrien que el català fos per parlar en família i per realitzar actes folclòrics. Fa més de 300 anys que resistim, si ens deixem al final ho aconseguiran.

Jaume Ortí
Jaume Ortí
16.07.2021  ·  10:10

Doncs no sé a què venen tants escarafalls i exclamacions. Que no fa el Govern el mateix que fa el comú de la gent que canvia de llengua cada dos per tres? De la mateixa manera que no poden sortir lleis de millor qualitat que el Parlament que les dicta, tampoc poden sortir polítics millors que la mitjana del poble que els tria. D’acord que el sistema electoral que tenim de llistes tancades en circumscripcions electorals grans és un mecanisme pervers però en el cas que ens ocupa això no crec que tingui gaire a veure.
Que no hem vist polítics independentistes dir que el castellà és tan català com el català? Que potser no han anomenat supremacistes, quan no directament feixistes, a qui reclama que a Catalunya el català ha de ser la llengua del país i l’occità la d’Aran (i que després cadascú que sigui tan políglota com li sembli amb les llengües que triï aprendre)? A mi m’ho han dit i això que el català el vaig aprendre de gran i el vaig fer la meva llengua familiar!
Que no veieu que hi ha poques coses tan escandaloses avui en dia que cridar “Catalunya catalana”? Causa més escàndol, fins i tot entre independentistes, que dir “Catalunya espanyola”!
Si els mateixos catalans naturalitzen el castellà a Catalunya qualsevol iniciativa per a promoure el català o promoure el sentiment català a, posem per cas, el Baix Llobregat toparà amb el rebuig frontal de la població que ja es considerarà, ells i la seva llengua, autòctona. S’hi rebel·laran i a més a més tindran el suport de tota l’esquerreta (no només espanyola) que els veurà com a pobrets víctimes d’un sistema que els vol discriminar com en un apartheid per raons ètniques. (I llavors comprendreu millor el que passa a Israel, que Jerusalem resulta que ara és “zona ocupada” i els jueus a Hebron són colonitzadors com si els jueus no hi haguessin estat mai abans i no l’haguessin construit). Això el PSOE ja fa temps que ho fa, i els Comuns s’hi van apuntant cada cop més (i alguns d’ERC hi flirtegen). Espereu un parell de generacions, o potser ni això.

Però com deia tot comença per nosaltres. Feu res quan rebeu una agressió per raó de ser catalans? Vull dir alguna cosa més que plorar i penjar a Twitter perquè un cambrer no us atén en català. En tot aquest assumpte la qüestió de la llengua és el més fàcil de resoldre, només es tracta de parlar-la arreu i, segon pas, “desaprendre” el castellà tal com els flamencs van desaprendre el francès a Bèlgica.
Però esteu disposats a fer-ho? I a denunciar les agressions catalanòfobes? Per què ningú no considera delicte d’odi que agredeixin o insultin o facin bullying a algú per ser català? Són casos que passen i si no passen més és perquè els catalans ajupen el cap i no estan disposats a viure com a catalans. Així que aixequen el cap, comencen els problemes. I nosaltres no volem problemes perquè som gent de pau i moooolt tolerants. La tolerància amb qui et vol sotmés quan estàs en posició subordinada és un eufemisme de covardia.

L’altre dia es parlava de confrontació en un editorial. Però és tabú parlar de la confrontació amb els veïns del barri, els que el 21D van votar espanyolisme i especialment Arrimades. Era l’aval de l'”A por ellos!”, eren els teus veïns que veurien bé que et fiquessin a la presó o t’obrissin el cap. Que ara no votin aquell partit no vol dir res més que, a banda dels més freaks que han anat a parar a VOX, estan més calmats. Però pensen el mateix.

Avui en dia tothom va amb compte de no insultar cap dona, gai o persones d’altres races i qualsevol agressió és titular d’escàndol. Però quan es tracta d’un català tot és camuflat com a bretolada o delicte comú. I quan no es pot amagar com el crim que van jutjar l’altre dia a Figueres, en que l’acusat confés va matar un català a l’atzar només pel fet de ser-ho, no es reclama que sigui considerat delicte d’odi ni tan sols en aquest diari.

JORDI GUIMET
JORDI GUIMET
16.07.2021  ·  10:17

Son uns pobres espanyolets oportunistes que nomes treballen per mantenir un sou i una cadira, se’ls enfot el poble català !!

Enric Vilar
Enric Vilar
16.07.2021  ·  10:18

Clavat curt i al gra, Sr J M Uribe-Echevarria.
Exactament la realitat.
En Anglès en diríem ” pathetic”, com la majoria dels discursos que fa el “nostre” MHP .

josep soler
josep soler
16.07.2021  ·  10:56

L’ESPOLI, NO ÉS NOMÉS EL 50% DELS NOSTRES TRIBUTS…

El Règim franquista-segona temporada amb els seus col·laboracionistes catalans també de segona temporada, ens roben també la cultura, la llengua, la justícia i molt especialment la VERITAT.

Sempre he pensat que la segona victòria de Franco, a la militar quan va travessar l’Ebre l’any 1939, va ser una victòria més potent encara: fer-nos creure a la nació catalana que va ser una guerra “civil”. Aquesta segona victòria no va ser pas militar, va ser “la gran mentida” que ens vam creure i encara avui la repetim nosaltres mateixos. Un autèntic acte de fe de la víctima cap el seu opressor.

L’exèrcit que ens va invadir no parlava, ni parla encara la nostra llengua; els jutges que ens van imposar no parlaven, ni parlen avui la nostra llengua; ni la policia, ni els mitjans de comunicació de més audiència en el nostre país. Quina diferència hi ha entre el NO-DO i Tele5…?

El Règim de segona temporada no afusella però sí empresona, sí s’exilia i sí ens ho roba tot, especialment la llengua i la VERITAT.

El col·laboracionisme català de la primera temporada era la burgesia del comerciant, de dretes i també parlaven castellà; els col·laboracionistes d’avui són els buròcrates, d’esquerres i també els fa nosa el català.

Es repeteix la història com en “La memòria dels Cargols” de Dagoll Dagom

Adrià Guixà
Adrià Guixà
16.07.2021  ·  11:03

No hi ha res a fer i menys amb aquest govern presidit per un clàssic “Yumpi Opus Dei” que te com a única ideologia el seu èxit personal.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
16.07.2021  ·  11:21

El govern NO parla la nostra llengua..

I Catalunya s’acosta als 9.000 contagis DIARIS i continua l’augment d’ingressos.

Tenim tots els vicis dels espanyols. TOTS.
Excepte les “corridas” de toros.

Finalment Felipe V de Castella ha aconseguit esborrar Catalunya del mapa… mapa del món mundial.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
16.07.2021  ·  11:31

L’esclau sempre parla la llengua de l’amo.

Vicent Tur
Vicent Tur
16.07.2021  ·  11:33

Ho fan per “eixamplar la base”. Quan un 120% dels catalans votin independència, llavors convocaran una taula de diàleg amb l’Estat espanyol.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
16.07.2021  ·  11:39

“IRRITANT”, dius Vicent, com cercant un qualificatiu que, en realitat, no s’adiu al que toca dir. Dels polítics nostrats que nombres, ídem. “Jo no sé de dó han salido, tan correctos i encogidos, tan sumisos, humillados, tan “gloriosamente” vencidos,

ALBERT MAS
ALBERT MAS
16.07.2021  ·  11:42

Després de l’allau de desqualificacions al President i s la Consellera, als que de bon grat m’hi afegeixo, sols comentar que la meva dona, que es castellana i porta temps esforçant-se per parlar i es escriure en català ho ha trobat tan denigrant que no ha trigat gens a escriure al President, Consellera, Presidenta del Parlament i al MH President Puigdemont manifestant la seva indignació i repulsa i demanant que públicament es retractint de la seva actuació.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
16.07.2021  ·  11:44

Es Vergonyos que una part dels independentistes sigui per mandra o perque ja son atemorits per l´estat central deixin de banda el nostre idioma. Si no fem us de la nostra parla la nostra cultura queda ofegada i el govern de la Generalitat hauria de tenir més cura quan és present aquets actes de projectar més el nostre idioma ja que si no ho fa la nostra cultura quedara morta

Núria Nadal
Núria Nadal
16.07.2021  ·  12:00

Sempre he pensat que votar al partit politic erc era anar en CONTRA de la indepèndencia de Catalunya.Estaria be que vilaweb fés un recull ‘de coses’ que aquest partit ha fet en contra del independentisme.

Albert Parés
Albert Parés
16.07.2021  ·  12:13

Molt encertat l’editorial d’avui, Sr. Partal. Quan vaig veure pel TN que la consellera es dirigia en castellà em va sorprendre molt negativament però vaig pensar que potser només era un tros del discurs. Vist el vídeo que adjunta he constatat que el 90% del discurs tant del president com de la consellera van ser en castellà, una autèntica vergonya i un menysteniment a la nostra pròpia llengua.

Per cert, ara entenc perquè la majoria de diaris digitals en català tenen edició en castellà! M’estranyava molt que quasi tots la tinguessin! Més content encara que ser subscriptor de Vilaweb. Enhorabona a Vilaweb i a El Punt Avui per la coherència, ja vau ser el dos únics mitjans que us vau mantenir ferms durant l’1-O.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
16.07.2021  ·  12:17

Sr. Miret gràcies, es així mateix , el problema es ben seu. Però en el que vosté ens ha comunicat hi ha també altre questió , i que fa segles es la mateixa : aquets que marxen de la sala , o després prenen represalies son aquells que quan no poden dominar DESTRUEIXEN . Humans molt limitats en l’us de l’intel.ligència de la vida .

Joan Royo
Joan Royo
16.07.2021  ·  12:34

No m’ha calgut veure el video. Fa molt de temps que els polítics catalans dimiteixen de la llengua pròpia. Per què quan fan una roda de premsa t’has de sentir dir “ahora en español” i com lloros ensinistrats es dediquen a repetir el que han dit? ¿I el projecte de cooficialitat de l’espanyol en una futura Catalunya independent? Aquests polítics s’han mirat la situació del gaèlic a Irlanda?

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
16.07.2021  ·  12:52

Indignant és poc.
Molts ho sabiem que votar ERC era la fi.
Però el que no sabiem era que la CUP i JUNTS els haurien donat carta blanca per matar el català, l’independentisme, la mobilització del carrer i, en definitiva, Catalunya sencera.

Considero que s’ha d’anar a la manifestació de l’ANC només per fer-los veure (als nostres col.laboracionistes, no pas a Espanya) que n’estem fins el pap d’ells.

Crec que aquesta manifestació podria ser, sobretot, un clam contra aquest govern de Vichy que tenim.

I que s’espantin ben espantats.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
16.07.2021  ·  14:01

Us comptaré la meua experiència amb la llengua catalana.

Visc en un poblet al sud de Catalunya, a prop del riu Senya. Les meues possibilitats que em parlen directament en català són pròximes a zero perquè tots saben que no soc català que soc basc.

Fa un any, vaig encarregar un pin que diu “Parla’m en català, si us plau”. Doncs bé, encara em trobo en situacions on em veig obligat a mostrar el pin que porte perquè la gent continua parlant-me en castellà.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
16.07.2021  ·  15:23

Veig que encara hi ha gent que fa diferències entre ERC i JUNTS, quan, pel que fa a la promoció i dignificació de la llengua pròpia, tots dos partits són i han estat igual de nefastos. Algú creu honestament que si JUNTS hagués guanyat el 14-F la cosa seria ara diferent?

La llengua és sempre un tema espinós pels polítics. Ser massa “radical” podria restar vots. I ja sabeu, els seus estils de vida de 6 xifres de paga perillarien.
Així doncs, s’estimen més mantenir una certa equidistància, és a dir, no fer res. És clar, llavors un dia descobrim que a la universitat per una sola persona que un dia digui que no l’entén, ja no es fan les classes en català en tot el curs, que els nens ja no el parlen al pati, que a empreses amb tot el personal catalanoparlant, tot es fa en castellà, etc., etc.

El pla per a la independència no hi és ni se l’espera. Si no la volien al 2017 amb tot a favor, imagineu com la deuen voler ara. El suport a la presentació de la candidatura espanyola als JJ.OO. d’hivern de 2030 n’és un bon símptoma. Candidatura, per cert, defensada també fermament per Ramon Tremosa i Joan Canadell de JUNTS.

Amb l’excusa de la taula de diàleg (amb el suport de JUNTS i la CUP), els nostres polítics s’asseguren tenir, com a mínim, dos anys de tranquil·litat per endavant.
Ells saben molt bé que la majoria de la població farà això, simplement esperar. Saben perfectament que els crítics són quatre gats que escriuen a Twitter o aquí mateix, però que el gran gruix de l’electorat simplement es deixarà dirigir pel que vagin dient els partits a cada moment.

Ens han agafat la mida, tenen la paella pel mànec, saben tenir-nos entretinguts amb la seva “lluita” partidista -moltes vegades pur teatre- o amb discursos més o menys reeixits al parlament autonòmic, parant els peus al partit anticatalà de torn, que nosaltres anem comptant com si fossin victòries.

Però tranquils, el temps passa ràpid i d’aquí a 3 anys i mig tindrem una nova oportunitat de tornar-los votar perquè segueixin fent el mateix: autonomisme, queixar-se d’Espanya i acabar abaixant el cap, tan uns com els altres. I qui dia passa any empeny.

Però és que mentre no vegin perillar la paga no canviaran. Si amb quatre discursets de cara a la galeria, un parell de patums en calça curta o amb l’ambició de que un dia una dona (el més normal del món) sigui la Presidenta de la Generalitat Autonòmica… Si amb això ja fem, quin incentiu tenen els polítics per anar més enllà?

Per què haurien d’arriscar-se, si dient que són independentistes i no fent res més, els tornem a votar novament?

Quin avantatge per nosaltres és que guanyi ERC o que ho faci JUNTS?

La darrera vegada l’ham, la pastanaga era assolir el 52%. La propera quina serà?
Quins nervis!

Roser Caminals
Roser Caminals
16.07.2021  ·  15:30

Els escriptors catalans estem, o hauríem d’estar, més indignats que ningú. Del President Aragonés i la Consellera Alsina només podem esperar les cotes més baixes.
Plenament d’acord amb Maria Angels Fita. S’ha d’anar a la manifestació de la Diada, la primera oportunitat de mobilització que se’ns presenta des de fa temps. Seré a BCN per motius professionals i penso sumar-m’hi. Apa, fills de Catalunya…

Francesc Clarà
Francesc Clarà
16.07.2021  ·  15:45

Lo diré en castellano pa que m’entiendan l’ós dels govern: ¿va a dimitir alguién o tambien fareu como los de Madris que no dimite ni dios?

David Cortés
David Cortés
16.07.2021  ·  17:47

Totalment d’acord. Hi ha molta feina a fer en política lingüística. I el que és inacceptable és que s’oblidi l’occità tant com per no fer-ne menció, essent l’aranès llengua co-oficial.
I ens queixàvem quan España ens ignorava! No caiguem en els mateixos errors.

Maria Rosa Biadiu
Maria Rosa Biadiu
16.07.2021  ·  18:13

Gràcies amic Vicent! La Generalitat , la nostra casa, casa d’un poble oprimit i subordinat , pot sé hauríem de cambiar-li el nom pels no català parlats? Posat a fer no ve d’un pam, La Generalidad. Tinc el meu orgull ferit, m’ha deixat la sang glaçada , no he pogut escoltar-lo . Les crítiques han d’anar més lluny que al VilaWeb ,avui mateix faré una carta personal al President i Consellera.

Xavier Merino
Xavier Merino
16.07.2021  ·  19:33

És lamentable que els nostres polítics, del partit que siguin, siguin o no independentistes, tinguin tan poc interès i respecte vers la nostra llengua.

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
16.07.2021  ·  20:45

Dret a decidir (ehem) i ho fem apostant per l’Aragonès.. bé sí, Moc Horrorable Pessimdent i ja em disculpareu les “manques” però la meva eina de cibernàutica sembla ser intel.ligent o filtra lo dolent fent-ne sarcasme i sense oblidar els HONORABLES per llegitima elecció el 21D que encara hi son
Ep! I sense cap aplicació per rememorar els events i sense passar pàgina. Tot apuntadet
Visca la Terra Lliure ||☆||

Montserrat P.
Montserrat P.
16.07.2021  ·  21:07

Vergonyós! Escandalós! Indignant!

Fora l’aragonès i fora l’alsina!

Aquesta encina quan parlava feia basarda de com d’espanyola semblava. Estava la mar de bé expressant-se en castellà, com peix a l’aigua, menystenint el català.
Quin fàstic!

ernest ramos
ernest ramos
16.07.2021  ·  22:01

recordem que el Sr.(?) Junqueras va dir que, en cas d’aconseguir la independència, el castellà, si ells governaven, seria oficial.

jaume vall
jaume vall
16.07.2021  ·  23:52

1. Estic amb el comentari de Carles Viñals. La responsabilitat dels votants.
2. Estic amb la mostra de bones pràctiques esperançadores de Gerbert van
3, Finalment, per posar un punt d’autocrítica. Ara que ja ens hem desfogat.
En aquesta desídia que critiquem tant, -i que mereix tota la crítica del món- , ¿realment ningú dels escandalitzats no hi ha caigut mai?
Mai ningú no ha canviat al castellà si el seu client, el seu proveïdor, el seu amic, el seu veí, li han parlat en castellà?
I entenc que no és el mateix, òbviament. Però compte amb lapidar massa de pressa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any