Pujol alerta del risc que el català quedi minoritzat a Catalunya

  • Ho ha dit en una conversa amb Ko Tazawa recollida al llibre 'L'última conversa'

VilaWeb
ACN
20.01.2023 - 21:41
Actualització: 20.01.2023 - 22:08

En una conversa amb el catalanòfil japonès Ko Tazawa recollida al llibre L’última conversa (Lapislàtzuli Editorial), que es publicarà la setmana vinent, Jordi Pujol ha alertat del risc que el català quedi minoritzat a Catalunya per la pressió que exerceixen llengües més fortes com ara el castellà.

Al llibre, que es publica pocs mesos després de la mort de Ko Tazawa, el president es mostra decebut perquè “fa deu o quinze o vint anys” semblava que arribaria una “actitud molt comprensiva per part d’Espanya o del govern espanyol” cap a la nació i cultura catalanes, però finalment s’ha demostrat que no. I afegeix. “Hi ha molts llocs que la seva llengua s’ha perdut moltes vegades amb pressió política, econòmica o jurídica. I aquest perill nosaltres el correm”.

Al llibre, el president reflexiona sobre la importància que té per a un país la identitat. Un fet que, segons que afirma, va estretament lligat a conceptes tradicionals o històrics, “però sobretot a la llengua.

En aquest sentit, agraeix al japonès que hagi ajudat Catalunya per haver decidit d’aprendre català, una llengua que parlen “que sempre ha estat molt perseguida a nivell espanyol i que té dificultats i defectes”. I reflexiona: “Almenys en aquest punt concret traspassem les nostres fronteres i això ens pot fer sentir contents i orgullosos. Si hi ha japonesos que parlen català, és que som alguna cosa”.

“Nosaltres, entre que tenim una natalitat baixa, tanta immigració, que els organismes públics oficials de tot l’estat no ens van a favor –hem de lluitar molt perquè la llengua es mantingui a l’escola– estem amenaçats de quedar minoritzats dins de Catalunya. De moment això ho podem aguantar i ho aguantem, però necessitem reforçar la política en aquest sentit”, afirma.

Finalment, l’expresident alerta: “Els catalans som un país petit. I a més formem part d’un Estat, que és Espanya, amb el qual hem conviscut durant molt de temps, i en molts aspectes hem tingut una convivència positiva, però que és més gran que nosaltres. I hem de mirar que no ens absorbeixi, que no s’acabi la catalanitat”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any