Puigdemont i Comín alerten la Comissió que funcionaris espanyols promouen una carta contra l’amnistia

  • "S’hauria de tractar la carta que han enviat com una elusió de l’estatut dels funcionaris de la UE i actuar en conseqüència", demanen

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
15.11.2023 - 18:23
Actualització: 15.11.2023 - 19:58

In English: Puigdemont and Comín alert the European Commission that Spanish officials are promoting a letter against amnesty

 

El president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín han adreçat, com a eurodiputats, una carta –a la qual ha tingut accés VilaWeb– a la secretaria general de la Comissió Europea en què denuncien que hi ha un grup de funcionaris espanyols de les institucions europees, alguns dels quals treballadors qualificats i d’alt rang de la Comissió, que han promogut una carta contra l’amnistia. Una carta feta per pressionar el comissari de Justícia, Didier Reynders, i la comissària de Valors i Transparència, Vera Jourovà. En la carta, que va avançar en exclusiva VilaWeb, els signants “utilitzen tota mena de conceptes i la redacció típics dels partits de l’oposició espanyola, inclòs el partit d’extrema dreta Vox”, denuncien els eurodiputats. I diuen a la Comissió que, com que “no han fet honor als seus càrrecs com a funcionaris de la Unió”, pel deure d’imparcialitat que els exigeix el càrrec, “s’hauria de tractar la carta que han enviat com una elusió de l’estatut [dels funcionaris de la UE] i actuar en conseqüència”.

La carta de Puigdemont i Comín va adreçada a la secretària general de la Comissió, Ilze Juhansone, amb còpia al director general d’Agricultura i al director de l’Agència Executiva Europea d’Investigació, dos dels organismes on hi ha funcionaris signants de la carta. “Tot i que reconeixen que la carta que envien ‘és excepcional en el marc del desenvolupament de les nostres funcions’ com a funcionaris de la Unió, la carta té un component polític molt alt”, diuen els eurodiputats de Junts.

I en aquest sentit, diuen que la carta contra l’amnistia “també esmenta el comunicat de l’òrgan de govern del Consell General del Poder Judicial, i té els mateixos arguments que l’espectre polític conservador espanyol, que darrerament ha organitzat manifestacions violentes a Madrid i Barcelona demanant, entre més coses, l’assassinat d’opositors polítics i la supressió total de l’autonomia de Catalunya”. 

La carta promoguda per funcionaris espanyols deia, per exemple: “El senyor Sánchez ha acceptat el xantatge dels separatistes catalans per a exonerar-los de tota responsabilitat penal pels delictes comesos aquests últims deu anys […]. Sense el més mínim respecte per la separació de poders, ni pel poder judicial i les seves impecables sentències pel cop d’estat del 2017.” I qualifica de “casta situada al marge de la llei” els beneficiaris de l’amnistia. 

Amb aquesta acció, aquests funcionaris vulneren el principi d’imparcialitat que se’ls exigeix. Concretament, l’estatut dels funcionaris de la UE exigeix imparcialitat a tots els treballadors de les institucions comunitàries, concretament en els articles 11 i 17, que, tot i que reconeixen la llibertat d’expressió dels funcionaris, especifiquen que cal fer-ho “amb el degut respecte de la lleialtat i imparcialitat”. I el codi de conducta dels membres de la Comissió Europea diu, en l’article 2, que “els membres hauran de respectar la dignitat del seu càrrec i no podran actuar o expressar-se, sigui en el mitjà que sigui, de manera que afecti negativament la percepció que els ciutadans tenen de la seva independència, de la seva integritat o de la dignitat en el càrrec”.

Vegeu la carta de Puigdemont i Comín enviada a la Comissió:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any