Puig alerta l’estat espanyol: ‘La paciència té un límit’

  • El president recorda que fa 'massa anys' que el Consell reclama un finançament just

VilaWeb
Fotografia: EFE / Manuel Bruque
EFE
09.10.2019 - 11:28
Actualització: 09.10.2019 - 12:47

El president de la Generalitat, Ximo Puig, al discurs institucional del Nou d’Octubre, ha reclamat a l’estat espanyol l’eixida de la ‘paràlisi institucional’ i que hi hagi un govern estable i un parlament que entengui la diversitat territorial per avançar en el nou finançament autonòmic. Puig ha començat el discurs amb paraules d’agraïment als qui van col·laborar en l’assistència durant l’aiguat, sobretot al Baix Segura.

El president ha recordat que els valencians fa ‘massa anys’ que reclamen un sistema de finançament just que faci viable l’autogovern i asseguri el benestar. Per ell, tot i que a la legislatura passada es va fer un avanç ‘rellevant’, no n’hi ha prou. Ha dit que la reivindicació d’un finançament just ha d’anar acompanyada de ‘responsabilitat’, perquè és ‘massa transcendental per a buscar una altra cosa que no siga l’interès general del poble valencià’, i ha afegit que era ‘intolerable’ que algunes comunitats autònomes apliquessin ‘dúmping fiscal’, que permet l’aparició de ‘paradisos fiscals’.

Aquesta actitud, ‘a part de ser insolidària i antipatriòtica, perverteix un sistema d’èxit’, ha dit, en relació amb l’estat de les autonomies. Contra allò que ha anomenat ‘demagògies basades en falsedats’, Puig ha fet una crida perquè el País Valencià rebutgi ‘les tendències recentralitzadores que contagien, perillosament’, la política. Per ell, és bàsic defensar amb força l’autogovern i l’estat de les autonomies, però també és fonamental que, amb lleialtat, es contribueixi a transformar-lo per fer-lo ‘més just’. I ací ha fet un crit d’alerta: la paciència ‘té un límit’.

‘D’una vegada per sempre, Espanya necessita assumir que les singularitats són una riquesa, i que la igualtat real entre persones constitueix l’únic camí real cap a un projecte comú’, ha dit. Ha insistit que, d’aquesta entesa, en depèn el futur d’aquesta generació i les vinents. També ha manifestat que no hi ha ‘bona política’ que no miri a llarg termini. Per ell, en l’actual moment de descrèdit de la política, cal reivindicar la paraula i el diàleg.

Segons Puig, en aquests temps convulsos, en què la por i la incertesa fan dels populismes ‘el cavall de Troia per a erosionar els valors europeus’, cal plantar cara als ‘identitarismes que reaccionen a la globalització tancant les portes’. Ha demanat ‘obertura mental i capacitat d’adaptació’ i ha afegit: ‘Permetre una injustícia significa obrir el camí a totes les que segueixen.’

Ha recordat que fa quatre anys, en el seu primer discurs institucional, va demanar d’obrir una nova etapa col·lectiva de reparació, reconstrucció i renaixement del País Valencià, i s’ha mostrat convençut que s’havia avançat, si bé ara cal un nou impuls. Ha instat a passar a un període marcat per la consolidació democràtica dels avanços aconseguits aquests últims quatre anys, la cohesió social i inclusiva que no deixi ningú fora ni enrere, i el creixement innovador, sostenible i compromès amb l’emergència climàtica. Aquestes són les claus per al futur valencià, ha dit.

Finalment, ha assenyalat que cal celebrar el Nou d’Octubre pensant en la conquesta de la igualtat i units en la diversitat que caracteritza el País Valencià: d’orígens, de paisatges, de llengües, d’orientacions sexuals, d’ideologia o d’identitats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any