PSIB, Més per Mallorca i Més per Menorca presenten escrits de reconsideració contra l’acord que imposa el castellà

  • Al·leguen que entra en contradicció amb la normalització lingüística i que vulnera el dret dels diputats, entre més justificacions

VilaWeb
Un moment d'un ple del parlament de les Illes (fotografia: EFE / Miquel A. Borràs).
Europa Press
20.02.2024 - 19:02
Actualització: 20.02.2024 - 21:20

Els grups parlamentaris PSIB-PSOE, Més per Mallorca i Més per Menorca han presentat dos escrits diferents de reconsideració en relació amb l’acord de la mesa que imposa el castellà en les comunicacions oficials. Es va aprovar la setmana passada, el 14 de febrer, a proposta de Vox.

Les formacions al·leguen que l’acord esmentat entra en contradicció amb la normalització lingüística o, entre altres justificacions, que vulnera els drets dels diputats en impedir-los de participar en la regulació de l’ús de les llengües.

PSIB rememora que l’acord va tirar endavant a la mesa de la cambra amb tres vots de cinc. Amb tot, refereixen que a la documentació enviada dos dies abans de la mesa figurava una proposta d’acord amb el mateix títol però amb contingut diferent del seu primer punt. A més, afirmen que la proposta feia referència a un informe “elaborat pel cap de departament de recursos humans”.

Sobre això, el PSIB afegeix que en el transcurs de la mesa i arribat el punt en qüestió, el president va lliurar un nou document diferent del que constava a l’ordre del dia, explicant que tenia “petites modificacions” que ja coneixien els altres dos membres de la mesa, però no la vice-presidenta segona de la cambra, Mercedes Garrido, ni la secretària segona, Pilar Costa. I diuen que això ha causat una clara indefensió.

Les dues socialistes van demanar llavors que l’assumpte quedés sobre la taula, en espera de poder estudiar el nou document, i també es va demanar l’informe a recursos humans. A més, asseguren que les signants d’aquest escrit van reclamar que s’elaborés pels serveis de la cambra un informe jurídic sobre la legalitat i les conseqüències del que s’aprovaria. Segons que denuncien, la petició va ser denegada per la majoria dels altres tres membres de la mesa.

Finalment, s’ha aprovat l’acord “modificant el president in voce la part final per fer desaparèixer un informe de recursos humans davant l’evidència de la falsedat, i que es canviés per l’existència de comunicacions amb el funcionari”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any