Propostes culturals entorn del vi per a aquest estiu

  • El juliol, ja amb el punt de mira a la verema, torna a farcir-se de propostes que trenen música, cinema, art, literatura i vi

VilaWeb
Moments del Vijazz Vilafranca.
Montserrat Serra
25.06.2022 - 21:40
Actualització: 26.06.2022 - 22:37

Us proposem un seguit d’activitats que trenen la música, el cinema, l’art i la literatura amb el vi. Activitats que podreu gaudir a final de juny, durant tot el juliol i alguns dies d’agost, també. Anoteu-les a l’agenda.

Mostra del Vi de l’Empordà
Del 25 al 28 de juny
Figueres
L’Ajuntament de Figueres recupera enguany aquesta mostra que enceta l’estiu de la vida vinícola empordanesa aquest juny tan calorós. Després de dos anys sense mostra, enguany se’n farà la trenta-sisena, com és tradicional, a la rambla de Figueres. Aquesta artèria de la ciutat acollirà nou cellers de la DO Empordà i sis estands de productes agroalimentaris. Es podran degustar vins d’aquests cellers: Vinyes dels Aspres, Cellers Martí Fabra, Celler Cooperativa d’Espolla, Empordàlia, Espelt Viticultors, Mas Llunes, vinyes i cellers la Vinyeta, Peralada i Bodegues Trobat. Coincidint amb la mostra, la DO Empordà ha organitzat un seguit de tasts en espais singulars de Figueres. Entre els que encara podeu gaudir, aquest diumenge es fan, a la cripta del convent dels caputxins: “Els vins perduts de la DO Empordà: tast històric d’anyades ancestrals”, a càrrec de Romina Ribera, arqueòloga i sommelier de Glops d’Història. I el dilluns 27, també a la cripta: “Tast de vins de carinyena negra de vinyes velles de l’Empordà”, a càrrec de Clara Antúnez, sommelier de la Gastronòmica.

La Cimera del Xarel·lo
Dilluns 27 de juny, de 17.00 a 22.00
Santuari de Foix. Torrelles de Foix
Després de dos anys sense fer-se, torna la Cimera del Xarel·lo per mostrar la versatilitat i maneres tan diferents d’interpretar-la. I ja serà la sisena vegada. Enguany, l’atenció serà centrada a un públic més professional (sommeliers, periodistes, botigues especialitzades, restauració). Els cellers participants seran: Albet i Noya, AT Roca, Avgvstvs, Blanca Oscariz, Can Descregut, Can Pasqual, Can Rafols dels Caus, Castellroig/Sabaté i Coca, Celler Credo, Celler Via, els Vinyerons, Eudald Massana Noya, Família Torres, Foresta, Jean Leon, Loxarel, Mas Bertran, Mas Comtal, Nadal, Oriol Rossell, Oliver Viticultors, Parató, Parés Baltà, Pinord, Raventos Blanc/Can Sumoi, Suriol, Terra de Marca, Torre del Veguer, U Mes U Wines, Viladellops i Vinyes Singulars.

Vijazz Vilafranca
1, 2 i 3 de juliol
Vilafranca del Penedès
I obrim el juliol amb el Vijazz, festival de jazz de Vilafranca, que enguany recupera la fira de vins a la rambla de Sant Francesc. Hi participaran una vintena de cellers i podrem degustar els seus vins mentre escoltem alguns dels noms del jazz més contemporani internacional i també local. A l’escenari principal Jaume I, hi actuaran artistes com ara Billy Evans, Randy Brecker i Billy Cobham, amb la formació Standards Supergroup; Sílvia Pérez Cruz i Marco Mezquida, amb la Farsa Circus Band, i Yessaï Karapetian, Richard Bona (consulteu la programació). I el Claustre de Sant Francesc acollirà concerts d’Ester Quevedo Quintet, Alba Alsina Quintet i Lucía Fumero. Els cellers que hi participen són: Alsina & Sardà, Can Feixes, Cavas Hill, Cellers Domenys, Terra Terrae by Covides, Emendis, Celler Eudald Massana, Ferré i Catasús, Jean Leon, Marrugat, Masachs, Maset, Miquel Pons, Nadal, Naveran, Oriol Rossell, Parés Baltà, Pinord, Rexach Baqués, Torreblanca, Família Torres, U Mes U i Vallformosa.

Most a la fresca
Juliol i agost
Terrassa del VINSEUM. Vilafranca del Penedès
Un dels àmbits destacats del VINSEUM, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, és el festival Most, dedicat a pel·lícules que tracten el món del vi. El Most ja s’ha fet un lloc entre els festivals europeus d’aquesta tipologia i cada any hi ha més pel·lícules que es presenten a concurs. D’ençà de fa uns quants estius, el VINSEUM recupera alguns dels films més interessants que han passat pels deu anys de festival. El programa inclou: The promise (Sèrbia), dijous 21 de juliol, a les 21.30, i Terra màgica (Eslovènia), dijous 25 d’agost, a les 21.30. Cinema a la fresca, perquè es projecten a la terrassa del museu. The promise narra la història d’una família francesa que es trasllada a viure a una vila de Sèrbia on els seus habitants són gent acostumada a viure amb la seva vella rutina i els costums tradicionals. Terra màgica és un documentari sobre els viticultors de Goriška Brda, una regió d’Eslovènia, fronterera amb Itàlia. És la història d’un petit grup d’amics que amb el seu esforç va recuperar les maneres tradicionals, naturals i biodinàmiques d’elaborar vi. Les projeccions s’acompanyaran d’una copa de vi del país o del territori de la pel·lícula.

Tertúlies literàries d’estiu als cellers
Durant el mes de juliol
Diferents cellers del Penedès
El VINESEUM també impulsa el mes de juliol un seguit de tertúlies literàries, que es fan a diferents cellers del Penedès. Enguany, la primera convidada és la cuinera Iolanda Bustos, autora del llibre Cuinar amb flors (Cossetània), dimecres 6 de juliol al celler U més U de Font-rubí. L’escriptora Empar Moliner parlarà de la seva darrera novel·la, Benvolguda (Columna), premi Ramon Llull, dimecres 13 de juliol a les caves Llopart de Subirats. I el dimecres 20 de juliol, al celler Vilarnau, l’escriptor i periodista Toni Orensanz presentarà la novel·la Com vas perdre el braç, Balchowsky? (Columna). Tancarà el cicle el músic Lluís Gavaldà, autor de Sona la cançó (Rosa dels Vents), dimecres 27 de juliol al celler Bolet a Castellví de la Marca.

“Generació [RE]. Continuïtat o canvi?”
Fins al 8 de gener del 2023
Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí
Us proposem una visita a l’exposició temporal del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí que porta per títol “Generació [RE]. Continuïtat o canvi?”. Una proposta que es demana on i com volem viure. I també es pregunta si la covid-19 és, en la història de la humanitat, una nova crisi o una nova oportunitat. Fent un paral·lelisme amb la crisi de la fil·loxera, l’exposició se serveix de l’art contemporani, la cerca de dades i la promoció de projectes transformadors per proposar al públic un recorregut amb un eix central: la comunitat com a eina per a mantenir l’equilibri. Inclou peces de Joana Moll, Modest Cuixart, Núria Rion, Marc Anglès i Perejaume, artistes que ajudaran al visitant a fer-se preguntes incòmodes, a qüestionar-se el lligam amb el territori o els recursos. És comissariada per Àlex Rebollo i Anna M. Andevert.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any