21.01.2019 - 21:50
|
Actualització: 22.01.2019 - 18:03
Avui s’ha votat el reial decret llei sobre els lloguers, i com que no s’establia com regular el preu dels més abusius, la cambra l’ha rebutjat. El PSOE es presentava a la votació sense tenir-ne plenament garantida l’aprovació, i amb contestació social. Tant Podem, com En Comú Podem com ERC havien anunciat que hi votarien en contra i aquestes darreres hores la pressió social també s’havia intensificat. Ahir una quinzena d’activistes de la PAH i el Sindicat de Llogaters es van tancar a la seu del PSC de Barcelona, al carrer de Nicaragua, com a mesura de pressió al govern de Pedro Sánchez. També va haver-hi concentracions de centenars de persones davant les seus del PSOE a Barcelona, i de desenes a València i ciutats de l’estat espanyol.
PDECat i Compromís voten sí
El PDECat ja havien anunciat a VilaWeb que votarien a favor del decret llei i que demanarien que es tramités en forma de projecte de llei. Compromís també hi ha votat a favor i en declaracions a VilaWeb, la diputada Marta Sorlí havia dit: ‘Votem que sí perquè representa una millora respecte del model actual. Els contractes s’han d’allargar, per exemple, i pot haver-hi polítiques contra els pisos buits. Però volem que es faci un projecte de llei per a poder-lo millorar. Podria ser molt millor.’
El mes d’octubre PSOE i Podem van arribar a un acord per a aprovar el pressupost espanyol (pdf), segons el qual els contractes dels lloguers havien de passar –pel cap baix– de tres anys a cinc, i en què els preus que fossin abusius els podien limitar les comunitats autònomes i els ajuntaments (vegeu pàgina 16 del document penjat per la Moncloa, i el punt 3.2). Tanmateix, al final, el PSOE va aprovar al desembre un reial decret llei (pdf) que no compleix l’acord perquè no inclou cap regulació de preus. La normativa sí que estableix que els contractes s’allarguin fins a un mínim de cinc anys.
La derrota d’avui del PSOE és històrica. Des de l’aprovació de la constitució, el congrés només ha tombat quatre decrets llei: un d’UCD el 1979 sobre la Junta Central d’Aquarterament; un de l’executiu de socialista de Zapatero sobre l’impost al tabac ; un altre del Govern Rajoy sobre estibadors el 2017, i aquest del lloguer.