El congrés espanyol aprova la llei de l’audiovisual sense ERC i gràcies a l’abstenció del PP

  • El govern espanyol s'ha dividit amb el vot a favor del PSOE i l'abstenció de Podem

VilaWeb
Redacció
26.05.2022 - 16:27
Actualització: 26.05.2022 - 20:43

El govern de Pedro Sánchez ha aconseguit aprovar la llei de l’audiovisual sense ERC, que ha votat un no malgrat que va donar suport al pressupost de l’estat espanyol del 2022 a canvi del pacte en aquest text. ERC ha passat del sí que van fer la setmana passada en comissió a un vot en contra avançat durant la compareixença de Sánchez pel Catalangate i arran del fet que socialistes hagin pactat una esmena que obre el ventall de les productores que es consideren ‘independents’ per encabir-li les que treballen pels grans grups mediàtics.

La Llei ha quedat aprovada amb 131 abstencions, 130 vots a favor i 83 en contra i ha prosperat amb els vots del PSOE i PNB, el vot en contra d’ERC, Junts, PDECat i CUP i l’abstenció del PP, Ciutadans i Podem.

La marató de negociacions d’aquesta setmana entre el govern espanyol i ERC ha acabat sense acord. Els socialistes han rebutjat l’esmena que ERC, Podem i Bildu havien pactat per recuperar l’esperit inicial de la llei, i han introduït la modificació que van pactar la setmana passada amb el PP i Cs. Un canvi de paradigma que ha generat rebuig a Podem i a ERC, que recorda que les productores independents representen mil llocs de treball a Catalunya i que el nou text està fet a mesura per beneficiar grans grups com Atresmedia i Mediaset.

Junts, PDECat i CUP han votat en contra del text perquè consideren no protegeix adequadament el català a l’àmbit audiovisual. La llei aprovada manté el fons de quinze milions d’euros per a continguts audiovisuals en català, basc i gallec, tot i que no inclou l’obligació de les grans majors que tenen seu fora de l’estat espanyol a fer produccions en les llengües cooficials.

ERC anuncia el no i acusa el PSOE de beneficiar els grans grups

El diputat d’ERC Joan Margall ha explicat el seu no a la llei de l’audiovisual perquè va pactar una presència concreta de llengües cooficials i una definició sobre productor independent que ara el PSOE ha modificat d’acord amb PP i Cs “per beneficiar a les grans productores i grups estatals”.

“Un cop més recorden que vostès són la segona pota del règim del 78”, ha assegurat. “No deixarem tirats al sector de producció independent de Catalunya. Amb aquesta maniobra vostès es carreguen que puguin sortir més ‘Alcarràs'”, ha conclòs Margalll. Segons els republicans, l’esmena dels socialistes “torna a afavorir el duopoli de sempre en detriment de les autèntiques productores independents”.

CUP: “L’avenç del català és testimonial”

El diputat de la CUP Albert Botran ha afirmat que aquesta llei suposa una oportunitat perduda per al català, el basc i el gallec, perquè a les plataformes digitals la presència de català està “minoritzadíssima” i hi ha més traduccions a l’islandès que a la llengua de territoris amb deu milions de persones.

“Es consolida la super-hegemonia del castellà i l’avenç de les nostres llengües és testimonial”, ha dit, i la llei és “la constatació que l’única llengua que protegeix l’estat espanyol és el castellà”. “Ens diuen que no polititzem la llengua, però com es defensa la nostra llengua si no és tenint un estat que vetlla per ella”.

Junts: “És un fiasco”

La diputada de Junts Pilar Calvo ha afirmat que aquesta llei és “un fiasco” i “un recés” per a les llengües cooficials de l’estat. “Només hi ha un vot possible: el del no”, perquè “ens estem jugant el futur de la llengua”, ha dit. Segons Calvo, “del famós pacte del 6% de Netflix hem passat a un 0,35% i ni tan sols es podrà escollir els subtítols”. Segons Calvo, la llei també ha fallat als productors independents.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any