“Xenòfob, homòfob, masclista i sexista”: polèmica pel nou entrenador del València, Gennaro Gattuso

  • Gennaro Gattuso ha estat sovint objecte de controvèrsia per haver fet declaracions de caràcter masclista, racista i homòfob

VilaWeb
Gattuso, durant la seva etapa al FC Sion suís. Fotografia: Wikimedia Commons.
Redacció
08.06.2022 - 18:48

Gennaro Gattuso, el flamant nou tècnic del València CF, no ha tingut una carrera especialment reeixida des de les banquetes: en una dècada, gairebé, com a entrenador de set equips diferents, l’ex-jugador del Milà solament ha aconseguit de guanyar un títol oficial, la copa italiana. Però una cosa que no ha escassejat mai durant la trajectòria professional del calabrès ha estat la polèmica. Gattuso ha estat objecte de controvèrsia, repetidament, per haver fet declaracions de caràcter masclista, racista i homòfob que han causat rebuig allà per on ha passat, i que una vegada, fins i tot, li van costar la feina.

Rebuig del valencianisme

Si més no, un mèrit que s’ha de reconèixer a Gattuso és el d’haver protagonitzat la seva primera polèmica com a tècnic valencianista abans i tot que el club n’anunciés la contractació. Dissabte passat, en una entrevista al diari La Gazzetta a propòsit del seu imminent fitxatge pel València CF, l’italià sortí al pas de les acusacions que planen sobre seu amb una agressivitat característica: “Jo, racista? Homòfob? Xenòfob? Masclista? Però que som bojos?“, exclamà. I afegí: “No permetré que ningú, amb aquestes terribles declaracions, entorpeixi la meva feina.”

Gattuso responia així a un comunicat de Miguel Zorío, ex-vice-president del club i portaveu de la plataforma Marea Valencianista, que instava els seguidors xes a fer front comú contra la “nova barrabassada de Peter Lim”: la contractació del calabrès com a nou tècnic de l’equip. “L’afició del València CF no mereix tenir com a entrenador un xenòfob, homòfob, masclista i sexista“, prossegueix el text. I afegeix: “Tant l’afició com les penyes, les diverses plataformes anti-Lim i els grups polítics del parlament i l’ajuntament valencià han d’unir-se per a evitar un nou ultratge a la imatge del club.” De fet, la directiva del Tottenham Hotspur va descartar el fitxatge de Gattuso l’estiu passat, quan els afeccionats del club van fer tema del moment l’etiqueta #NoAGattuso en protesta pels seus polèmics posicionaments.

“En ple segle XXI no és admissible que, esportivament parlant, ens representi algú que s’ha manifestat obertament en contra dels homosexuals, ha negat el rol de la dona en el món del futbol, ha mostrat el seu perfil més masclista i ha recordat les pitjors ideologies de mitjan segle XX“, remata Zorío. Els posicionaments polítics de Gattuso contrasten amb els d’ex-entrenadors del València CF com ara l’holandès Guus Hiddink, que l’any 1992 va ordenar de retirar una bandera nazi de Mestalla sota amenaça de retirar-se del partit.

El comunicat conclou amb la confiança que Lim “viu els seus últims moments a València” i que “la recuperació del club és més a prop que mai.” El singapurès és una figura molt criticada entre els afeccionats del club, que en la darrera jornada de lliga van organitzar una protesta multitudinària a l’exterior de Mestalla contra la seva gestió i per a exigir-ne la dimissió.

Un llarg historial d’opinions controvertides

Les paraules de Zorío poden semblar excessives, però l’historial de declaracions de Gattuso aixeca suspicàcies fins i tot en la més caritativa de les interpretacions. L’any 2008, quan era capità de l’AC Milan digué: “El matrimoni per l’església ha de ser entre un home i una dona. Sóc creient i fervent defensor de la família, i el matrimoni homosexual em resulta molt estrany.” Sobre la presència de dones en l’àmbit del futbol, Gattuso manifestà pocs mesos després: “Simplement, no puc veure dones al futbol. No m’agrada dir-ho, però és així.”

Un altre episodi polèmic va arribar el 2013, quan Kevin-Prince Boateng, aleshores jugador de l’AC Milan i que després va anar al FC Barcelona, va abandonar un partit amistós perquè un grup d’afeccionats de l’equip rival l’havien insultat amb proclames racistes. “Això que ha passat és culpa d’un grup d’imbècils”, defensà aleshores Gattuso. I va afegir: “Aquí no hi ha racisme… Quantes vegades s’ha esbroncat jugadors blancs? A mi mateix m’ha passat, però no li dono més importància.” L’italià es defensa de les acusacions de racisme tot al·legant que ha fitxat jugadors d’ascendència africana durant la seva etapa com a entrenador. “No he tingut mai res en contra dels jugadors negres, molts han estat companys i amics”, explicava dissabte a l’entrevista de La Gazzetta.

Zorío no és pas l’única figura de la societat civil valenciana que s’ha posicionat en contra de la contractació de Gattuso per motius polítics. Avui mateix s’ha afegit a la llista de crítics la plataforma Feminismes amb Iniciativa, vinculada a Compromís, que ha lamentat en un piulet que “quan Gatusso deia que no veia bé les dones en el món del futbol, el València CF feia quatre anys que tenia equip femení.” I conclou: “El València és de l’afició, i ens sobra tot el masclisme.”

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any