Pobresa Zero exigeix al parlament compromisos per a resoldre l’emergència social

  • La portaveu de l'entitat demana als diputats que el ple d'avui i demà 'no sigui motiu de desencís'

VilaWeb

Redacció

09.03.2016 - 13:30
Actualització: 09.03.2016 - 14:35

La portaveu de la plataforma Pobresa Zero, Teresa Crespo, ha demanat que el ple monogràfic sobre la situació d’emergència social, que es fa avui i demà al Parlament de Catalunya, no sigui ‘un motiu de desencís’ i s’ha mostrat confiada que els diputats ‘es comprometran’ i faran ‘l’esforç per arribar a un consens’ per a resoldre la pobresa i les desigualtats. La plataforma, que aglutina 3.200 organitzacions d’àmbit social, vol que es pal·liïn les urgències, però demana anar més enllà amb ‘canvis’ cap a unes polítiques socials ‘transformadores’ i ‘integradores’. Crespo ha denunciat la precarització del mercat laboral; ha reivindicat una educació de qualitat i el dret efectiu a un habitatge digne i ha reclamat ‘un canvi de model del sistema de prestacions’ i una ‘resposta’ al dret d’uns ingressos per a una vida digna.

Puigdemont: ‘L’únic camí és tenir un estat’

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assenyalat aquest dimecres que ‘l’únic camí que té Catalunya per disposar d’instruments i recursos necessaris per reforçar l’estat del benestar passa per tenir un estat’. Així ho ha manifestat en la intervenció inicial del ple. ‘La involució autonòmica i l’ofec fiscal no només ens limiten els recursos que tenim, sinó també la nostra capacitat d’actuació’, ha afirmat per després afegir que la independència ‘no serveix de res’ si no es dota de contingut. D’altra banda, ha avisat que ‘a curt termini’ és necessari aprovar els pressupostos per poder tirar endavant el pla de xoc pactat entre JxSí i la CUP, tot i alertar que hi ha ‘poc marge’ perquè el 70% dels comptes ja es destinen a polítiques socials i per la situació de Catalunya dins l’estat.

Puigdemont ha iniciat el seu discurs admeten que, malgrat el canvi de tendència dels indicadors macroeconòmics, persisteixen les situacions de les persones que s’ho passen malament com a conseqüència de la crisi econòmica. Per aquest motiu, ha considerat ‘oportú’ el debat que el Parlament inicia aquest dimecres a petició del PSC i de Catalunya Sí que Es Pot. ‘Hi ha marge serè i sincer per a l’acord. Si som capaços de moure’ns tots en la línia de la predisposició i el realisme’, ha afegit dirigint-se a als grups parlamentaris.

En aquest context, Puigdemont ha defensat la necessitat de no enganyar ningú, ‘no fer política fàcil i no embardissar-se en certa política que frustraria l’esperança que la vida de les persones millori’. Una esperança que Puigdemont considera ‘real i possible’. ‘Hi ha persones que s’ho passen molt malament, per això ens demanem que tinguem un debat intens, exigent i rigorós en la exposició i disposició’, ha afegit.

Davant la situació persistent dels efectes de la crisi, Puigdemont ha defensat que el Govern ha dedicat esforços per pal·liar aquests efectes i ha apostat per ‘iniciar un gir en el model de les polítiques socials’, sense més concrecions.

La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha denunciat aquest dimecres els ‘incompliments i impagaments’ de l’estat en qüestions ‘sensibles i flagrants’ des del punt de vista de les polítiques socials, així com la seva ‘nul·la sensibilitat’ respecte a les persones més vulnerables amb l’anul·lació del decret de pobresa energètica. En la seva intervenció, Munté ha constatat que ‘agenda nacional i social són indestriables’, i que ‘l’estat propi és la millor eina perquè política i economia es posin al servei del progrés social’. Com el president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, la consellera també s’ha encarregat de recordar que una part del pla de xoc social treballat amb la CUP està condicionat a l’aprovació d’uns nous pressupostos.

PSC i CSQEP demanen ‘uns pressupostos socials’ que lluitin contra la pobresa

El PSC i Catalunya Sí que es Pot han instat el govern a presentar uns pressupostos socials de lluita contra la pobresa i a treballar immediatament per revertir les retallades i les desigualtats sense esperar la consecució del somni independentista. ‘La Catalunya rica i plena que tots diem defensar no es pot permetre la inacció davant l’emergència social’, ha reblat el líder socialista, Miquel Iceta, a l’inici del ple extraordinari sobre aquesta qüestió. La sessió ha estat promoguda per la seva formació i Sí Que Es Pot. Lluís Rabell ha advertit que ‘cap invocació d’un estat propi o denúncia dels incompliments’ de l’estat poden justificar ‘una actitud dilatant’ per part de la Generalitat: ‘hem de donar-hi resposta amb els estris de què disposem’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem