Per Mallorca ens ix el sol i fan callar els guàrdies civils

  • El mallorquí anònim que s'encara amb un guàrdia civil i l'obliga a respectar els seus drets lingüístics és un exemple lluminós per al país sencer

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Hi ha una vella cançó valenciana que diu: “Per Mallorca ens ix el sol / bonica, morena, / i per Castella s’apaga.” La referència geogràfica és indiscutible perquè el sol, per als catalans peninsulars, ix per Mallorca, o per qualsevol de les altres illes. Però la interpretació política i nacional de la tornada també és diguem-ne clara i rotundament encertada. Especialment ahir.

Ahir, supose que alguns ja deveu haver llegit la notícia, la Plataforma per la Llengua va difondre un àudio excepcional protagonitzat per un ciutadà mallorquí que anava d’Artà a Capdepera, i va ser aturat per una patrulla de la Guàrdia Civil espanyola. El podeu escoltar sencer dins la notícia mateixa.

En la conversa, el guàrdia civil parla en espanyol, però, a més, exigeix al ciutadà que ha aturat que s’hi dirigisca en la mateixa llengua, cosa a què es nega. I aleshores s’enceta una conversa plena de tòpics espanyolistes que, amb tanta serenitat com fermesa, el nostre compatriota va desmuntant un per un.

Primer, el guàrdia civil treu a col·lació aquella vella i tronada cançoneta de l’educació, després juga al joc també desprestigiat segons el qual el català solament és cooficial i el castellà, en canvi, oficial, i finalment amenaça el ciutadà interpel·lat, i això ja és molt seriós, amb l’aplicació de la llei mordassa si no deixa de parlar en la seua llengua.

Però, a cada tòpic, el motorista aturat per la parella de guàrdies civils respon amb més contundència i amb més criteri. Que no és una qüestió d’educació sinó de dret. Que cal respectar la llei, en aquest cas, l’Estatut d’Autonomia. Que el castellà és tan cooficial com cooficial és el català. I que les amenaces no l’impressionen. I, a més, enregistra la conversa completa perquè n’hi haja constància.

El resultat és que el guàrdia civil desisteix i plega veles. I ara la Plataforma per la Llengua i l’afectat sospesen de denunciar-lo per haver qüestionat l’oficialitat del català, per l’actitud discriminatòria que va mantenir en tot moment i per amenaces. Espere que ho facen i que la denúncia tire endavant. Perquè encara que els jutges la desestimen, el policia sentirà l’alè al clatell i segurament no tornarà a tractar cap ciutadà d’aquesta manera. O s’ho pensarà dues vegades. I també perquè com més denúncies s’acumulen de més gent, més fàcil serà que entenguem que no n’hem de deixar passar ni una.

L’editorial d’ahir, sobre allò que va passar en el concert de Serrat i el paper dels presos polítics amagant el català al judici, va tenir una repercussió enorme, i em va preocupar especialment l’arribada d’alguns missatges de desesperació pel que hi explicava. Quan allò que jo plantege no és la desesperació ni la resignació enfront del que fan els altres, sinó la necessitat de canviar i respondre a cada provocació, a cada agressió. I, ves per on, per Mallorca ha tornat a eixir el sol. I novament una persona, tota sola, individual, una entre més, una de nosaltres, ha fet amb tota tranquil·litat allò que caldria que féssem tots sempre i ens ha retornat la dignitat i donat exemple. El cap no s’abaixa mai davant aquesta gent, que té en la nostra por la clau per a humiliar-nos. Perquè, sense por, no poden fer res. I aquesta, contenta i encoratjadora, és la gran lliçó que voldria remarcar en aquest article d’avui, que és el darrer editorial de l’any 2022.

PS1. No conec el protagonista dels fets, de moment és anònim, però una gran aferrada pel coll i gràcies de veritat. Moltíssimes gràcies.

PS2. Ací teniu Al Tall interpretant “Per Mallorca”.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jaume Riu
Jaume Riu
29.12.2022  ·  22:00

LA BONA EDUCACIÓ
Mantenir l’idioma no és qüestió d’educació encara que allà al regne d’Espanya ho diuen quan veuen que ja no els queden arguments.
A més, forma part d’una bona educació saber en quines ocasions cal ser maleducat, tal com ens va dir Joan Fuster en un dels seus aforismes memorables. Així que no em vinguin amb l’argument de la bona educació.

Francesc Planas
Francesc Planas
29.12.2022  ·  22:18

En canvi, els polítics que es fan dir independentistes es van defensar durant el judici del referèndum en castellà. I encara ens demanen que els votem i que confiem en ells.

Matilde Font
Matilde Font
29.12.2022  ·  22:34

Feia uns anys que no sentia la cançó “Per Mallorca” d’Al Tall. Una cançó preciosa com la resta de disc. Més ben dit, com tota la discografia d’ells. M’ha alegrat el dia!
Una abraçada al mallorquí convençut i insubornable.

Pauli Morer
Pauli Morer
29.12.2022  ·  22:36

De fet el que es de mala educació es intentar imposar el castellà, o el francès o l’anglès o la llengua que sigui, a Catalunya o a qualsevol altre territori de llengua catalana.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
29.12.2022  ·  22:38

Aquesta és l’actitud. Positiva.

Carles Serra
Carles Serra
29.12.2022  ·  22:38

Aquesta és la realitat de la nostra malaurada llengua, defensar-la individualment, ja que “governs” autonòmics i els polítics que la composen s’ha demostrat abastament que simplement serveixen per fer proclamés; no recordes Vicent els polítics d’aquesta gestoria, mal anomenada govern de Catalunya, dient HEM LLIGAT EL CATALÀ; Com comentar sobre el 25% d’ensenyament de l’espaÑol, perquè Vicent, així ho defineixen els nyordos, si no recorda lo que li va dir el nyordo i franquista en el concert d’en Serrat; el gran entre els drames, és que això del 25% tapa la realitat sobre la resta teòricament del 75% de català; ja ens informaràs quantes denúncies hi han per part dels “inspectors” de la gestoria, per la manca d’incompliment amb l’aplicació a les escoles sobre la llei del català; lo mateix del cinema i d’etiquetar els productes també en català.
LA MENTIDA Vicent, LA MENTIDA.

joan rovira
joan rovira
29.12.2022  ·  22:39

“El text es va obrint camí a batzegades. Els punts que l’aturen ho fan amb un esforç revifador…

Punts alzinats però, com dèiem, també grans punts aturonats sota uns alzinars d’arrodoniment. Del capdamunt d’alguns, si el dia és clar, es poden veure les vagues llunyanies del cap de text”.
(“El sol i les fogueres”, Perajaume, p.113, Tushita edicions, 2022)

PS. Referent a l’editorial i els comentaris d’ahir, es manifesta el mateix que en d’altres que: del cap d’amunt d’alguns s’albira, de manera més ampla, nítida i precisa, les vagues llunyanies del cap de text. Bon 2023 a tots!

Josep Usó
Josep Usó
29.12.2022  ·  22:47

Això, és el que cal fer. Mantindre la serenitat i la fermesa en allò que és nostre. Els nostres drets. Enhorabona.

Eduard Llaudó
Eduard Llaudó
29.12.2022  ·  22:59

No és un guàrdia civil, però ens condiciona igual o més de forma diària. És la nova i inesperada política de Google, Bing, entre altres cercadors d’Internet que margina totalment la llengua catalana en el resultats. Cada agressió una resposta: hi ha solucions a mitges, com el Duckduckgo, o millors com el cercacat.cat, o impressionants com el mojeek.com
Respecte a les plataformes d’Internet i la llei de l’audiovisual. Propostes…

ENRIC CALVET
ENRIC CALVET
29.12.2022  ·  23:18

Per sort per VilaWeb també ens ix el sol
Gràcies pel que feu

Xavier Clèries
Xavier Clèries
29.12.2022  ·  23:20

El que benauradament ja és reprobable a nivell individual, la violència masclista ja sigui física, verbal o psicològica, cal que també ho sigui a nivell estatal. L’estat espanyol és violent, autoritari i masclista i des de fa més de 300 anys maltracta els pobles que no són Castella i, especialment, Catalunya. I això ho hem d’acabar!

Miquel Amorós
Miquel Amorós
29.12.2022  ·  23:33

És curiós. De la mateixa manera que ells utilitzen la repressió escollint unes víctimes per donar exemple i fer allò tan vell de ‘escarmentar en cabeza ajena’.
I apliquen unes lleis injustes i completament fora de la llei per crear inseguretat juridica.

I tot això escampa la por ràpidament i efectiva.

Doncs de la mateixa manera, un sol exemple, un de sol, de lluita i de resistència. I de dignitat.
Com la Rosa Parks, com en Costa.
Això també s’escampa ràpidament com un reguitzell de pólvora i arrsnca la por dels cors de la gent.

És un antídot per la por, sense la qual, com molt be diu en Partal, no poden res contra nosaltres.

Tant de bo anessin sortint flors com aquesta a cada instant.
Com la cançó del Llach.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
29.12.2022  ·  23:51

Voldria haver-ho posat a l’editorial d’ahir però no ho trobava. Finalment ho he trobat i ho he penjat a Twitter. I ho comento avui que veig que també ve a tomb: és la reacció de la regidora de Turisme de Tavernes de la Valldigna a la presentació del festival Sete Sóis Sete Luas davant d’una dona que la interromp al crit de “en español, en español” (vídeo minut 2:20). S’esdevé a la platja del poble amb tot de madrilenys i també de gent dels pobles dels voltants.

https://twitter.com/Secundi_/status/1608427957630140416?t=smSa2KoVogMSWw8HsRlqmA&s=09

Joan Benavent
Joan Benavent
30.12.2022  ·  00:03

L’actitut d’aquest mallorquí ha estat exemplar, la qual cosa vol dir que no anem pas bé. Parlar l’idioma del teu país al teu país ha de ser la cosa més normal del món i cap estranger ens ha de venir a explicar quin és el nostre país i quina la nostra llengua. Tot això és massa elemental i només als idiotes els costa d’entendre. L’idioma dels Països Catalans és el català. El castellà és l’idioma dels castellans, és a dir, per nosaltres, catalans, és l’idioma de les forces d’ocupació que s’han instal·lat a casa nostra amb l’objectiu d’arrabasar-nos la llibertat i sotmetre’ns com esclaus al seu domini. Quin sentit té en aquestes circumstàncies discutir-se de res amb aquests genocides que et diuen maleducat a la cara i a la vegada t’amenacen amb una pistola? Quin sentit té en aquest context fer ballar el concepte d’educació? És aberrant. Si els castellans fossin persones honrades i decents, o bé s’integrarien al país que els acull, o bé se’n tornarien al seu poble i ens deixarien en pau. No s’hi quedarien ni es dedicarien a amenaçar-nos i insultar-nos. Encara que ens pugui fer por, no ens podem deixar humiliar de cap manera. Per dignitat cal que siguem forts. Pensem que l’exemple d’aquest mallorquí no resulta tan complicat de seguir. A mi em va passar que una nit em vaig ficar al llit i a l’endemà vaig adonar-me que m’havia tornat incapaç de parlar castellà, que ja no en sabia. Allà, perduda en algun somni, s’hi va quedar, la llengua de l’imperi, per sempre més. I quan et passa una cosa d’aquestes, no hi pots fer res. Ja et poden amenaçar jutges i pistolers, que els parles en català i no els hi pots canviar. Que se’n vagin a pendre pel sac.

Anna Linares
Anna Linares
30.12.2022  ·  00:14

Sempre hem d’estar militants i en alerta i es molt cansat perquè si l’altre persona et violenta et poses nerviós i et fa sentir malament, quina necessitat tenim els catalans d’anar sempre amb la pistola carregada?

Daniel Mir
Daniel Mir
30.12.2022  ·  00:45

Totalment d’acord amb na Anna Linares. Quina necessitat tenim de estar incòmodes i incomodats a casa nostra.

Donem compliment al mandat del nostre himne d’una vegada: “… fem enrere aquesta gent tan ufana i tant superba.”

JORDI SERRA
JORDI SERRA
30.12.2022  ·  00:52

No ens fareu callar!!
https://youtu.be/_kNbAhdBGcQ

Tomàs Reyner
Tomàs Reyner
30.12.2022  ·  00:59

Un fort aplaudiment per aquest noi que fou atrevit davant l’actitut prepotent d’una gaveta

montserrat ximenis
montserrat ximenis
30.12.2022  ·  07:46

Per altre banda el colectiu motars tant desprestigiat per tothom, aquest ens ha donat dues lliçons de q hi ha de tot en aquest mon. Felicitats noi !

PAU BOLDU
PAU BOLDU
30.12.2022  ·  07:58

Els castellans es creuen els amos de Catalunya i imposen el seu idioma a cops de franquisme o constitucio franquista del 78. Per cert, es l’idioma de castella i colonies genocitzades.

Pere-Andreu Ubach
Pere-Andreu Ubach
30.12.2022  ·  08:03

Benvolgut Vicent:

Com ja va essent costum, assenyalaré allò que em semblen mancances en el teu edutorial.

1. Has obviat la condició de funcionari del motorista. És un detall no menor que explica la seva formació i per tant la seva serenor a l’hora de plantar cara al Guàrdia Civil. És cert que tots hauríem de tenir aquesta formació i seguretat per plantar cara sempre. Però malauradament no és així. I aquest és un detall que ens indica les mancances formatives que tenim com a societat a l’hora de fer valer els nostres drets; i per tant ens indica en quin sentit hem de treballar, també.

2. Em sembla increïble que amb tot el rebombori que s’ha creat amb la tramitació de la reforma del codi penal no hagi hagut per part de la premsa cap recirdatori (i si hi ha sigut deu haver estat residual perquè no me n’he assabentat) del compromís electoral! del PSOE de derogar la llei “mordassa”, del pacte de govern entre PSOE i Podemos de derogar la llei “mordassa” i del pacte de Pedro Sánchez amb BILDU de que derogaria la llei “mordassa” abans de que acabés l’estat d’excepció si BILDU accedia a recolzar la pròrroga de l’estat d’excepció.
I jo em pregunto: com és que amb tants compromisos de derogació de la llei “mordassa” i amb una tramitació tant polèmica i analitzada com aquesta que ha sigut del Codi Penal, resulta al final que un Guàrdia Civil encara pot anar pel carrer amenaçant amb la seva aplicació? Però encara més: com és que als mitjans de comunicació això us sembi ni mig normal?

Pep Agulló
Pep Agulló
30.12.2022  ·  08:16

A l’albada, des de l’àtic de Barcelona, quan la llum retalla l’horitzó, a voltes, es pot veure el perfil de la serra de Tramuntana. Ja més posats, sentir la flaire del Pi de Formentor, i parant l’orella, el trencar de l’onada a qualque cala de ses illes…

El Sol s’alça per tot el País….

Bon any 2023.

PS. Perejaume sempre.

Ferran Izquierdo
Ferran Izquierdo
30.12.2022  ·  08:40

el problema es que tot el sistema está organitzat i pensat per reprimir tot lo Català.
Catalunya com a nació ha estat siempre per davant dels altres regnes…i l enveja els supera.

JOSEP SOLÉ
JOSEP SOLÉ
30.12.2022  ·  09:08

Heus ací un mallorquí valent: se l’ha jugat i n’ha sortit airós. Que calgui ser valent i jugar-se-la per parlar la llengua pròpia a la terra pròpia indica com n’estem de malament.

david graupere
david graupere
30.12.2022  ·  09:31

La vella recepta senyor Partal no aturarà la substitució. La militància lingüística és i serà minoritària, és molt efectista o vistosa però és i serà minoritària.

I en el cas que un dia fos majoritària, és impossible que cada generació es militaritzi lingüísticament en la seva majoria, això sense comptar que les onades migratòries passen olímpicament del tema en el millor dels casos.

Sols la independència d’uns països confederats catalans pot revertir la substitució lingüística i la minorització econòmica.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
30.12.2022  ·  09:33

Mireu el que és el Complexe de Superioritat. El seu complexe és tant immens que necessiten sentir-se superiors a algú com l’aire que respiren.

JORDI SEDÓ
JORDI SEDÓ
30.12.2022  ·  09:55

La guàrdia civil i la policia nacional, haurien de conèixer perfectament les dues llengues cooficials, legals i constitucionals que hi han als Països Catalans, que són el català i l’espanyol (i l’occità a la Val d’Aran). Que parlin la que vulguin, però haurien d’entendre les dues, i els hi hauria de caure tot el pes de la llei, per abús d’autoritat, si volen forçar a algú a parlar la que a ells els hi sembla. Aquesta permisivitat que tenen és la prova del cotó de la democràcia espanyola, o una de les proves.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
30.12.2022  ·  09:58

Gràcies, david graupere. Un comentari molt clarivident.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
30.12.2022  ·  11:30

L’actitud d’aquest mallorquí és encomiable però els catalans estem a acostumats a obtenir els resultats per la via més còmoda, fàcil i segura. Caldria exemples com aquest des de posicions més públiques, per això l’actitud de Serrat fa tan mal, perquè té molta més ressonància i el retrocés que provoca és més gran. Arrel d’això crec que és molt interessant remarcar l’entrevista que li feien a Antonio Orozco a “el espanyol”. Es un cantant nascut a l’Hospitalet de pares andalusos i de classe treballadora. Fins aquí la biografia d’un gruix important de la població de casa nostra. Aquest cantant, que està d’acord en que a Catalunya hi hagi un referèndum d’autodeterminació, n’ha dit una de molt bona, que molts de nosaltres pensem però que no tenim el coratge de dir-la: “Soy un español que vive en Cataluña”. Atenció perquè això mereix una reflexió profunda i sincera. Venim del “és català tot aquell que viu i treballa a Catalunya” i posteriorment Jordi Pujol va afegir –hàbilment- que a més “cal tenir la voluntat de ser-ne”. Sóc un espanyol que treballa a Catalunya exclou el ser català i per ser català cal voler-ho –voluntarietat- i podríem afegir que ser català vol dir respectar la seva cultura, la seva llengua i el seu lliure destí. Orozco és un espanyol que respecta els catalans. Qui ha perdut aquest respecte es pot/podem considerar-lo català?

Tomas Pérez
Tomas Pérez
30.12.2022  ·  11:39

Vers, l’editorial d’ahir tampoc la vaig entendre del tot. Generalitzar i prendre un recital com a mostra per a definir a la gent d’aquest país no em queda clar. La covardia potser sí que potser hi és pressent en casos particulars i en moments determinats, ha estat així i s’ha transmès de manera generacional. Però ves per on avui un anònim, com tants que segur que hi ha per aquest petit món nostre, rebat l’argument ver la covardia i la provocació . Acabem l’any el millor que hi puguem i en companyia dels nostres, oblidem nos d’aquest que hem sobreviscut i que l’any nou a vindrà ens doni força a tots pels embats que tindrem. Feliç any nou director i per a tothom.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
30.12.2022  ·  11:46

Felicitats aquesta persona anònima per la seva dignitat i valentia si senyor tant de bo sempre és fes aixis

Ferran Moreno
Ferran Moreno
30.12.2022  ·  12:09

L’únic que ens pot fer pujar l’autoestima i l’orgull és la independència,
altrament anem, com més va més, vers la desaparició com a nació.

I els polítics no estan ni han estat mai per la independència.

Carles Benito
Carles Benito
30.12.2022  ·  12:23

DISSORTADAMENT,
UNA FLOR NO FA ESTIU

Xavier Floresví
Xavier Floresví
30.12.2022  ·  12:24

Un exemple a seguir.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
30.12.2022  ·  14:49

D’acord en tot el que diu en David Graupera 8,31.
Jo hi afegeixo que amb la independència no està tot resolt.
El nostre govern tindrà les mans lliures però, això sí, haurà de fer una política que tingui un efecte.
Acollida al nou-vinguts, immersió de veritat a les escoles, prioritzar el català a la universitat i cursos de formació, una inspecció que faci d’inspecció…
Català a les xarxes digitals, a la publicitat, als cinemes.
Necessitat del català als currículums.
Replantejament del Hard Rock i reflexió del impacte que tindrà al territori i a la gent.
Mentrestant podem anar resistint els que ho veiem necessari. No tothom ho veu necessari.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
30.12.2022  ·  20:33

Ja vaig valorar la digna actitud del motorista als comentaris de la notícia i de l’editorial d’ahir i ara m’afegeixc a David Graupera. En canvi seguesc sense comprendre que no digueu castellà a l’idioma de ponent, o castanyol, si esteu per denunciar la confusió interessada de l’ocupant. Anomenar-lo espanyol és seguir-li la jugada i deixar-nos en situació subsidiària dins l’estat que paguem i sofrim mentre no en tinguem un de propi. Salut i bon any.

Josep-Oriol Serra
Josep-Oriol Serra
30.12.2022  ·  21:04

Per Mallorca ix el sol , i a ple migdia des d València ( via Ferlandina ) omple d llum el país sencer amb Vilaweb .
Vicent Partal , visca la mare q et va parir !!!
I bon any

Antoni Mirabent
Antoni Mirabent
30.12.2022  ·  21:18

Aquesta és l’actitud i no la dels nostres polítics i representants al judici del primer d’octubre, com bé dèieu ahir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes