El Parlament Europeu demana de reformar els tractats de la UE perquè el Consell adopti decisions per majoria qualificada

  • Algunes de les resolucions del Consell han de comptar actualment amb un suport unànime de tots els estats membres

VilaWeb
Redacció
09.06.2022 - 17:50
Actualització: 10.06.2022 - 17:03

El Parlament Europeu ha demanat un canvi en els tractats de la Unió Europea per permetre que les decisions del Consell Europeu s’aprovin per majoria qualificada i no per unanimitat. Amb 355 vots a favor, 154 en contra i 48 abstencions, els eurodiputats del ple d’Estrasburg s’han mostrat partidaris a introduir modificacions en la normativa actual, recollida en l’Acta Única Europea. D’aquesta manera, el Consell —òrgan col·legiat que defineix l’orientació política i les prioritats de la UE i es compon dels caps d’estat o de govern dels estats membres —podria prendre decisions en àmbits com les sancions econòmiques sense la necessitat d’atorgar concessions a certs països. En el cas del sisè paquet de sancions a Rússia, per exemple, el Consell va haver de rebaixar les seves ambicions sobre l’embargament del petroli rus pel vet d’Hongria.

En cas que la resolució tirés endavant, el Consell podria adoptar decisions sense arribar a un acord total entre els estats membres. Així, seria suficient que les mesures comptessin amb el suport d’almenys quinze dels vint-i-set països o bé amb el suport d’un grup d’estats que agrupin un 65% o més de la població de la UE.

El resultat de la votació del Parlament Europeu va en la mateixa línia en què es va expressar el mes passat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, qui va obrir la porta a reformar els tractats de la Unió Europea per aconseguir “un millor funcionament de la institució”. “La unanimitat en qüestions clau ha deixat de tenir sentit si volem avançar ràpidament”, va comentar. També es va expressar en termes similars el primer ministre italià, Mario Draghi, qui va defensar un federalisme que va titllar de pragmàtic i idealista a la Unió Europea.

Després que el ple d’Estrasburg hagi aprovat la resolució, els caps de govern dels vint-i-set estats membres hauran de decidir si organitzen una convenció al Consell Europeu per aprovar la proposta. Sobre això, diversos eurodiputats han demanat que s’abordi aquesta qüestió durant la pròxima cimera, prevista pels dies 23 i 24 de juny.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any