Pablo González: el periodista pres a Polònia d’ençà de fa dos anys sense càrrecs, judici ni proves

  • El grup de suport demana la intervenció del govern espanyol en defensa dels drets humans de González i la seva presumpció d'innocència

VilaWeb
Alexandre Solano
27.02.2024 - 21:40

El periodista basc Pablo González va ser empresonat el 28 de febrer de 2022 a Polònia. Unes setmanes abans, havia estat interrogat pels serveis secrets ucraïnesos, que el consideraven un espia rus. Fonamentaven l’acusació amb arguments vagues, com ara: el seu origen familiar –atès que té doble ciutadania espanyola i russa–, el fet d’haver publicat al diari basc Gara –que consideraven contrari als postulats de l’OTAN– i per tenir una targeta bancària de la cooperativa de crèdit Laboral Kutxa –finançada, segons els serveis ucraïnesos, per Rússia. Alhora, els serveis secrets espanyols van anar a casa seva, a la de la mare i a la d’un amic de quan eren petits per interrogar-los basant-se en la tesi que era un espia.

González era a Polònia informant sobre l’arribada de refugiats ucraïnesos en territori polonès després de l’esclat de la guerra amb Rússia. Primer, el van detenir un mes en una presó de Rzeszów, i després el van traslladar a una altra presó de Radom. D’ençà d’aleshores, continua empresonat en una cel·la de màxima seguretat en règim d’aïllament, sense que hi hagi hagut cap canvi substancial en el seu cas: ni judici, ni presentació de proves ni de càrrecs formals. Cada tres mesos li renoven la presó provisional i, per ara, no hi ha prevista cap data de judici. La vuitena pròrroga va ser el passat 15 de febrer, de manera que fins al mes de maig no es preveu que s’hagi de tornar a revisar la seva situació.

Sobre això, el seu advocat, Gonzalo Boye, va explicar que la setmana passada l’havia pogut visitar i que li preocupava especialment l’allargament de la presó provisional, perquè la legislació polonesa no la limita pas en el temps. Boye va dir, a més, que havia assistit a una sèrie de diligències de la investigació que s’haurien d’haver fet després del seu empresonament, el 2022, “i no ara, que farà dos anys de la detenció”. Tot i això, l’advocat explica que Pablo González té “un bon estat de salut i ànim”.

“Cap gestió o queixa del govern espanyol”

L’associació #FreePabloGonzález, amb motiu dels dos anys d’empresonament, va publicar un vídeo en què intervenien un grup de personalitats, com ara escriptors, cantants, juristes i periodistes en defensa de la presumpció d’innocència i del respecte als drets humans. A més, avui hi ha convocades algunes concentracions, una a Barcelona, a les 19.00 a la plaça del Rei.

L’associació troba que la situació és “inconcebible” en un estat de la Unió Europea i que té conseqüències més enllà de la situació personal de González: “Que un periodista detingut mentre exercia el seu treball professional passi dos anys a la presó sense judici és d’una gran gravetat, no tan sols quant als drets humans de l’afectat, sinó també quant a la llibertat d’informació i expressió.” Sobre això, demanen que, com a mínim, la justícia polonesa permeti als advocats d’accedir a l’expedient de manera completa i que es facin públiques les proves que hi ha en contra seva i que s’utilitzen per a prorrogar-ne la detenció: “El secretisme entorn el cas ha estat absolut.”

Fins ara, solament hi ha hagut sospites i rumors. El grup de suport lamenta que el ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel Albares, “no hagi defensat, com a mínim, la presumpció d’innocència” i que no hagi volgut “tenir cap entrevista amb l’esposa o el grup de suport durant tot aquest temps, tot i que hi ha hagut vuit peticions fins ara”. A més, expliquen que, si té doble nacionalitat, és perquè és descendent d’un nen enviat a Rússia durant la guerra del 1936-1939 i asseguren que “és titular d’un compte en una entitat espanyola que ‘els polonesos van confondre amb una russa’ i en la qual el seu pare ingressava ‘alguna quantitat de diners'”.

També diuen que “no se sap cap gestió o queixa del govern espanyol” tot i que els procediments processals i el tracte carcerari són deficients, i denuncien que passa vint-i-tres hores el dia “en una cel·la de cinc metres quadrats, sense llum natural i amb una hora de passeig en un pati diminut”. No té dret de parlar telefònicament o per internet ni veure els seus fills; i únicament ha pogut veure la seva dona dues vegades aquests dos anys, i amb presència d’agents polonesos. Per això demanen al govern espanyol que “exerceixi la seva influència, fins i tot en l’àmbit europeu, perquè Pablo González surti d’aquesta horrible cel·la i de la presó de Radom, que tingui les condicions dignes, que es respecti el seu dret de defensa, el seu dret de comunicació familiar, que es compleixin les lleis, les recomanacions i les decisions europees, que pugui tornar a Espanya amb la seva família i amics, i si escau, es faci un judici amb totes les garanties com més aviat millor i que, mentrestant, pugui esperar el judici a Espanya”.

Doble nacionalitat

Pablo González va néixer a Moscou el 1982 i no va anar a viure al País Basc fins que va tenir nou anys. El seu avi, també basc, es va exiliar a l’URSS de petit arran de la guerra del 1936-1939, i s’hi va establir. Per això, quan González va néixer el van inscriure amb el nom de Pavel Rubstov. Quan els pares es van divorciar, la mare va voler tornar al País Basc patern, i en el moment d’obtenir la nacionalitat espanyola el van inscriure com a Pablo (variant en castellà de Pavel) González (el cognom de la mare) Yagüe (el cognom de l’avi matern). Arran d’això, té doble nacionalitat i un nom diferent a cada passaport.

Els seus orígens familiars van fer que s’interessés per la cultura russa i va estudiar filologia eslava. Com a periodista, s’ha especialitzat en l’espai postsoviètic, de manera que és natural que amb l’augment de les tensions entre Ucraïna i Rússia, i finalment l’esclat de la guerra, es traslladés al terreny per oferir-se com a freelance. La seva darrera aparició pública va ser en una connexió en directe a l’estació de trens de Przemyśl al programa La Sexta Noche. L’endemà, fou detingut.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any