Oriol Mitjà diu que fer proves d’antígens en massa permetria de celebrar els àpats de Nadal

  • L'infectòleg defensa que les proves d'antígens són fiables i que si es fan servir de manera preventiva podrien evitar una tercera onada

VilaWeb
Redacció
07.11.2020 - 11:27
Actualització: 10.11.2020 - 11:49

L’infectòleg Oriol Mitjà insisteix que la utilització massiva de proves d’antígens com a forma preventiva permetria que els ciutadans participessin de manera segura en activitats de risc com ara la restauració, l’oci i, com li han preguntat en una entrevista a Catalunya Ràdio, els àpats de Nadal amb el cercle ampli de la família. Com ja va explicar en una entrevista a VilaWeb, a principi de setembre, ha assegurat a Catalunya Ràdio que les proves d’antígens són fiables, que tenen un cost molt més baix –una PCR costa entre 60 i 120 euros– i que la seva utilització en massa podria evitar una tercera onada i un nou confinament. Mitjà fa mesos que reivindica la necessitat de proveir les farmàcies amb proves ràpides d’antígens perquè els ciutadans puguin saber en pocs minuts si estan infectats abans de relacionar-se amb més gent. Podeu escoltar ací l’entrevista a Catalunya Ràdio:

Mitjà ha demanat al govern que deixi que l’àmbit privat contribueixi amb les proves d’antígens i ha considerat ‘un dels defectes més grans’ que l’administració pensi que ho pot solucionar sola. Ha insistit que les proves d’antígens han demostrat que tenen ‘molta capacitat’ d’identificar persones contagioses i n’ha defensat l’ús en llocs en què hi ha alt risc de transmissió. De fet, segons ha apuntat, els antígens només detecten quan una persona és contagiosa i, en canvi, la prova PCR resulta positiva quan encara hi ha restes del virus però no suficient per contagiar. També ha destacat que és una eina nova que podria, per exemple, evitar de tancar bars i restaurants si es fan tests d’antígens a tothom que hi entri.

També és una bona eina preventiva per a crear un ‘mur’ a les residències de gent gran i evitar que el virus hi entri. Quant a aquest tema, creu que s’haurien de fer tests d’antígens a tot el personal que treballa a les residències i a tothom que hi entri com a visitant.

Sobre si es pot evitar un confinament domiciliari o una tercera onada, l’infectòleg considera que dependrà del pla a mitjà termini de l’administració i dels diners que es destinin a mesures preventives. ‘Dependrà de les mesures si hi ha una tercera onada. Si tornem al setembre, òbviament la covid tornarà a pujar’, ha alertat. Així i tot, ha dit que en la situació actual s’ha passat el pic de la segona onada.

Mitjà ha lamentat ‘l’animadversió’ d’alguns membres de l’administració pública a utilitzar proves d’antígens i ha afegit que encara entén menys que ho justifiquin amb raons no científiques. A la pregunta sobre si aviat es podran comprar tests d’antígens a les farmàcies catalanes, ha respost que l’obstacle és el Departament de Salut, tot assenyalant que sí que es poden comprar en farmàcies franceses.

Mitjà replica Jacobo Mendioroz

Abans de l’entrevista, Mitjà ha contestat un missatge del coordinador de la unitat de seguiment del coronavirus a Catalunya, Jacobo Mendioroz, que justificava que no es facin servir en massa les proves ràpides amb un article sobre un estudi de Liverpool que havia deixat sense detectar la meitat dels casos positius.

Davant d’això, Mitjà li contesta que aquest és un article periodístic, no científic; que l’estudi no ha fet servir proves d’antígens, sinó proves LAMP –un altre tipus de proves de baix cost; i que l’article ‘no respon si l’ús de proves massives és eficaç o no per al control de la pandèmia’. Posteriorment, Mitjà ha explicat que Mendioroz i ell havien reconduït la conversa per telèfon i que s’havien entès. ‘Esperem que el departament serà ràpid en reforçar les mesures preventives (seguiment i testeig intensius) per a evitar el tercer rebrot’, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any