Omella nega les 440.000 víctimes d’abusos sexuals per part de l’Església: “Si fos així, tots hi estaríem ficats”

  • El president de la Conferència Episcopal diu que l'informe del Defensor del Poble espanyol que calcula el nombre de víctimes no es respon a la veritat

VilaWeb
ACN
31.10.2023 - 10:13
Actualització: 31.10.2023 - 11:36

El president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Joan Josep Omella, ha negat rotundament la xifra de prop de 440.000 víctimes d’abusos sexuals per part de l’Església catòlica a l’estat espanyol que el Defensor del poble espanyol ha comptat en el seu informe. Segons que ha dit, la xifra no correspon a la veritat. “Ens dol el tema dels abusos, però no creiem en aquesta extrapolació”, ha dit en una conferència de premsa a la seu de la Conferència Episcopal. I hi ha afegit: “Si fos així, hi estaríem tots ficats, vostès i jo“.

Omella n’ha parlat a la compareixença de valoració de l’Assemblea Plenària extraordinària que va fer ahir per a analitzar l’informe del Defensor del Poble espanyol. L’estudi demoscòpic, fet a partir de 8.013 entrevistes, indica que l’1,13% dels ciutadans de l’estat espanyol ha patit agressions sexuals durant la seva infància en l’àmbit religiós, i un 0,6% per part directament d’un sacerdot o membre de l’Església.

L’extrapolació de les dades apunta que prop de 440.000 persones han patit abusos sexuals en l’àmbit religiós, i unes 240.000 han estat agredides directament per un membre de l’Església. És una metodologia similar a la que es va utilitzar a l’estat francès, que apuntava una xifra de 330.000 víctimes.

Omella ha reiterat la petició de “perdó” a les víctimes pel “dany causat per part d’alguns membres de l’Església al llarg de la història i sobretot dels últims anys”, i ha afirmat que l’Església té voluntat de treballar en la reparació. Ara bé, ha dit que el sorprèn l’extrapolació que han fet alguns mitjans de les dades obtingudes a l’informe que, diu, “no corresponen a la veritat ni representen el conjunt dels sacerdots i religiosos”. “Crec que no està ben fet”, ha afirmat.

La Conferència Episcopal sosté que l’informe del Defensor del Poble espanyol presenta un problema social que va més enllà de l’Església i, per tant, requereix una resposta integral al problema. En aquest sentit, afegeix: “Posar el focus exclusivament en la reparació de les víctimes de l’Església discriminaria la majoria de les víctimes, a les quals convertiria en víctimes de segona”.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any