Els observadors internacionals denuncien el passat fosc i de tortures de policies de l’1-O

  • Els observadors critiquen que Marchena impedeixi a les defenses de contradir els testimonis d'agents de la policia i la guàrdia civil

VilaWeb
Redacció
23.04.2019 - 10:35
Actualització: 23.04.2019 - 16:35

Els observadors internacionals que segueixen el judici contra el procés al Tribunal Suprem espanyol han denunciat el passat fosc dels comandaments policíacs de l’1-O que han declarat com a testimonis. Els detalls d’aquest ‘passat policíac sobre el qual planegen casos de tortures, maltractaments, mort de detinguts o justificació de les actuacions anteriors’ els podeu trobar en aquest article de VilaWeb.

Els observadors aplegats en la iniciativa International Trial Watch diuen que el relat d’aquesta mena de testimonis és el que després marca l’explicació de policies i guàrdies civils, que acaba essent ‘pràcticament idèntica’, tot i la prohibició de no contaminació entre testimonis. ‘Cadenes de declaracions que poden haver estat contaminades en origen per funcionaris implicats en fets ben ombrívols’, diuen en un comunicat fet públic avui.

Pel que fa a l’actuació del jutge Manuel Marchena, els observadors constaten que es reafirma la seva tendència d’afavorir que els testimonis acusatoris s’allarguin, i en canvi ‘limita les intervencions de les defenses quan els pretenen fer entrar en contradicció per allò declarat’. Un exemple és quan una defensa va preguntar a un agent de policia si va veure com els agents perseguien i colpejaven manifestants. Marchena, continuen els observadors, ‘no va permetre de seguir l’interrogatori en considerar que el lletrat no podia preguntar al testimoni allò que el mateix lletrat creia que el testimoni hauria d’haver vist’. ‘Un argument recaragolar, gens convincent’ i menys tenint en compte que el president no permet de veure els vídeos, han destacat els observadors.

A més, continuen trobant preocupant que les parts no puguin saber el calendari complet del judici i l’ordre dels testimonis, cosa que ‘entorpeix la preparació dels interrogatoris i debilita l’exercici del dret de defensa’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any