Presidència reparteix a tots els departaments els nous criteris a l’hora de fer acusacions judicials

  • El gabinet jurídic central els envia els nous criteris per a personar-se en la defensa de funcionaris

VilaWeb
ACN
01.12.2021 - 14:02
Actualització: 01.12.2021 - 16:26

El gabinet jurídic central de la Generalitat de Catalunya, que depèn del Departament de Presidència, ha enviat per escrit als advocats de tots els departaments els nous criteris per a personar-se en la defensa de funcionaris en casos penals, segons que ha pogut saber l’ACN. El document posa per escrit que la Generalitat no acusarà per desordres públics i que, en el cas de lesions, per presentar-se com a acusació particular caldrà que estigui acreditat qui n’és l’autor. Quant a l’atemptat contra l’autoritat, es valorarà cas per cas, però el criteri serà més restrictiu que en el passat.

Tal com va avançar VilaWeb, el document, signat pel director del gabinet jurídic central, pretén de posar negre sobre blanc en quines situacions la Generalitat ha de personar-se com a acusació particular quan els funcionaris hagin estat víctimes d’il·lícits penals. En la majoria de casos són agents dels Mossos d’Esquadra, però també poden ser funcionaris de presons, mestres, metges o altres. Fins ara no hi havia un escrit d’aquestes característiques i cada advocat de cada departament actuava com considerava.

El nou criteri surt del pacte d’ERC amb la CUP, el qual, segons el document, garanteix la defensa dels funcionaris durant tota la setmana, no com fins ara, que estava circumscrita als dies laborables.

Revisió de casos ja judicialitzats

Paral·lelament, els advocats de la Generalitat enllesteixen la revisió d’una trentena de casos que ja s’havien obert per decidir en quins poden retirar-se com a acusació particular o, si més no, rebaixar la petició de penes.

Darrerament, la Generalitat ja ha començat a aplicar el nou criteri. Ho va fer en el cas dels Nou dels Lledoners, en què va retirar l’acusació contra sis dels activistes, i en el dels set encausats per les protestes del 30 de gener de 2018 contra la investidura suspesa de Carles Puigdemont. La fiscalia els reclama tres anys de presó i la Generalitat els en demanava dos per atemptat i desordres, però no lesions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor