Neix la primera secció sindical de treballadores sexuals per exigir el reconeixement dels seus drets laborals

  • S'ha organitzat des de la Intersindical Alternativa de Catalunya amb l'objectiu que la prostitució es consideri un àmbit laboral i que 'totes les treballadores sexuals estiguin sindicades'

VilaWeb
ACN
23.07.2018 - 19:16
Actualització: 23.07.2018 - 23:56

La Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) ha creat la primera secció sindical del país que representa el col·lectiu de treballadores sexuals, que s’ha presentat avui a Barcelona. S’hi han afiliat una desena de treballadores sexuals, per exigir que la prostitució es reconegui com a àmbit laboral i reclamar el reconeixement dels seus drets laborals. ‘Que un sindicat, una estructura reconeguda per l’estat, ens digui que som companyes, que som treballadores, és un pas endavant i un triomf enorme’, ha dit Paula Ezkerra, una de les sindicalistes. Diu que tenen ‘un projecte enorme’ que comencen a Barcelona i no s’aturarà fins que ‘totes les treballadores sexuals de l’estat espanyol estiguin sindicades’. ‘Una puta sindicada és una puta apoderada.’

La coordinadora de la Federació d’Altres Activitats de la IAC, Mireia Herrero, ha explicat que el primer objectiu era expandir la iniciativa a altres sindicats perquè totes les treballadores es poguessin sindicar. En una segona fase, volen crear una unió sindical de treball sexual per actuar conjuntament. A partir d’aquí, el sindicat es proposa de crear una campanya per a ‘preguntar a la societat què opina sobre el treball sexual’ i si s’ha de considerar feina.

‘Tenim clar que diran que el treball sexual és treball i que el fet que ho reconeguin possibilitarà el compliment de drets fonamentals i lluitar contra el tràfic i l’explotació sexual’, ha dit Herrero. ‘Com més perseguim el treball sexual, més clandestí és i en pitjors mans queda’, ha dit Saisei-Chan, també de la secció sindical de treballadores sexuals de la IAC. Una altra treballadora sexual i membre del sindicat, Janet, ha defensat que no eren’víctimes’ sinó ‘classe obrera’.

Han dit que si els polítics volien lluitar realment contra el tràfic de persones, calien polítiques d’acció i superar l’aversió de legislar per regular l’activitat de les prostitutes. Ezkerra ha reconegut que hi havia molt camí per a recórrer, però ha insistit que continuarien lluitant pel reconeixement dels drets com a treballadores i ciutadanes i ha demanat a la societat que no permeti que es parli de treball sexual sense donar veu a les treballadores sexuals.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any