Montoro imposa condicions humiliants a la Generalitat per a rebre els diners del FLA

  • El govern espanyol envirà un interventor a controlar les despeses del govern

VilaWeb
Redacció / ACN
23.11.2015 - 11:37

El ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, ha assegurat aquest dilluns que la Generalitat tindrà accés als 3.034 milions d’euros del FLA que va aprovar el consell de ministres tan bon punt ‘compleixi’ les noves condicions que li va imposar el passat divendres, quan va establir ‘controls específics i addicionals’ per assegurar que els fons es destinen al pagament a proveïdors i no a ‘vel·leïtats independentistes’. Segons Montoro, l’estat pagarà ‘quan Catalunya compleixi’ però el que ha de fer la Generalitat és ‘no distreure l’atenció’ i gestionar correctament els diners dels ciutadans.

D’altra banda, el ministre ha afirmat que ha encarregat a la Intervenció General de l’Estat, l’INE i al Banc d’Espanya que obrin una investigació sobre els 1.300 milions d’euros que, segons el ministeri, Catalunya no va comptabilitzar correctament.

El ministre ha aprofitat la seva intervenció a la Conferència sobre l’Estratègia de Fons Europeus 2014-2020 per a recordar l’existència de les noves condicions per a Catalunya, que impliquen que la Generalitat disposa de deu dies de termini per certificar totes les factures del 2015, tan les que estan ja executades com les que estan per emetre, a mes de les previstes per al 2016. La Generalitat anirà rebent els 3.024 milions a mesura que l’interventor redacti un informe mensual favorable que certificarà que els diners es destinen a les finalitats previstes.

Segons Montoro, tan bon punt es compleixin aquests requisits previs es podran fer les primeres transferències, que arribaran en qüestió de dies un cop rebut aquest informe de l’interventor de la Generalitat. Així, segons el ministre, Catalunya cobrarà ‘quan compleixi’ però ‘el que ha de fer’ la Generalitat és ‘distreure menys l’atenció i dedicar-se a gestionar els recursos que són de tots els catalans i dels ciutadans’.

D’acord a les noves condicions imposades per Hisensa el Departament d’Economia està obligat a establir una connexió telemàtica amb el sistema FAJE, des d’on es paguen les factures electròniques, per assegurar ‘la traçabilitat del recorregut’ de la factura i el seu pagament. A més, l’interventor de la Generalitat haurà d’informar mensualment el ministeri del pagament de les factures. D’altra banda les operacions d’endeutament s’aprovaran operació per operació i l’estat prestarà l’empara necessària als treballadors públics per a l’execució d’aquestes mesures.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes